Opinie

‘Amsterdam heeft groen-rechts nodig voor verduurzaming’

De gemeente Amsterdam loopt met de milieumaatregelen te hard van stapel. Ook worden de kosten voor bewoners niet inzichtelijk, schrijft Stijn Nijssen.

‘Een besparing op de energiekosten in de loop der jaren is te ver weg in de toekomst voor veel Amsterdammers.’ Beeld Getty Images/iStockphoto

Amsterdam wil voorloper van Nederland zijn op het vlak van verduurzaming en de energietransitie. Dit leidt tot te veel plannenmakerij en ongekende ambities. Ondertussen duizelt het de Amsterdammers en is het kostenplaatje onduidelijk.

Er is in de basis niks mis met het beste jongetje van de klas willen zijn. Een greep uit de ambities van onze stad: in 2022 alle bussen emissievrij, in 2030 het personenvervoer uitstootvrij en in 2040 zijn we van het aardgas af. Maar aan de voorkant is de gemeente het aan Amsterdam verplicht om volstrekt helder te hebben wie het wat gaat kosten. Elke euro kan immers maar één keer uitgegeven worden.

De stappen die gezet moeten worden door gemeente, corporaties en individuele bewoners om de doelstelling ‘Amsterdam aardgasvrij in 2040’ te halen zijn gigantisch. De gemeente biedt als eerste stap gratis energieadvies aan bewoners en het bedrijfsleven om hiermee te helpen, maar het terugverdienmodel van de investering is onduidelijk. Een besparing op de energiekosten in de loop der jaren is simpelweg voor veel Amsterdammers te ver weg in de toekomst.

Amsterdam moet daarom een betrouwbaar en herkenbaar beleid voeren op deze thema’s, en hiertoe is een duidelijke verdeling van rollen en verantwoordelijkheden voor het samenspel tussen corporaties, VvE’s, gemeente en bewoners essentieel.

Meer uitstoot

Wat de VVD stoort, is dat door de focus van dit college op het behalen van symbolische doelstellingen de realiteit uit het oog wordt verloren. Het streven naar een aardgasvrije stad in 2040 klinkt natuurlijk daadkrachtiger dan wachten tot het jaar 2050, maar ondertussen waarschuwen wetenschappers dat een versnelling van de aardgastransitie juist voor meer uitstoot zal zorgen.

Amsterdam gaat namelijk flink bijbouwen en nieuwe woonwijken zonder aansluiting op het gasnet zullen voorlopig aangewezen zijn op elektriciteit van kolencentrales om te kunnen voorzien in de energiebehoefte. Simpelweg omdat er nu onvoldoende groene stroom voorhanden is. Zo kan het gebeuren dat een college dat zichzelf profileert als groen en duurzaam Amsterdam afhankelijker maakt van fossiele brandstoffen en de CO2-voetafdruk van de stad vergroot.

Daarnaast kiest het huidige college veelal voor verbieden in plaats van het werken met beloningen voor goed gedrag, denk aan het totaalverbod in 2030 op personenauto’s op fossiele brandstof. De VVD steunt dit niet. Wij vinden dat wanneer een mantelzorger met een benzineauto eens per week voor zijn of haar moeder komt zorgen in het centrum, dit mogelijk moet zijn.

Wij moeten echter wel toekomstgericht beleid maken en dus dit soort vervoer ontmoedigen. Dit kunnen wij als stad doen door aan de ene kant hoogwaardige alternatieve manieren van mobiliteit te bieden, en aan de andere kant door slimme ingrepen te plegen. Denk aan de ruimtelijke herinrichting die gedaan is op het Muntplein; niemand wil daar ü̈berhaupt nog komen met de auto, zo onhandig is het nu. Ook zo kunnen wij streven naar een autoluwe stad.

Publiek-private organisatie

Ten slotte doet de gemeente dit niet alleen.

Verduurzamen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van bedrijfsleven, gemeente en de Amsterdammer. De VVD wil daarom het gemeentelijke duurzaamheidsfonds omvormen tot een publiek-private organisatie waarin bedrijfsleven en bewoners samen inhoud geven aan een duurzamer Amsterdam.

Onze inzet moet gericht zijn op innovatie. Zo benutten we de kansen die in Amsterdam als ondernemende en innovatieve stad voor het oprapen liggen. Uiteindelijk zal dit ons meer opleveren dan dat het kost. Amsterdam heeft meer groen-rechts nodig.

Stijn Nijssen. Duoraadslid voor de VVD in Amsterdam.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden