Amsterdam is broeinest van ondergronds bankieren

Amsterdam is uitgegroeid tot zenuwcentrum voor hawalabankiers, witwassers die gebruikmaken van een vorm van ondergronds bankieren. Ondanks grote strafzaken tegen betrokkenen worden via het eeuwenoude banksysteem jaarlijks zeker tientallen miljoenen weggesluisd, maar waarschijnlijk veel meer.

Paul Vugts en Henk Schutten
null Beeld anp
Beeld anp

Dat zegt officier van justitie Greetje Bos, expert in het bestrijden van de zwarte geldmarkt bij het landelijk parket van justitie.

In Nederland lopen jaarlijks enkele tientallen onderzoeken naar het witwassen via het systeem dat vooral in India en Pakistan gangbaar is.

Hawala is gebaseerd op vertrouwen en laat geen sporen na. De betalende partij brengt een bedrag naar een 'bankier'. Die belt vervolgens via een tussenpersoon met een collega waar ook ter wereld, die de ontvanger hetzelfde bedrag uitbetaalt. Fysiek gaat zo geen geld van A naar B.

Met andere transacties wordt de balans weer in evenwicht gebracht. Blijft een schuld openstaan, dan gaat uiteindelijk alsnog een geldkoerier op pad, maar ook dan blijft de oorspronkelijke transactie buiten beeld.

'Al dat geld blijft onder de radar en niets komt in de legale maatschappij terecht. Als dat wel zo was, of wanneer wij al het geld te pakken zouden krijgen, zou Nederland als het ware geen staatsschuld meer hebben,' zegt Bos. 'Ik heb zojuist een zaak gedraaid tegen Colombiaanse geldkoeriers die er in anderhalf jaar 55 miljoen doorheen hadden gejaagd. Die bedragen kun je rustig met een flinke factor vermenigvuldigen, want zij zijn bepaald niet de enigen.'

In drie omvangrijke Amsterdamse strafzaken tegen hawalabankiers en koeriers zijn de laatste jaren forse celstraffen uitgesproken, maar het ondergronds bankieren ging onverminderd door.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden