Plus

Amsterdam in cijfers: 69 procent sport 1 keer per week

De Amsterdammer is net iets sportiever dan de gemiddelde Nederlander, blijkt uit een onderzoek. Maar niet in alle wijken van de stad is het animo even groot.

null Beeld anp
Beeld anp

Of je nu wilt of niet: de gemeente Amsterdam is al jaren bezig om je in beweging te krijgen - vaak zonder dat je het door hebt. Nieuwe woonwijken worden zo ontworpen dat bewoners sneller op de fiets stappen of gaan lopen.

In publieke gebouwen wordt de lift met opzet wat verborgen en word je subtiel naar de mooie, brede trap geleid. Alles om de Amsterdammer een beetje in actie te krijgen en een gedragsverandering op gang te brengen.

Het is dan ook opmerkelijk dat NOC*NSF in een persbericht kopt dat de Amsterdammer sportiever is dan de gemiddelde Nederlander. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de gemeente. Daar gáát de motivatie om van de bank te komen. Vanavond hardlopen? Mwoah, voor de statistieken hoeven we het niet meer te doen.

Intensief bewegen
Dat terwijl de Sportdeelname-index, uitgevoerd door de marktonderzoeksbureau GfK en sportorganisatie NOC*NSF, vooral ook aantoont dat het nog wel wat sportiever kan.

In Amsterdam sport dan 69 procent van de mensen één keer per week of vaker - dat is wel net iets meer dan het landelijk gemiddelde van 67 procent - maar tegelijkertijd voldoet een derde van de inwoners niet aan de 'maat breed aanvaarde norm voor gezond beweeggedrag'.

Dat betekent voor volwassenen: 5 dagen per week minimaal een half uur bewegen, drie keer per week 20 minuten intensief bewegen.

Bridge en golf
Voor de Sportdeelname-index wordt twee keer per jaar het sportgedrag van Amsterdammers gemeten. Dat laat ook zien welke sporten populair zijn. Fitness en hardlopen worden stadsbreed het meest beoefend, maar er zijn wel veel verschillen per groep. Mannen voetballen veel vaker, vrouwen doen weer vaker aan groepsfitness, yoga, danssport en pilates.

De sportgewoontes veranderen naarmate mensen ouder worden. Amsterdamse kinderen zwemmen en voetballen veel. Bij tieners komt daar hardlopen en joggen bij. In de leeftijdsgroep 19 tot en met 64 jaar verliezen groepssporten aan populariteit en komt er fitness bij. Vanaf 65 jaar duiken ook opeens bridge en golf op.

null Beeld Laura van der Bijl/Het Parool
Beeld Laura van der Bijl/Het Parool

Opvallend zijn de grote verschillen ín de stad. In een gebied als De Aker/Nieuw Sloten sport 79 procent van de bewoners minstens één keer per week, in Noord-Oost is dat 57 procent.

Knelpunten
Het onderzoek laat ook zien bij welke groepen de knelpunten zitten. Zo sport maar 68 procent van de kinderen in Nieuw-West (5 t/m 12 jaar) wekelijks, tegen 84 procent van de kinderen in West. En van de ouderen in Noord sport 48 procent elke week, tegen 72 procent van de ouderen in Zuid.

Dat is precies de reden waarom de gemeente dit onderzoek op wijkniveau heeft laten uitvoeren: het laat zien waar in de stad mensen nog wat stimulans nodig hebben om te gaan sporten. Alleen het verstoppen van liften is namelijk niet voldoende.

null Beeld Laura van der Bijl/Het Parool
Beeld Laura van der Bijl/Het Parool
null Beeld Laura van der Bijl/Het Parool
Beeld Laura van der Bijl/Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden