Amsterdam heeft het zwaar te verduren na drugsdoden

Nu de mysterieuze witte heroïne opnieuw slachtoffers heeft geëist - twee Britten bezweken er dinsdag aan - dringt zich de vraag op hoe het met de straathandel in drugs (echte en nepdope) in de stad staat. De vraag houdt het aanbod in stand. Al heel lang.

Toeristen worden in de stad gewaarschuwd voor levensgevaarlijke nepdrugs. Beeld anp
Toeristen worden in de stad gewaarschuwd voor levensgevaarlijke nepdrugs.Beeld anp

De politie in bureau Beursstraat en degenen die in de centrale camerapost in Oost naar de beelden kijken van de kleine veertig camera's die bijna het gehele Wallengebied dekken, kunnen de mechanismen dromen. Een sjofele figuur sist naar een plukje toeristen, jonge mannen doorgaans, en biedt hun zijn arsenaal geestverruimers aan. ('Coke, xtc, heroin?')

Je kunt dat aanbod uiteraard negeren en stoïcijns doorlopen, maar opmerkelijk veel aangesprokenen zijn toch nieuwsgierig. Een klein beetje twijfel is genoeg en dan kunnen zich diverse scenario's ontrollen.

A: Het komt nog redelijk soepel tot een transactie, waarbij de klanten dan wel inferieure drugs kopen, dan wel worden opgelicht met er als drugs uitziende rotzooi - variërend van gemalen paracetamol of pepermunt ('coke'), stophoest ('heroïne') of snoepjes ('xtc') tot geperste drop ('hasj'). De koper komt vanzelfsprekend pas achter het bedrog als hij zijn aankoop ergens heimelijk keurt en inziet dat het een wat lastig verhaal is om ermee bij de politie aan te komen.

B: De dealer en zijn doelwit raken verzeild in een moeizaam gesprek, waarbij de eerste plotseling zijn waar laat vallen. De klant-tegen-wil-en-dank krijgt de schuld en moet 'de schade' vergoeden. Als het slachtoffer pech heeft, worden in de consternatie zijn zakken nog gerold ook - bijvoorbeeld door een mededader.

Geheimzinnige stash
Hoe opzichtig en in de hele wereld bekend de trucs ook mogen zijn, de agressieve dealer in rotzooi blijft een hardnekkig fenomeen. De forse bak waarin de politie de in beslag genomen troep bewaart, blijft zich vullen.

Een tweede categorie die steeds weer klanten vindt op vooral de Wallen en de uitgaanspleinen, is de meer professionele dealer van echte drugs. Die stelt zich verdekt op in bijvoorbeeld een café of coffeeshop en laat zijn runners buiten klanten werven. Die runners hebben dan nog niets op zak, dus als de politie hen aanhoudt, kan die hun niets maken. Zodra de klant iets heeft besteld, regelt die runner dat via de dealer. De drugs komen uit een geheimzinnige stash (bergplaats). Zo moet de recherche aardig wat moeite doen om een vinger achter de deal te krijgen.

Overigens komt het ook geregeld voor dat dealers nepdope in de ene zak hebben en echte drugs in de andere, stelde een chef van de politie in de binnenstad al eens vast.

Eens in de zoveel tijd komen de dealers groot in het nieuws. Bijvoorbeeld als ze vervuilde drugs hebben verspreid of als ze experimenteren met een nieuwe ster aan het firmament, zoals crystal meth.

Inkoopprijs
Amsterdam heeft het zwaar te verduren nu verkeerde xtc tot drie doden leidde tijdens het Amsterdam Dance Event, waarna de laatste weken ook nog eens drie jonge Britse toeristen overleden na het snuiven van mysterieuze witte heroïne. Waarschijnlijk hetzelfde spul maakte onlangs nog eens veertien slachtoffers, die ternauwernood aan de dood ontsnapten.

Witte heroïne is geen voor de hand liggende drug om toeristen mee op te lichten, omdat de inkoopprijs ervan voor de dealer ten minste even hoog is als die van cocaïne van een behoorlijke kwaliteit.

Het kan zijn dat de dealer er in dit geval van uitging dat hij 'gewoon' cocaïne verkocht. Dat zou kunnen verklaren waarom hij niet is gevlucht nadat een maand geleden zijn eerste klant was overleden. Waar een dealer die weet dat zijn handel een dode heeft gekost, zich wel even koest zal houden, bleef hij zijn waar kennelijk gewoon verkopen.

Spoeddebat
De kans dat hij uiteindelijk zal worden gepakt, lijkt groot te zijn. Al was het maar omdat de veertien geredde slachtoffers hem konden omschrijven. Ze zullen in de meeste gevallen ook hebben verteld waar precies ze de drugs van hem hadden gekocht. Hij moet op camerabeelden staan, zou je denken.

Los van het onderzoek naar de verkoper van deze dodelijke drugs door een omvangrijk rechercheteam, is de vraag wat Amsterdam (meer) kan doen om de handel in drugs en nepdope uit te bannen. Over die kwestie zal de gemeenteraad donderdag een spoeddebat houden, op aandringen van de VVD.

Lees dit weekend (29/30-11) meer in Het Parool: Dealers niet uit de stad weg te slaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden