Amsterdam investeert 38 miljoen in kwetsbare buurten

Amsterdam investeert 38 miljoen euro in woningverbetering en het opknappen van kwetsbare buurten. Het geld komt terecht in 32 buurten in Noord, Zuidoost en Nieuw-West.

Station Bullewijk wordt opgeknapt Beeld ANP
Station Bullewijk wordt opgeknaptBeeld ANP

De gemeente maakt deze relatief forse investeringen in achterstandswijken maandag bekend.

De investeringen zijn dit jaar begonnen en lopen door tot 2019. Het gaat veelal om buurten die de afgelopen jaren, ondanks eerdere investeringen in ernstigste probleemwijken, de 'Vogelaarwijken', toch met achterstanden zijn blijven kampen.

Geselecteerd zijn vijf wijken in Zuidoost, negentien in Nieuw-West, en acht in Noord. Wethouder Laurens Ivens (SP, Wonen) laat weten dat Amsterdam niet alleen in nieuwbouwwijken wil investeren, maar ook in de bestaande wijken, vooral als het om zwakke wijken gaat waar zich steeds meer kwetsbare groepen vestigen.

Leefbaarheid
Dit jaar en volgend jaar trekt de stad al 3,5 miljoen euro uit voor kleine projecten die de leefbaarheid in de woonwijken verbeteren, zoals de aanleg van groen en nieuwe speelplekken. Er is in totaal 38 miljoen beschikbaar om in buurten te investeren. Het gaat om verbeteringen per buurt, waarbij bewoners, corporaties en ook andere partijen samen inventariseren wat nodig is.

Verder betreft het verbeteringen aan woningen en toevoegen van woningen, investeren in de openbare ruimte en infrastructuur, en verbetering van de sociale voorzieningen in de buurten. In Nieuw-West wordt bij voorbeeld de speelplek aan de Paul Scholtenstraat aangepakt. Ook worden er wooncomplexen gerenoveerd.

Kunst
Bij metrostation Bullewijk in Zuidoost, dat wordt gerenoveerd, knapt de gemeente de openbare omgeving op. In viaducten onder het station komt kunst te hangen. Het naburige DAS-gebouw wordt getransformeerd tot een wooncomplex voor jongeren, starters en studenten.

Ook in Banne-Noord, vorig jaar nog geteisterd door hangjongeren en criminelen, wordt de omgeving aangepakt. Woningen worden meer duurzaam gemaakt en er komt een sportzone op het Parlevinkerplein.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden