Amsterdam innovatiehoofdstad van Europa

Amsterdam is verkozen tot Europese hoofdstad van Innovatie 2016. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 950.000 euro.

Onder meer Nemo wordt geroemd door de jury. Beeld anp
Onder meer Nemo wordt geroemd door de jury.Beeld anp

De prijs, die vrijdag werd uitgereikt door het Europese Comité van de Regio's in Brussel, is bedoeld voor een stad die het beste 'innovatie ecosysteem' heeft gebouwd door het verbinden van burgers, publieke organisaties, scholen en bedrijven.

Amsterdam was genomineerd voor zijn benadering van slimme groei, start-upbedrijven, leefbaarheid en digitale sociale innovatie. Carlos Moedas, de Europese commissaris voor onderzoek, wetenschap en innovatie, zei dat Amsterdam de prijs meer dan verdiend heeft vanwege de 'holistische visie' op innovatie in en voor de stad.

Robert-Jan Smits, die bij de Europese Commissie de afdeling leidt die de prijs heeft ingesteld, feliciteert Amsterdam. "De stad faciliteert innovatie op vele manieren waarbij openheid, creativiteit, pragmatisme en samenwerking vooropstaan. Dat zien we bijvoorbeeld terug in het grote aantal start-ups, hightech bedrijven, de twee topuniversiteiten en het science center NEMO.

Eindhoven
Amsterdam streed met acht andere Europese steden om de titel: Eindhoven, Berlijn, Glasgow, Milaan, Oxford, Parijs, Turijn en Wenen.

Eindhoven werd genomineerd vanwege het combineren van digitale technologie met een 'slimme' stedelijke verlichtingsstrategie. Volgens Moedas was de concurrentie met de andere steden fors. "Het zijn allemaal voorbeelden van hoe steden innovatie kunnen gebruiken om de manier waarop mensen leven en hoe bedrijven werken te verbeteren."

Turijn en Parijs
Volgens de voorzitter van het Comité van de Regio's, Markku Markkula, moet de prijs andere steden inspireren. "We hebben pionierende steden als Amsterdam daarom nodig."

Turijn werd tweede, Parijs derde. Zij krijgen respectievelijk 100.000 en 50.000 euro om te besteden aan innovatie.

Twee jaar geleden kreeg Barcelona voor het eerst de eer om zich 'iCapital' van Europa te noemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden