Plus

Amsterdam in roerige tijden, door de lens van Cor Jaring

Galerie Joseph & James heeft een overzichtstentoonstelling van fotograaf Cor Jaring (1936-2013). Originele, zelf afgedrukte foto's. 'Hij dacht: dat kan ik ook, en kocht een camera.'

Maarten Moll
Prostitutie op het Oude Kerkplein, 1969 Beeld Cor Jaring
Prostitutie op het Oude Kerkplein, 1969Beeld Cor Jaring

Wie Cor Jaring zegt, zegt John Lennon en Yoko Ono. Hij schoot in 1969 iconische foto's van de Beatle en partner tijdens de Bed-in for Peace in het Hiltonhotel. Ze gingen de hele wereld over.

Een aantal van die foto's hangt nu bij galerie Joseph & James in de expositie Cor Jaring.

Amsterdam door zijn lens 1950-1980. "Het is een overzichtstentoonstelling. Zijn foto's hebben in Huis Marseille gehangen, in Foam, in het Stadsarchief, in het Stedelijk en in het Rijks. Maar dit is eigenlijk zijn eerste verkoopexpositie, zegt galerie-eigenares Mare Bohlander."

"Zij kreeg driekwart jaar geleden bezoek van Jeroen Jaring, de zoon van. Hij zocht een expositieruimte voor de foto's in familiebezit. Originele afdrukken, gesigneerd, voor de verkoop. "Al gaat het ze aan het hart. Waarom ze willen verkopen, laat ik in het midden."

Zilverprints
Met Jeroen selecteerde Bohlander de foto's. Te beginnen met die uit de haven, waar hij werkte voor hij midden jaren zestig professioneel fotograaf werd.

Marijke Koger in de Jordaan, 1965 Beeld Cor Jaring
Marijke Koger in de Jordaan, 1965Beeld Cor Jaring

"Hij had in het winkeltje met tweedehandsspullen een camera gevonden. Bij toeval. Hij had iemand gezien die langs de deuren ging om foto's te maken van pasgeboren kinderen. Dat kan ik ook, dacht hij."

"Hij maakte meteen al prachtige portretten van zijn collega's in de haven. Hier, een schip dat te water gaat, en mannen met broodtrommeltjes die aan het schaften zijn. Het zijn allemaal zilverprints, allemaal uniek."

We zien een foto uit café Hans en Grietje. "Daar ontmoette hij de provo's, die zochten iemand om hun beweging vast te leggen. Hij fotografeerde happenings met Robert Jasper Grootveld, Johnny van Doorn en Simon Vinkenoog."

"Daarna werd hij persfotograaf. maar hij maakte ook stadsfoto's in zijn buurt Wittenburg. En hij fotografeerde een tijd de rosse buurt. Ook fantastische foto's."

Dan staan we stil bij Lennon en Ono. "Originele afdrukken van Cor die nog nergens hebben gehangen. Volgens het verhaal zijn de provo's door John Lennon uitgenodigd, en niet andersom. Ik weet niet of het waar is... Maar het is nog anders."

"De Insekten Sekte, die doorging toen provo stopte, was uitgenodigd door John Lennon. Die Insekten Sekte was eigenlijk de eerste milieubeweging in Nederland. Ze streden voor de insecten; dat is pas in deze tijd, sinds een jaar of twee, een ding, maar in 1969 waren ze daar al heel fanatiek mee bezig. Een idioot clubje. Hier zie je foto's van ze, op Ruig­oord, waar ze zaten."

"Deze foto heeft de titel De zoektocht naar de verschrikkelijke sneeuwvrouw. Ze waren kneitergek. Ze hadden een enorme voetafdruk gevonden. De verschrikkelijke sneeuwvrouw had dan het milieu verpest of zo. Ze waren natuurlijk onder invloed van lsd en alle andere mogelijke drugs."

Bohlander staart even naar het portret van Lennon en Ono.

Chinese dokwerkers in Amsterdam, 1960 Beeld Cor Jaring
Chinese dokwerkers in Amsterdam, 1960Beeld Cor Jaring

"En wat gaf de Insekten Sekte die twee cadeau? Goudkleurige vlindertjes van de Albert Cuyp; die hebben ze bij hen omgehangen. Die foto is de hele wereld overgegaan als het symbool voor wereldvrede, maar het echte verhaal was de strijd voor het behoud van milieu."

"Dus John Lennon en Yoko Ono waren getuige van de eerste milieubeweging van Nederland. Ik weet niet of veel mensen dit verhaal kennen."

Rookbom
Bohlander laat een foto zien waarop twee mannen een rookbom aan het maken zijn voor de demonstratie tegen het huwelijk van Beatrix en Claus in 1966. En een beroemde foto van mensen die een witte fiets omhooghouden tijdens een demonstratie voor een uitgeverij, waar een expositie was van foto's hoe de politie te werk was gegaan tijdens het huwelijk van Beatrix.

Een foto van een 1 meidemonstratie met de 'verschijning' Gerrit de Ethersnuiver. En een van Jaring met pershelm, door de provo's gemaakt om klappen van de politieknuppels op te vangen. "Die komt hier te hangen, en z'n camera, een Leica is ook te zien," zegt Bohlander.

Met die Leica maakte fotograaf Sander Troelstra foto's van de laatste jaren van Cor Jaring voor zijn boek Cor was hier. Dat wilde Jaring helemaal niet. Dat toestel was heilig. "Zit liever aan mijn vrouw, dan aan mijn camera," schijnt hij te hebben gezegd.

Twee van Troelstra's foto's hangen naast die van Jaring in Joseph & James. Ook een mooie hommage.

Cor Jaring. Amsterdam door zijn lens 1950-1980. Galerie Joseph & James, t/m 30 november, Bloemgracht 2.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden