Update

Amsterdam in verlegenheid om weigerambtenaar

Het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West heeft sinds 2010 een tweede weigerambtenaar in dienst. De ambtenaar had vorig jaar tijdens het sollicitatiegesprek aangegeven geen bezwaar te hebben tegen het afsluiten van homohuwelijken, maar denkt daar nu anders over. Dit schrijft burgemeester Eberhard van der Laan vrijdag in een brief aan de gemeenteraad.

Burgemeester Eberhard van der Laan schrijft vandaagn aan de Raad dat 1 van de weigerambtenaren bij zijn aanstelling liet weten wel bereid zou zijn homo's te trouwen. Foto Charlotte van Drimmelen Beeld
Burgemeester Eberhard van der Laan schrijft vandaagn aan de Raad dat 1 van de weigerambtenaren bij zijn aanstelling liet weten wel bereid zou zijn homo's te trouwen. Foto Charlotte van Drimmelen

Eerder deze week meldde het stadsbestuur abusievelijk aan de raad dat de benoeming van beide weigerambtenaren van voor 2007 dateerde.

De melding dat er toch twee weigerambtenaren werkzaam zijn in de hoofdstad, leidde tot ophef. Homobelangenorganisatie COC schrapte Amsterdam donderdag meteen van haar lijst van gemeentes zonder weigerambtenaren.

Het COC had zich in 2007 gebaseerd op informatie van toenmalig burgemeester Job Cohen. Volgens een woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg werkt de tweede weigerambtenaar in Nieuw-West op basis van een tijdelijk contract.

De gemeente zal het contract niet verlengen als de ambtenaar vasthoudt aan de principiële bezwaren.

'Het standpunt van het college is dat er geen enkel onderscheid is tussen huwelijken van mensen van gelijk geslacht of mensen van verschillend geslacht', besluit Van der Laan zijn brief.

Ans van der Velde, fractievoorzitter van Trots op Nederland Amsterdam bepeleitte gisteren dat de weigerambtenaren worden ontslagen: 'Het land zou op zijn kop staan als een ambtenaar zou weigeren om bijvoorbeeld gekleurde mensen te trouwen. Maar blijkbaar wordt het niet serieus genomen als zo'n ambtenaar weigert twee mensen van hetzelfde geslacht te huwen.'

Ook homobelangenvereniging COC liet weten dat Amsterdam maatregelen moet nemen. 'De ambtenaren kunnen zelf besluiten om niet meer aangesteld te worden als ambtenaar van de burgerlijke stand of ze moeten een ander takenpakket aangeboden krijgen.' COC-voorlichters kunnen op scholen niet uitleggen 'dat er blijkbaar ambtenaren zijn die mogen discrimineren'. De gemeenteraad vergadert woensdag over het onderwerp.

Amsterdam telt 478 ambtenaren van de burgerlijke stand en buitengewone ambtenaren die bevoegd zijn huwelijken te voltrekken. Dat aantal is inclusief wethouders en de leden van de gemeenteraad, stadsdeelraden en dagelijkse besturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden