Amsterdam heeft antiterreureenheid niet op orde

Uitgerekend de Amsterdamse politie beschikt nog altijd niet over een deugdelijk opgetuigde en opgeleide Bewakingseenheid van 'specialistische schutters': de zeer goed bewapende verdedigingslinie tegen terreur.

Paul Vugts
Zwaarbewapende agenten bij een EU-vergadering bij het Scheepvaart­museum. Beeld anp
Zwaarbewapende agenten bij een EU-vergadering bij het Scheepvaart­museum.Beeld anp

Terwijl elders in het land Bewakingseenheden werden opgezet, heeft de leiding van de Amsterdamse politie jaren gewacht met het formeren van zo'n met MP5-machinepistolen uitgeruste elitegroep omdat agenten met automatische wapens niet zouden passen in het straatbeeld en in de lokale politieke cultuur. Dat stellen ingewijden, die zich grote zorgen maken.

Pas na de aanslagen in Parijs is ook in Amsterdam serieus begonnen met het werven, selecteren en opleiden van agenten voor de eenheid. Een van de zes vereiste groepen is pas inzetbaar - terwijl Amsterdam het grootste risico op een aanslag lijkt te lopen.

Twee groepen zijn in training, drie worden pas na de zomer opgeleid. Uiteindelijk moeten alle zes de groepen over acht zwaarbewapende agenten beschikken.

Onvoldoende middelen
De eenheid heeft volgens de critici onvoldoende middelen, waardoor leden na een oproep eerst hun uitrusting moeten ophalen op het bureau waar ze normaal werken (het lidmaatschap van de bewakingseenheid is een nevenfunctie, net zoals dat van de ME). Pas daarna kunnen ze naar de locatie waar ze samenkomen, om vervolgens naar de plek te gaan waar de dreiging is.

De Amsterdamse bewakingseenheid heeft geen gepantserde voertuigen en weinigen zijn opgeleid om die te besturen. De leden hebben nog geen 'piepers' waarmee ze tegelijkertijd zijn op te roepen, maar moeten elkaar bellen.

"Iedereen in het land is volop bezig geweest met het serieus opzetten van bewakingseenheden, behalve Amsterdam. Onbegrijpelijk," zegt een betrokkene. "Soms is dat rebelse goed, maar hier werkt het averechts en heeft het de politie op achterstand gezet in een spannende tijd."

Andere regio's
De agenten met machinepistolen die gedurende het Nederlandse EU-voorzitterschap worden ingezet bij het Scheepvaartmuseum, als daar de ministers vergaderen, komen uit andere regio's.

Dat geldt ook voor de Bewakingseenheid die onlangs op het Centraal Station surveilleerde, tot ergernis van de Amsterdamse collega's, die dit graag zelf gedaan hadden.

Doordat andere regio's wel snel eenheden hebben geformeerd, telde Nederland eind vorig jaar 260 volledig opgeleide 'BE'ers', en begin dit jaar driehonderd. Eind dit jaar moet het streefaantal van 448 specialistische schutters zijn behaald.

'Stevige clubs'
Commissaris Jan Pronker, die in de leiding van de Amsterdamse politie verantwoordelijk is voor de Bewakingseenheid, vindt de zorgen niet nodig. Inderdaad is pas één groep inzetbaar en moeten drie groepen nog aan hun opleiding beginnen, maar dat is 'geen issue' omdat binnen de Nationale Politie ook eenheden uit andere regio's Amsterdamse gebouwen kunnen bewaken. De Amsterdamse politie haalt de deadline door aan het einde van dit jaar de Bewakingseenheid op volle sterkte te hebben.

Doordat in de regio arrestatieteams gestationeerd zijn én de marechaussee, zijn bij nood voldoende 'stevige clubs' paraat, stelt Pronker. "We moeten niet vergeten waar de Bewakingseen­heden voor zijn. Die moeten objecten bewaken. Het gaat niet om onmiddellijke interventies."

Pronker belooft snel met de eenheid over de zorgen te zullen spreken. "Op gedoe zit niemand te wachten."

Lees verder: Interview met commissaris Jan Pronker: 'Onze slagkracht is voldoende' [+]

De agenten met machinepistolen op Amsterdam CS komen ook uit andere regio's. Beeld anp
De agenten met machinepistolen op Amsterdam CS komen ook uit andere regio's.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden