Amsterdam helpt laagste inkomens met huur

De gemeente gaat tienduizend mensen die met een laag inkomen in een voor hen te duur huis wonen, helpen met het betalen van de huur. Zij krijgen een bijdrage van gemiddeld 340 euro per huishouden.

Arjan Vliegenthart Beeld anp
Arjan VliegenthartBeeld anp

Dit maakt SP-wethouder Arjan Vliegenthart (Sociale zaken) bekend. Hij trekt hiervoor de komende drie jaar 3,5 miljoen euro per jaar uit. Hij loopt daarmee vooruit op de huurverlagingen die de Amsterdamse woningcorporaties zullen geven aan mensen met lage inkomens en hoge huren. Die hulp komt in 2017, terwijl de gemeente ook over 2016 bijdragen wil leveren.

De hulp is bedoeld voor mensen met inkomens tot 120 procent van het minimuminkomen en een huur tussen de 586,68 euro, de grens waarboven geen huurtoeslag meer word betaald, en de huurgrens, 710,68 euro.

Sinds januari mogen woningcorporaties het leeuwendeel van de huurders, (95 procent) alleen nog maar huurwoningen onder de huurtoeslaggrens van 586,68 toewijzen. Verder moeten mensen met zeer lage inkomens ook extra goedkope woningen toegewezen krijgen, volgens het zogeheten principe van 'passend toewijzen' van woningen.

Mensen met lagere inkomens die al eerder een duurdere woningen accepteerden, vallen tussen wal en schip. Dat geldt ook voor mensen van wie het inkomen plotseling terugviel.

Schrijnendste gevallen

De gemeente en, later, ook de corporaties willen de schrijnendste gevallen nu te hulp schieten. Het gaat daarbij om mensen die door hun hoge vaste woonlasten slechts enkele tientjes overhouden om te eten. Huurders kunnen per formulier, dat de gemeente hen toestuurt, aangeven dat zij denken voor de regeling in aanmerking te komen.

Het gaat daarbij in eerste instantie om mensen die door een echtscheiding, het verlies van een baan of ziekte last hebben van plotseling dalende inkomsten. De extra bijdrage kan tot 20 december worden aangevraagd.

Over de hulp van woningcorporaties zijn afspraken gemaakt tussen de gemeente, de Huurdersvereniging Amsterdam en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC). In dat overleg speelde Vliegentharts SP-collega Laurens Ivens een belangrijke rol.

Purmerend
Behalve Amsterdam helpen ook andere gemeenten, zoals Purmerend, hun inwoners die te duur wonen. Eigenlijk zouden deze 'omgekeerde scheefwoners' aan een ander huis onder deze 'aftoppingsgrens' geholpen moeten worden. Vanwege de krapte op de woningmarkt zijn de kansen daarop in Amsterdam klein.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden