Amsterdam in actie tegen schrijnend lerarentekort

De gemeente Amsterdam presenteerde maandag een actieplan om het schrijnende lerarentekort in de stad aan te pakken.

Volgend jaar heeft het Amsterdamse basisonderwijs al 171 vacatures, in 2020 loopt dat aantal op tot 415. Beeld Rink Hof
Volgend jaar heeft het Amsterdamse basisonderwijs al 171 vacatures, in 2020 loopt dat aantal op tot 415.Beeld Rink Hof

Dat moet onder meer gebeuren met een campagne om leraren te werven, een onderzoek naar het lerarentekort, begeleiding van startende leraren, een betere manier om zij-instromers aan de bak te krijgen, promotietrajecten voor docenten en betaalbare woningen.

Basisschoolbesturen, middelbare scholen, lerarenopleidingen en de gemeente werken nu samen om meer leraren te trekken. "Uniek," noemt Simone Kukenheim, wethouder onderwijs (D66), dat.

Amsterdammers
Volgend jaar heeft het Amsterdamse basisonderwijs al 171 vacatures, in 2020 loopt dat aantal op tot 415. Het voortgezet onderwijs krijgt vanaf 2020 te maken met zeker 70 onvervulde lerarenposten.

De vergrijzing, te weinig betaalbare woningen en een teruglopend studentenaantal op de pabo's en lerarenopleidingen zijn de grootste oorzaken van het tekort. Daarnaast groeit het aantal leerlingen in de stad de komende tien jaar met duizenden tegelijk.

Kukenheim wil vooral Amsterdammers voor de klas. "Mensen die de stad goed kennen, die niet bang zijn voor de leerlingen hier, die het gesprek kunnen voeren met ouders, die kunnen omgaan met leerlingen met een taalachterstand." Daarbij doelde ze niet per se geboren en getogen Amsterdammers.

Work in progress
De oplossingen die maandagmiddag tijdens een bijeenkomst in het Cygnus Gymnasium werden gepresenteerd, zijn volgens betrokkenen nog 'work in progress.' "Dit is een begin," beaamt ook Kukenheim. De plannen voor woningen zijn bijvoorbeeld de algemene plannen van de gemeente voor huisvesting voor middeninkomens.

Al langer klinkt de roep om iets aan het lerarentekort te doen. Maar maatregelen van de afgelopen jaren - zoals de uitbreiding van het aantal opleidingsscholen en stageplaatsen - hebben het probleem bij lange na niet opgelost. 'In de aanpak van de tekortproblematiek is te weinig voortgang geboekt,' merken de samenstellers van het actieplan op.

Nood is hoog
Basisschoolbesturen verstuurden de afgelopen weken brieven naar ouders om uit te leggen dat er vacatures open blijven staan en vervanging moeilijk te vinden is. Ook in Amsterdam worden klassen regelmatig samengevoegd, een enkele keer naar huis gestuurd. Directeuren zijn dagelijks veel tijd kwijt aan het vinden van genoeg bevoegd personeel.

De nood is echt hoog, want alleen kunnen de directeuren het niet oplossen: onder meer basisschoolbesturen AWBR in West en SOON in Noord riepen ouders op het vooral te laten weten als ze nog invallers kennen.

Wethouder Simone Kukenheim. Beeld anp
Wethouder Simone Kukenheim.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden