Amsterdam in 2010 - een jaaroverzicht

Het Nederlands elftal werd in juli gehuldigd op het Museumplein in Amsterdam. Foto ANP Beeld
Het Nederlands elftal werd in juli gehuldigd op het Museumplein in Amsterdam. Foto ANP

2010 was voor Amsterdam een jaar vol grote festiviteiten. Denk aan de huldiging van Oranje, Sail en de start van de Giro d'Italia. Verder werd de Grachtengordel op de werelderfgoedlijst gezet, kregen we een nieuwe burgemeester en bereikte Ajax eindelijk weer eens de Champions League.

Maar het was ook het jaar waarin de stad Harry Mulisch, Antonie Kamerling en Appie Baantjer verloor. En een jaar waarin het woord 'terrorisme' centraal stond, met de aanhouding van drie Amsterdamse terreurverdachten en een Britse terrorist van Somalische afkomst.

Een overzicht van het belangrijkste Amsterdamse nieuws in 2010:

11 januari - Amsterdammer van het jaar
Amsterdamse arts Wilfred van Oijen werd op 10 januari in een bomvolle Stadsschouwburg uitgeroepen tot Amsterdammer van het Jaar 2009.

21 januari - Besluit NZ-lijn was fout
De Amsterdamse wethouder Hans Gerson (verkeer en vervoer) bekende op 20 januari dat het college het besluit voor de aanleg van de Noord-Zuidlijn in 2002 niet aan de gemeenteraad had moeten voorleggen.

1 februari - Boze studenten bezetten collegezaal
Een groep van vijftig studenten bezette op 1 februari een collegezaal van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in de Oudemanhuispoort. De bezetting was onderdeel van een landelijke studentenprotest tegen bezuinigingen van het kabinet.

17 februari - Gezinsdrama op Korte Marnixkade
Een 83-jarige vrouw wordt ervan verdacht haar gehandicapte dochter Dominique op 10 februari te hebben vermoord. Ze pleegde de moord vanwege een brief waarin stond dat de dochter het huis uit moest. De zaak loopt nog, maar in maart mocht ze weer naar huis.

18 februari - Hooligans in Amsterdam
Hooligans van Ajax en Juventus zorgden op 18 februari voor chaos in het centrum van Amsterdam. De Italianen waren in Amsterdam voor de Europa League-wedstrijd Ajax-Juventus. De politie zette 626 hooligans de stad uit en arresteerde negen man.

4 maart - PvdA blijft grootste partij na gemeenteraadsverkiezingen
De PvdA bleef na de gemeenteraadsverkiezingen de grootste van Amsterdam. De partij ging echter van twintig naar vijftien zetels.

12 maart - Cohen lijsttrekker van de PvdA
Burgemeester Job Cohen stapt op 12 maart opeens op als burgemeester om lijsttrekker te worden van de PvdA. Lodewijk Asscher was tijdelijk waarnemend burgemeester van Amsterdam.

16 april - Vliegverkeer Schiphol onmogelijk door aswolk
Het Nederlands luchtruim bleef vanaf 15 april voor een lange periode gesloten in verband met de aswolk die boven Nederland hing, na een vulkaanuitbarsting in IJsland. Honderden vliegreizigers strandden op Schiphol.

2 mei - Ajax in mineurstemming, FC Twente kampioen
85 punten, 106 doelpunten en slechts twintig tegen. Toch was dat puntenaantal niet genoeg voor Ajax. FC Twente werd kampioen.

4 mei - Hells Angels blijven in clubhuis
De Hells Angels hoeven niet weg uit Amsterdam. Ze wonnen weer een slag van de gemeente. Het clubhuis in Oost werd niet gesloopt.

4 mei - 'Damschreeuwer' opgepakt
Tijdens de dodenherdenking op De Dam zorgde een man voor paniek onder het aanwezige publiek door luidkeels te schreeuwen tijdens de minuut stilte. De Damschreeuwer werd kort daarna opgepakt.

8 mei - Start Giro d'Italia
Op 8 mei ging de 93ste editie van de Giro d'Italia in Amsterdam van start. De Duitser Matthias Russ zette bij het Museumplein als eerste zijn fiets in beweging voor de proloog van 8,4 kilometer.

16 mei - Vuilnismannen krijgen nieuwe CAO

De vuilnisbakken liepen vol, straten raakten bezaaid met troep en ongedierte vrat het vuilnis aan. De vuilnisstaking van gefrustreerde vuilnismannen begon op 6 mei. Het centrum van Amsterdam was pas op 20 mei weer schoon.

26 mei - Amsterdam 13de leefbare stad
Amsterdam staat op nummer dertien in de jaarlijkse top van meest leefbare steden ter wereld. Ook in de voorgaande jaren belandde de Nederlandse hoofdstad op die plek in de internationale ranglijst.

3 juni - OV-chipkaart officieel ingevoerd
Op tientallen plaatsen in Amsterdam stonden op 3 juni in totaal 250 GVB-medewerkers om verwarde reizigers met de ov-chipkaart op weg te helpen. Vanaf die dag werd de chipkaart in bussen en trams het enige geaccepteerde betaalmiddel.

6 juni - Paarlberg 4,5 jaar de cel in
De Amsterdamse rechtbank veroordeelde vastgoedmiljonair Jan-Dirk Paarlberg op 6 juni tot 4,5 jaar cel voor het witwassen van ruim zeventien miljoen euro die Willem Holleeder had afgeperst van vastgoedbaron Willem Endstra en voor andere witwas- en oplichtingszaken en fraude.

10 juni - PvdA de grootste in Amsterdam
De PvdA kwam in Amsterdam als veruit de grootste partij uit de bus tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. De sociaal-democraten kregen 35,2 procent van de stemmen. Landelijk wonnen vooral de VVD en PVV.

23 juni - Van der Laan burgermeester van Amsterdam
Met 24 stemmen voor en achttien tegen is Eberhard van der Laan (PvdA) op 23 juni door de gemeenteraad voorgedragen als nieuwe burgemeester van Amsterdam.

28 juni - Sjoerd Kooistra pleegt zelfmoord

Horecamagnaat Sjoerd Kooistra (59) pleegde op 27 juni zelfmoord. Hij verkeerde in betalingsproblemen verklaarde zijn advocaat en vriend Oscar Hammerstein. Kooistra had een langlopend conflict met bierbrouwer Heineken, en diverse cafés van Kooistra waren al gesloten.

13 juli - Oranje gehuldigd op Museumplein
Het Nederlands elftal werd op 13 juli rond vijf uur met luid gejuich onthaald op een oranjegekleurd Museumplein. Daar wachtte Oranje een huldiging omdat het Nederlands elftal tweede was geworden op het WK voetbal in Zuid-Afrika.

28 juli - Maffiabaas opgepakt op Dam
Een arrestatieteam arresteerde de voortvluchtige maffiabaas Pietro Bassi uit Noord-Italië op de Dam. De 55-jarige Pietro Bassi moest in Italië nog dertig jaar cel uitzitten voor dubbele moord en drugshandel.

1 augustus - Grachtengordel op werelderfgoedlijst
De Amsterdamse grachtengordel is op zondag 1 augustus door Unesco op de werelderfgoedlijst gezet.

7 augustus - Canal Pride in Amsterdam
De grachten in Amsterdam waren op 7 augustus roze gekleurd voor de Canal Parade, het hoogtepunt van de jaarlijkse Gay Pride.

11 augustus - Aanslag op auto

Op de Torontobrug bij het Amstel Hotel ontplofte op 11 augustus rond kwart over acht een rijdende gepantserde, zwarte BMW. Het was een gerichte actie tegen de inzittenden van de auto.

19 augustus - Sail 2010
Sail Amsterdam begon op 19 augustus. Ongeveer vijftig tall ships (grote zeilschepen) en honderden andere bijzondere boten voeren in colonne van IJmuiden over het Noordzeekanaal naar Amsterdam.

25 augustus - Ajax plaatst zich voor Champions League
Ajax plaatste zich op 25 augustus voor de groepsfase van de Champions League. De Amsterdammers wonnen in de Arena de tweede wedstrijd met 2-1 van Dinamo Kiev. Het eerste duel was in 1-1 geëindigd.

27 augustus - Arrestatie Dino Soerel
Een arrestatieteam arresteerde Dino Soerel op 27 augustus, op de Amsterdamse Rozengracht. Justitie maakte al jaren jacht op de 49-jarige topcrimineel Dino Soerel, die onder meer wordt verdacht van het geven van opdrachten voor liquidaties.

30 augustus - Appie Baantje overleden
Schrijver A. C. Baantjer overleed op 86-jarige leeftijd. Appie Baantjer genoot grote bekendheid met zijn politieromans rond de rechercheurs De Cock en Vledder.

19 september - Aanhouding terrorist op Schiphol
De Koninklijke Marechaussee hield op verzoek van de Britse justitie een terreurverdachte aan op de luchthaven Schiphol. Het ging om een Britse man van Somalische afkomst die banden zou hebben met de Somalische terroristische organisatie Al Shabaab.

1 oktober - Kraakverbod van start
Een krakersdemonstratie die aanvankelijk vreedzaam begon op het Spuiplein in Amsterdam liep op 1 oktober volledig uit de hand. Tientallen krakers waren in de hoofdstad bijeengekomen om te demonstreren tegen het nieuwe kraakverbod.

7 oktober - Moord op een juwelier
Bij een overval op juwelierszaak Hund op de hoek van de Jan Evertsenstraat en de Admiralengracht in Amsterdam-West werd op 7 oktober de 66-jarige mede-eigenaar neergeschoten. Het slachtoffer overleed aan zijn verwondingen.

7 oktober - Antonie Kamerling overleden
Acteur en zanger Antonie Kamerling overleed op 7 oktober in zijn woonplaats Zevenhoven. Hij werd 44 jaar. Kamerling pleegde zelfmoord en schokte met zijn dood heel Nederland.

15 oktober - Steekpartij in Vondelpark
In het Amsterdamse Vondelpark is op 15 oktober een 23-jarige man neergestoken. Het slachtoffer werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

30 oktober - Pro-Wilders demonstratie in Amsterdam
Een demonstratie voor Geert Wilders in Amsterdam, georganiseerd door de English Defense League, liep 30 oktober niet uit op een veldslag. Toch pakte de politie 34 mensen op, onder wie enkele Ajax-hooligans. Die dag was er ook een tegendemonstratie op het nabijgelegen station Sloterdijk.

31 oktober - Harry Mulisch overleden
Schrijver Harry Mulisch overleed op 31 oktober. Hij werd 83 jaar. Mulisch overleed aan de gevolgen van kanker en geldt als een van de grootste naoorlogse schrijvers van Nederland.

2 november - Beslag op Yab Yum
Het Openbaar Ministerie legde strafrechtelijk beslag op de panden van het gesloten bordeel Yab Yum in het centrum van Amsterdam. Het OM wilde hiermee voorkomen dat de gebouwen aan het Singel en de Spuistraat werden verkocht.

23 november - Terroristen opgepakt in Amsterdam
Drie Amsterdammers werden op 23 november opgepakt in het kader van een Belgisch onderzoek naar internationaal terrorisme.

29 november - Opening DeLaMar
De stad heeft er een nieuw theater bij. Koningin Beatrix opent op 29 november het nieuwe DeLaMar theater van Joop en Janine van den Ende aan de Marnixstraat.

6 december - Martin Jol vertrekt bij Ajax
Na anderhalf jaar hoofdcoach van Ajax te zijn geweest, neemt Martin Jol ontslag bij Ajax. Frank de Boer volgt hem op als interim-coach.

12 december - Ernstige zedenzaak bij kinderdagverblijven
Op 12 december wordt Robert M., een 27-jarige man in zijn woning in Amsterdam-West aangehouden wegens ontucht met minderjarigen. Volgens de gemeente Amsterdam zijn er mogelijk 64 kinderen slachtoffer geworden. (BRAM PEULERS)

Harry Mulisch overleed op 83-jarige leeftijd Beeld ap
Harry Mulisch overleed op 83-jarige leeftijdBeeld ap
Luchtfoto van de grachtengordel, die in 2010 op de wereldergoedlijst is geplaatst. Foto ANP Beeld
Luchtfoto van de grachtengordel, die in 2010 op de wereldergoedlijst is geplaatst. Foto ANP
Wesley Sneijder en John Heitinga zwaaien naar het publiek tijdens de rondvaart van het Nederlands elftal door de grachten van Amsterdam. Beeld anp
Wesley Sneijder en John Heitinga zwaaien naar het publiek tijdens de rondvaart van het Nederlands elftal door de grachten van Amsterdam.Beeld anp
Het afgelopen jaar is Antonie Kamerling overleden. Hij werd 44 jaar. Beeld anp
Het afgelopen jaar is Antonie Kamerling overleden. Hij werd 44 jaar.Beeld anp
Het Openbaar Ministerie legde strafrechtelijk beslag op de panden van het gesloten bordeel Yab Yum in het centrum van Amsterdam. Foto ANP Beeld
Het Openbaar Ministerie legde strafrechtelijk beslag op de panden van het gesloten bordeel Yab Yum in het centrum van Amsterdam. Foto ANP
Publiek en deelnemers van de Canal Parade op de Amsterdamse grachten. Beeld anp
Publiek en deelnemers van de Canal Parade op de Amsterdamse grachten.Beeld anp
Martin Jol nam ontslag bij Ajax Beeld epa
Martin Jol nam ontslag bij AjaxBeeld epa
Eberhard van der Laan werd burgemeester van Amsterdam Beeld anp
Eberhard van der Laan werd burgemeester van AmsterdamBeeld anp
De deur naar het pand aan de Rozengracht waar Dino Soerel in augustus werd gearresteerd. De topcrimineel zat daar ondergedoken. Foto ANP Beeld
De deur naar het pand aan de Rozengracht waar Dino Soerel in augustus werd gearresteerd. De topcrimineel zat daar ondergedoken. Foto ANP
Historische schepen varen over het IJ in Amsterdam tijdens Sail 2010. Beeld anp
Historische schepen varen over het IJ in Amsterdam tijdens Sail 2010.Beeld anp
Gestrande reizigers, die vanwege de aswolk niet konden vliegen Beeld anp
Gestrande reizigers, die vanwege de aswolk niet konden vliegenBeeld anp
Job Cohen, de oud-burgemeester van Amsterdam werd PvdA-leider Beeld anp
Job Cohen, de oud-burgemeester van Amsterdam werd PvdA-leiderBeeld anp
Agenten stonden paraat rondom het metrostation in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. In dit gebied demonstreerde de omstreden English Defence League (EDL). Foto ANP Beeld
Agenten stonden paraat rondom het metrostation in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. In dit gebied demonstreerde de omstreden English Defence League (EDL). Foto ANP
Een kraker werd in Amsterdam afgevoerd door de mobiele eenheid, nadat een demonstratie tegen het kraakverbod uitliep op rellen Beeld anp
Een kraker werd in Amsterdam afgevoerd door de mobiele eenheid, nadat een demonstratie tegen het kraakverbod uitliep op rellenBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden