PlusAnalyse

Amsterdam, hoe gaat het nou echt met je?

Dé vraag waar de naderende gemeenteraadsverkiezingen over gaan: hoe gaat het nu echt met Amsterdam? Links en rechts in de raad geven tegengestelde antwoorden. 'Als een tierelier', versus 'de stad breekt.'

Michiel Couzy en Ruben Koops
De Amsterdamse raadszaal Beeld ANP
De Amsterdamse raadszaalBeeld ANP

Geen enkel politiek thema leidt tot zoveel verschillende meningen als de meest essentiële vraag waarover de gemeenteraad zich buigt: hoe gaat het eigenlijk met Amsterdam?

Woensdag, tijdens de eerste dag van de Algemene Beschouwingen, waarbij de raad debatteert over de plannen van het gemeentebestuur, bleken partijen totaal verschillende beelden te hebben van de staat van de stad en het welbevinden van de bewoners. Alsof de ene helft het heeft over, pakweg, Tietjerkstradeel, terwijl de andere helft Peking in het hoofd heeft. Het zullen de naderende verkiezingen zijn.

De stemming over de stad loopt exact langs de traditionele politieke lijnen, links en rechts. De liberale fracties zien het zonnig in. De linkse partijen, traditioneel wat zwaarder op de hand, zijn pessimistisch.

"Amsterdam wordt een gesegregeerde stad van winnaars en verliezers", somberde oppositiepartij GroenLinks bij monde van fractievoorzitter Rutger Groot Wassink. De verschillen tussen arm en rijk lopen dusdanig op dat de stad in zijn ogen dreigt te breken.

Ook de linkse broeders van PvdA en SP benadrukken de drukte, de overlast, de groeiende tweedeling en de oprukkende commercie, alles onder de noemer van dat vermaledijde kapitalisme.

"De markt faalt grotesk, kapitalisme wringt de binnenstad uit", erkende Daniël Peters, fractievoorzitter van SP, die de afgelopen drie jaar met VVD en D66 aan de knoppen zat. "De huizenprijzen stijgen, de drukte neemt toe, het wordt steeds viezer in de stad," aldus Marjolein Moorman van de PvdA, de grootste oppositiepartij.

Daartegenover staan de rechtse partijen VVD en D66, voor wie het glas overduidelijk half vol is. "Het gaat fántástisch met de stad," aldus Marja Ruigrok (VVD), "ondanks de negatieve sfeer in deze zaal. Omarm de groei!". Volgens D66 draait de stad "als een tierelier."

Één stad, twee meningen.

Rutger Groot Wassink (Groenlinks) Beeld Marc Driessen
Rutger Groot Wassink (Groenlinks)Beeld Marc Driessen

De staat van de stad zal een van de belangrijkste thema's zijn voor de naderende verkiezingen op 21 maart. Dan mag de kiezer het antwoord geven. Gaat het goed en moet het stadhuis verdere groei aanjagen, of gaat het slecht en moet men in de Stopera radicaal op de rem trappen?

Meer nog dan de drukte, het aantal woningen, de tweedeling of de vergroening van de stad wordt op de verkiezingsdag van de Amsterdammers gevraagd om antwoord te geven op deze vraag. Want de kiezer heeft altijd gelijk.

Tussen alle tegenstellingen door werd er overigens ook nog volop geflirt, want ook vanaf 2018 zal een nieuwe coalitie van partijen de samenwerking moeten aangaan om het stokje over te nemen van de huidige. Zo roffelde VVD-wethouder Eric van der Burg opzichtig op de bankjes toen GroenLinks-leider Groot Wassink, die er in de peilingen goed voor staat, was uitgesproken.

Gevolgd door uitgebreide complimenten op sociale media. Reinier van Dantzig (D66) gaf, bijna verlegen, aan zich het mooiste meisje van de klas te voelen toen diverse partijen bij hem aanklopten met de vraag of hij hun plannen wilde steunen, na de verkiezingen natuurlijk.

Ook SP en PvdA knipoogden naar elkaar, tijdens een debatje over de verhoging van de toeristenbelasting, zoals Marjolein Moorman graag wil. Daar is de SP na 21 maart wel voor te porren, erkende Peters. Die twee hopen op een linkse meerderheid.

Marja Ruigrok van de VVD Beeld Rink HOf
Marja Ruigrok van de VVDBeeld Rink HOf

De belangrijkste plannen:

- Huurders en kopers van Amsterdamse huizen moeten binding met regio aantonen (PvdA)
- Externe evaluatie van het nieuwe erfpachtstelsel (gehele oppositie)

- Bordeelramen eerder dicht vanwege drukte Wallen (CDA)

- Toeristenbelasting verder verhogen (PvdA, CDA)

- Financiële steun voor sociale huurders in particuliere woningen (SP)

- Onderzoek naar hoe Amsterdammers zich voelen (Partij voor de Dieren)

- Meer handhaving straatvuil en overlast (VVD)

- Gemeentelijke corporatie die woningen beheert en distribueert (GroenLinks)

- Steun van gemeente bij aankoop van huis (PvdA)

- Mystery guests inzetten bij sollicitaties om discriminatie tegen te gaan (D66)

Verder lezen

Lees terug: de algemene beschouwingen en zie ook: Zo profileren de Amsterdamse politieke partijen zich

Niets meer missen over de raadsverkiezingen van volgend jaar? Like dan Amsterdam Kiest van Het Parool op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden