Met een vuurwerkshow op de kop van het Java-eiland is 2019 ingeluid

Vooruitblik

Amsterdam in 2019: een stad vol problemen en vol geluk

Met een vuurwerkshow op de kop van het Java-eiland is 2019 ingeluidBeeld ANP

Wat brengt het nieuwe jaar Amsterdam? De stad groeit en bloeit, maar ook de problemen groeien: drukte, huizenschaarste, de kloof tussen arm en rijk. Gelukkig zijn er burgers die niet bij de pakken neerzitten.

Patrick Meershoek

Voorspelling: ook in 2019 zal er veel worden gemopperd in deze stad. Afval op straat, ratelende rolkoffers, bakfietsmoeders op ramkoers, de walm van marihuana en wafels, volle pontjes, de macht van het geld, bestuurders die óf niets doen óf de verkeerde dingen: aan ergernissen geen ­gebrek.

Er wordt tegenwoordig ook veel geklaagd over mensen die zo veel klagen.

Die laatste groep klagers heeft een punt. Het is op de valreep van het nieuwe jaar goed om vast te stellen dat het de stad en haar inwoners nooit eerder in de geschiedenis zo voor de wind is gegaan.

De economie bloeit, in de hele stad wordt gebroken en gebouwd om Amsterdam nog mooier te maken en er is heel veel geld beschikbaar om allerlei ambitieuze plannen uit te voeren.

Niet onbelangrijk: we zijn met z'n allen gezonder en gelukkiger dan ooit.

Er wordt graag gemijmerd over het Amsterdam van de zeventiende eeuw, die eerste Gouden Eeuw waarin de stad een bruisend centrum werd van handel, kunst en wetenschappen.

Goed, het was de tijd van Rembrandt en Spinoza, maar het merendeel van de Amsterdammers woonde in ellendige krotten en de kindersterfte was enorm.

Woelige tijd
Natuurlijk zijn er ook nu serieuze problemen. De explosie van het toerisme brengt niet alleen veel geld in het laatje, maar zorgt ook voor allerlei vormen van overlast in de stad. De lokale woning­markt is een gekkenhuis geworden, met prijzen die een Amsterdams adres voor een groeiende groep woningzoekenden tot een on­bereikbaar ideaal maken.

Voorspelling: die zorgen worden in 2019 niet weggenomen.

Dat geldt helaas ook voor andere grote problemen waarmee Amsterdam nog steeds worstelt, zoals de armoede. Het is zeker in de huidige tijd van grote welvaart moeilijk te verkroppen dat een ­baby die in het ene deel van de stad wordt ­geboren, fors betere vooruitzichten heeft op een gezond en gelukkig leven dan een kind dat een kilometer verderop ter wereld komt. Toch is het zo, ook in het nieuwe jaar.

Beide kinderen worden trouwens geboren in een woelige tijd. Het is lang niet zo onrustig geweest in de wereld. Europa wacht met angst en beven op de gevolgen van de naderende brexit, China en de Verenigde Staten zijn verwikkeld in een handelsoorlog en ondertussen stapelen de zorgelijke berichten zich op over een dramatische verandering van het klimaat als gevolg van de opwarming van de aarde.

Niemand mopperde
Ook in dat opzicht is Amsterdam nog steeds een rustige haven. Wel een stad waar voortdurend van alles gebeurt. Grote en kleine dingen, goede en slechte. Soms ook beide tegelijk, zoals bij dat ongeluk begin 2018 op de kruising van de Ruyschstraat en de Wibautstraat. Een automo­biliste ging de hoek om, zag een fietsster over
het hoofd en schepte haar, waardoor die vol op de motor­kap kwam.

Het goede kwam daarna. De vrouw sprong uit haar auto, riep sorry en manoeuvreerde het slachtoffer geroutineerd in de stabiele zijligging. Twee vuilnismannen sprongen uit hun wagen om een deel van de straat af te zetten. Weer twee andere mannen stapten van hun fiets en liepen de weg op om het verkeer langs de afzetting te loodsen. Het ging allemaal als vanzelf, alsof het honderd maal was gerepeteerd. Er was niemand die mopperde.

In afwachting van de professionele hulpdiensten kwam de stoere stad Amsterdam zelf in ­actie. Het is maar een klein voorbeeld, maar ­wellicht toch goed voor een geruststellende ­gedachte: ook als in 2019 nare dingen gebeuren in de stad, en daar moeten we toch rekening mee houden, zal er altijd iemand op ons af komen rennen om ons in de stabiele zijligging te leggen en te zeggen dat het goed komt.

Een nieuw jaar in Amsterdam

- Amsterdam luidde vannacht 2019 in met een grote vuurwerkshow vanaf de kop van het Java-eiland. Ook in andere grote steden waren shows. Bekijk hier hoe dat eruit zag.

- Een nieuw jaar betekent ook dat er allerlei dingen wijzigen. Dit zijn de opvallendste veranderingen sinds klokslag twaalf uur in en rond Amsterdam.

- NieuwjaarswensenOp de laatste dag van het jaar was het woord aan u, de lezer. We vroegen wat u Amsterdam toewenst in 2019. Dit is een selectie van uw, bijzonder uiteenlopende, reacties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden