PlusReportage

Amsterdam heeft ineens wel heel veel essentiële winkels

Miranda’s Bloemenboetiek in de Spaarndammerstraat heeft de koopwaar voor de deur uitgestald. Beeld Jakob van Vliet
Miranda’s Bloemenboetiek in de Spaarndammerstraat heeft de koopwaar voor de deur uitgestald.Beeld Jakob van Vliet

Een dag na de afgekondigde lockdown is dinsdag van doodse stilte in Amsterdamse winkelstraten weinig sprake. De regels zijn ruim te interpreteren en veel ondernemers doen dat dan ook. Heel veel winkels lijken ineens tot de essentiële categorie te behoren.

Josien Wolthuizen en Bo Broek

Voor IJzerhandel Spaarndam in de Spaarndammerstraat wapperen grote groene vlaggen. ‘Vuurwerk’, staat er in dikke letters op. “Alleen categorie I hè,” zegt de eigenaar lachend. “En alleen op bestelling.”

Hij leunt tegen de toonbank in de deuropening. Bestellen kan eventueel ter plekke, met een smartphone. “Mensen kunnen even bellen en dan stuur ik ze een tikkie, dat mag ook gewoon.”

Het is stil in Amsterdam, maar de stilte beperkt zich vooral tot hartje centrum. In omliggende winkelgebieden heerst nog altijd de gezelligheid, zoals dinsdagmiddag in de Spaarndammerstraat. Van de strenge lockdown is daar weinig te merken. Veel winkels zijn open en er lopen meer mensen op straat dan je zou verwachten in een stad die sinds middernacht ‘op slot’ zit. Een verschil met twee dagen geleden is er amper.

Hollandse koopmansgeest

Wat opvalt: niet alleen winkels met voedingsmiddelen zijn open. De Hollandse koopmansgeest blijkt springlevend, want winkeliers hebben met de lockdownregels in de hand toch nog manieren gevonden om wat geld te verdienen. Sommigen zetten hun toonbank in de deuropening, zoals bij de ijzerhandel. Anderen stallen hun koopwaar uit voor de deur, zoals bij Miranda’s Bloemenboetiek. De verkoper staat voor de deur met een pinapparaat in zijn hand. Bloemen en kerststukken staan om hem heen uitgestald. “We mogen open hoor.” Hij trekt zijn telefoon uit zijn zak en laat een artikel van de brancheorganisatie van bloemisten zien. “Kijk maar. Verkopen buiten de winkel mag.”

Waar Duitsland vorige week besloot dat alleen supermarkten, apotheken en banken open mogen blijven, blijken de regels in Nederland voor ruimere interpretatie vatbaar. Alle winkels die levensmiddelen verkopen, mogen openblijven. Daardoor is de slijterij wél een ‘essentiële winkel’, maar de boekhandel niet. Daardoor kan de Hema vanwege de verkoop van rookworsten, taarten en babyspullen de deuren openhouden, maar de Blokker niet.

Afhalen blijft bij alle winkels mogelijk, een regel die veelal leidt tot verkoop vanuit de deuropening of vanaf de stoep – zoals bij de ijzerhandel en de bloemist.

Kerstbomen

Premier Mark Rutte zei maandag in zijn tv-toespraak bovendien dat er buiten nog steeds kerstbomen mogen worden verkocht. Bij een tuincentrum in Nieuw-West kunnen klanten er ook nog best wat kerstballen bij krijgen: die halen medewerkers dan uit de winkel.

Ook de eigenaar van tuincentrum De Tuintjes in de Haarlemmer Houttuinen probeert vanuit de deuropening nog wat waar te slijten. “Ik probeer zo goed en zo kwaad als het gaat nog wat te verdienen. De regels zijn onduidelijk. Mag ik echt alleen kerstbomen verkopen of ook potten?”

Ook even verderop op de Haarlemmerdijk is het niet bepaald rustig. Nicole de Vries van dierenwinkel Het Vachtje is niet erg verrast. “Het is natuurlijk gisteren pas ingegaan. We weten nog niet wat er precies gaat gebeuren.” Haar winkel kan voorlopig nog op dezelfde manier openblijven. Dierenwinkels zijn aangemerkt als essentieel.

“Ze hebben het over een totale lockdown,” zegt de verkoper van Bloemenwinkel Miranda. “Dan zou alles dicht moeten. Maar alles is gewoon open. Het maakt geen enkel verschil.”

De oliebollenkraam in de Spaarndammerstraat. Beeld Jakob Van Vliet
De oliebollenkraam in de Spaarndammerstraat.Beeld Jakob Van Vliet

Onverkoopbare voorrad wordt vergoed

Het kabinet heeft gisteren bekendgemaakt dat winkels compensatie krijgen voor de goederen die ze niet kunnen verkopen. De regeling geldt alleen voor non-foodwinkels.

Winkeliers die hun zaak tot en met 19 januari moeten sluiten, kunnen net als andere bedrijven een beroep doen op overheidssteun. De subsidie om een deel van de loonkosten te betalen geldt voor alle bedrijven die minimaal 20 procent van de omzet verliezen, dus ook voor winkeliers.

Vorige week presenteerde het kabinet aanpassingen van de noodsteun. De bedragen die bedrijven kunnen aanvragen om de vaste lasten te betalen zijn verhoogd naar maximaal 90.000 euro per drie maanden.

De subsidie om de loonkosten te financieren blijft na 1 januari intact. Een bedrijf dat 100 procent van de omzet verliest, kan maximaal 80 procent van de loonkosten terugvragen. Wie slechts een deel van de omzet verliest kan maar een deel van die 80 procent van de loonkosten terugvragen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden