Amsterdam herdenkt slavernijverleden

Het Surinameplein met rechtsboven het Vondelpark. Foto Peter Elenbaas Beeld
Het Surinameplein met rechtsboven het Vondelpark. Foto Peter Elenbaas

AMSTERDAM - Voor het eerst in zijn geschiedenis staat Amsterdam maandag stil bij het slavernijverleden van de stad. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst op het Surinameplein. Op 1 juli is het 145 jaar geleden dat de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën werd afgeschaft.

Er zijn muzikale optredens en wethouder Freek Ossel (Diversiteit) en stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet van Amsterdam-Zuidoost houden een toespraak. Om 20.00 uur houden de aanwezigen twee minuten stilte, waarna genodigden kransen zullen leggen bij het slavernijmonument op het plein.
''We willen Amsterdammers op een positieve manier bewuster maken van het verleden'', vertelt organisator Kenneth Renfrum. ''Zodat mensen begrijpen dat sommige Surinamers en Antillianen nog pijn en verdriet voelen door de slavernij, waarbij Nederland 600.000 mensen van Ghana naar Curaçao en Suriname vervoerde.'' Renfrum verwacht tussen de 2000 en 3000 bezoekers bij de herdenking.

De aanwezigen herdenken onder meer dat Amsterdam ruim een derde van de aandelen van de West-Indische Compagnie (WIC) bezat. Bovendien was in de hoofdstad op diverse locaties het hoofdkantoor van de WIC gevestigd. De bekendste gebouwen die ooit de WIC toebehoorden zijn het West-Indisch huis en het Paleis op de Dam.

Dinsdag 1 juli is de officiële herdenking van het Nederlandse slavernijverleden in Amsterdam. Bij het Nationaal Slavernijmonument in het Oosterpark houden onder anderen minister-president Jan Peter Balkenende en burgemeester Job Cohen van Amsterdam een toespraak. (ANP)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden