Opinie

'Amsterdam heeft veel aan krakers te danken'

De Jordaan en De Pijp bestaan nog en er ligt geen snelweg door de Nieuwmarktbuurt: Amsterdam heeft veel aan krakers te danken, dus de VVD pleegt geschiedvervalsing door de bewoners van het Slangenpand weg te zetten als profiteurs, betoogt Zeeger Ernsting, gemeenteraadslid voor GroenLinks. 

Krakers in de Tabakspanden, eerder dit jaar. Beeld Amaury Miller
Krakers in de Tabakspanden, eerder dit jaar.Beeld Amaury Miller

Marianne Poot en Dilan Yesilgöz, beiden gemeenteraadslid voor de VVD, stelden in Het Parool van woensdag niet te begrijpen waarom de stad kraakpanden tolereert, want 'kraken is verboden', kraken kost veel en het levert niets op. Dit naar aanleiding van berichtgeving over het Slangenpand in de Spuistraat, dat vorige week werd ontruimd.

Terwijl ik de beelden van die ontruiming volgde op de livestream van AT5, keek ik ondertussen ook naar het VPRO-programma Andere Tijden over de Slag om de Nieuwmarkt, op dat moment precies veertig jaar geleden.

Belangrijk onderdeel
Als zij dat ook hadden gedaan, hadden ze te weten kunnen komen dat Amsterdam veel te danken heeft aan de opstand van de burgers zo tussen 1965 en het eind van de jaren tachtig, waar de kraakbeweging een belangrijk onderdeel van vormde. Even wat voorbeelden: grootschalige betoncityvorming is voorkomen, de Jordaan en De Pijp bestaan nog, er ligt geen snelweg door de Nieuwmarktbuurt, er ging gebouwd worden voor de buurt, verkrotte panden werden herbouwd, het creatieve imago van de stad werd definitief gevestigd en we hebben een binnenstad waar geleefd wordt en een stad die internationaal bewonderd wordt.

Die huidige stad en haar immense succes - zie de druktediscussies van de laatste tijd - hebben dus belangrijke grondvesten in juist die periode. Des te vreemder is het dat de kraakbeweging - of eigenlijk die hele opstandige periode - geen eigen venster heeft in de Canon van Amsterdam. Die springt van 1970 (Cruijff) met een reuzensprong naar 2001.

De geschiedenis van Amsterdam laat zich wel teruglezen in zijn fysieke verschijning. En dat is goed, want de openbare, publieke ruimte die gevormd wordt door straten en gevels hoort ons ook niet alleen te informeren over wáár we zijn, maar ook over wíe we zijn en waar we vandaan komen.

Zuinig op erfgoed
Daarom zijn we zuinig op cultuurhistorisch erfgoed, op gebouwen, monumenten en kunstuitingen uit allerlei periodes van onze geschiedenis, ook recente. Voor GroenLinks is bijvoorbeeld de gevel van het Slangenpand mét de beschildering van de slang een monument en een symbool voor de drang naar vrijheid en zelf doen, waarden die zo bij die tijd en bij onze stad horen. Het zou doodzonde zijn als dat kunstwerk, en die geschiedenis, domweg wordt uitgevlakt en overgeschilderd.

Het heeft iets revanchistisch, alsof er nog een rekening met de vrije geest vereffend moet worden. En dat gevoel wordt versterkt door wat de VVD'ers woensdag in deze krant schreven: door de krakers van het Slangenpand rancuneus weg te zetten als luie profiteurs doet de VVD niet alleen aan geschiedvervalsing, maar keren ze zich tegen de vrije geest die zo bij Amsterdam hoort en waar de stad veel aan te danken heeft.

GroenLinks zegt in elk geval: leve de vrije ruimte!

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Zeeger Ernsting Beeld GroenLinks Amsterdam
Zeeger ErnstingBeeld GroenLinks Amsterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden