Amsterdam herdenkt afschaffing slavernij

Bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark wordt zaterdagmiddag voor de vijftiende keer de afschaffing van de slavernij herdacht.

ANP/Het Parool
De herdenking wordt gehouden bij het monument van Erwin de Vries in het Oosterpark. Beeld anp
De herdenking wordt gehouden bij het monument van Erwin de Vries in het Oosterpark.Beeld anp

Het is dit jaar 154 jaar geleden dat de Nederlandse regering een einde maakte aan de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.

Aanwezig waren Ivar Manuel, stadsdeelvoorzitter van Oost, Job Cohen en Kadija Arib. Ook schrijver Simone van Saarloos en UvA-hoogleraar Gloria Wekker waren van de partij.

Tijdens de bijeenkomst spraken onder anderen de Antilliaanse priesteres Lucia Marthis, Antoin Deul van het Ninsee Instituut, dichteres Diana Ferrus en minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie).

Burgemeester Eberhard van der Laan zou aanvankelijk ook gaan spreken, maar heeft zich toch laten vervangen door wethouder Simone Kukenheim. Van der Laan verschijnt vanwege zijn ziekte nog weinig tijdens openbare gelegenheden.

'Gedeelde geschiedenis'
Directeur Antoin Deul van het organiserende Ninsee noemde Van der Laan een van de leiders van de beweging die aandacht vraagt voor het koloniaal verleden. Aanwezigen reageerden met applaus.

Deul: "Ik vind het heel erg jammer dat hij er helaas niet bij kan zijn. Ik wil hem bedanken voor zijn steun, inzet en verbindende vermogen om van de slavernijgeschiedenis een gedeelde geschiedenis te maken. Ik wens hem en zijn familie veel sterkte."

Bezoekers van de slavernijherdenking. Beeld Patrick Meershoek
Bezoekers van de slavernijherdenking.Beeld Patrick Meershoek
null Beeld Patrick Meershoek
Beeld Patrick Meershoek

Ook Stef Blok sprak deze wens uit voor de burgemeester. Winti-priesteres Marian Markelo droeg een plengoffer aan hem op.

Minuut stilte
Ook was er muziek van zangeres Sabrina Starke en werd er een minuut stilte gehouden. Clarence Seedorf was niet aanwezig tijdens de herdenking.

Na de bijeenkomst worden kransen gelegd en is er een defilé langs het monument.

Keti Koti
Na afloop van de herdenking vindt in het park het Keti Koti Festival plaats, de viering van de afschaffing van de slavernij. Er zijn talloze eettentjes opgezet in het park en het water loopt menigeen in de mond door de heerlijke geuren die bij het koken vrijkomen.

Naast optredens van onder meer Cache Royale en DJ Jah wordt in een reeks korte lezingen de link onderzocht tussen het Nederlandse slavernijverleden en de huidige structuren van macht, uitsluiting en ongelijkheid. Bekijk het volledige programma hier.

Lees ook: Rumoer rond herdenking slavernijverleden in Oosterpark

null Beeld Fleur van Heek
Beeld Fleur van Heek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden