Amsterdam investeert bijna 2 miljoen euro in de Jaap Edenbaan

Amsterdam gaat bijna 2 miljoen euro investeren in de Jaap Edenbaan. Dit blijkt uit een brief die het college donderdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Peloton in actie op de Jaap Edenbaan tijdens de seizoenstart van de KPN Marathon Cup. Beeld anp
Peloton in actie op de Jaap Edenbaan tijdens de seizoenstart van de KPN Marathon Cup.Beeld anp

"De Jaap Edenbaan is een gedateerde voorziening die onderhoud vergt," schrijft het college. "Er moet een aanzienlijke investering worden gedaan om er het komende schaatsseizoen te kunnen schaatsen."

Zo is de koelinstallatie van de ijshal al enige tijd aan vervanging toe. Vorig seizoen werd deze zelfs afgekeurd. De koelinstallatie van de buitenbaan is sterk verouderd. Er is daarom bijna 2 miljoen euro vrijgemaakt om de noodzakelijke investeringen te bewerkstelligen.

Dit bedrag staat los van de periodieke subsidie die de gemeente al jaarlijks verstrekt. In 2018 was dit 930.000 euro.

Structurele problemen
Gezien de terugkerende onderhoudsproblemen van de binnen- én buitenbaan en het ontbreken van een meerjareninvesteringsplan heeft de gemeente het Ingenieursbureau Amsterdam gevraagd om een advies op te stellen. Het bureau zal het advies na de zomer presenteren.

De problemen bij de Jaap Edenbaan zijn structureel. In het najaar van 2016 was de koelinstallatie van de buitenbaan defect en werd de baan tijdelijk gesloten. Na vier weken kon het schaatsseizoen middels een gehuurde mobiele buitenijsbaan worden voortgezet.

Afgekeurd
In 2017 heeft de gemeente een subsidie verstrekt van 1,2 miljoen euro om de installatie te herstellen. Maar daarna werd ook de ijsvloer van de binnenbaan afgekeurd en traden er wederom problemen op bij de buitenbaan.

Daarop schreef de Stichting van de Jaap Edenbaan in februari 2018 een brief aan de gemeente waarin het de benodigde investeringen van 1,9 miljoen euro heeft aangekaart.

500 duizend bezoekers
De Jaap Edenbaan, gebouwd in 1963, is de oudste buitenkunstijsbaan ter de wereld die nog in gebruik is. Het ijscomplex trekt jaarlijks 500 duizend bezoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden