Amsterdam huisvestte vorig jaar 960 vluchtelingen

Bijna 28.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning hebben vorig jaar een huis gekregen of gevonden in Nederland. In Amsterdam werden 960 zogeheten statushouders gehuisvest.

In heel Nederland vonden bijna 28.000 vergunninghouders een woning Beeld anp
In heel Nederland vonden bijna 28.000 vergunninghouders een woningBeeld anp

Dat blijkt uit cijfers die dataplatform LocalFocus middels een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) opvroeg bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Amsterdam heeft daarmee vorig jaar absoluut gezien de meeste asielzoekers gehuisvest. In Zuidoost kregen 154 statushouders een huis; in de rest van Amsterdam 806.

In heel Nederland vormen Syriërs de grootste groep statushouders die onderdak kregen. Ook in Amsterdam is dat zo: 433 Syriërs kregen er een huis.

In totaal vonden 18.582 Syriërs onderdak, tweederde van het totaal aantal gehuisveste asielzoekers. Na Syriërs zijn Eritreeërs landelijk gezien de grootste groep statushouders die onderdak kregen: 3885 (iets meer dan tien procent). In Amsterdam zijn dat er 89.

Amstelveen bood in 129 statushouders onderdak. Daarvan komen er 73 uit Syrië.

Kleine gemeenten
Opvallend aan de cijfers is dat Syriërs over het algemeen in kleine gemeenten terecht komen, terwijl Eritreeërs in grote gemeenten komen te wonen. 66,9 procent van alle in 2015 uitgestroomde vergunninghouders is Syriër, maar van de naar de vier grote steden uitgestroomde vergunninghouders maken Syriërs ruwweg tussen de 40 en 60 procent van het totaal uit.

In Utrecht ligt het percentage Syriërs het hoogst (61 procent), in Den Haag ligt dat percentage het laagst (40,9 procent). Landelijk zijn in 2015 gemiddeld 16,5 vergunninghouders per 10.000 inwoners van Nederland gehuisvest, over het algemeen gelijk verdeeld over grotere en kleinere gemeenten.

Naar zes gemeenten stroomde geen enkele vergunninghouder uit. Het gaat om de Waddeneilanden, met uitzondering van Texel, en de gemeenten Rozendaal en Zevenaar. Van de zes kleinste Nederlandse gemeenten (minder dan 5000 inwoners) is er maar eentje die in 2015 vergunninghouders huisvestte: Renswoude. Daar gingen 10 Syriërs wonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden