Amsterdam heeft 50 radicale moslims in het vizier

De gemeente Amsterdam heeft ongeveer vijftig personen in beeld die vatbaar zijn voor radicalisering. Dat meldt burgemeester Eberhard van der Laan. Tot dusver was onbekend op hoeveel mensen de gemeente zich richt.

Een pro-IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk.Beeld anp

Amsterdam voert een deradicaliseringsbeleid om te voorkomen dat moslims zich wenden tot het jihadisme. Of de vijftig personen die in het vizier worden gehouden allemaal potentiële jihadstrijders zijn, is niet duidelijk. Van der Laan informeert de raad binnen enkele weken over de aanpak van radicalisering.

De burgemeester zal gaan praten met de vader van de omgekomen Syriëganger Achraf. De zeventienjarige mbo-leerling uit Nieuw-West kwam zaterdagavond om het leven bij een Amerikaanse luchtaanval in Syrië.

'Het is een drama als iemand in de familie omkomt,' zei Van der Laan gisteren in de gemeenteraad. 'De onzekerheid waarin deze man meer dan een jaar heeft gezeten, leidt tot extra verdriet.'

Geen garantie
Farid, de vader van Achraf, heeft de Nederlandse autoriteiten felle verwijten gemaakt omdat zijn zoon niet was tegengehouden toen die naar Syrië wilde reizen. Hij zou zelf aan de bel hebben getrokken over de wens van zijn zoon om zich aan te sluiten bij de gewapende strijd tegen Assad. Van der Laan verzekerde de gemeenteraad dat er veel is gedaan om te voorkomen dat Achraf vertrok, in december 2013. Maar volgens hem kan nooit worden gegarandeerd dat jihadstrijders die Nederland verlaten kunnen worden tegengehouden.

Bij het antiradicaliseringsbeleid van de gemeente hoort onder meer een meld- en adviespunt, waar mensen terechtkunnen als ze vermoeden dat iemand radicaliseert. Na zo'n melding kan onder meer een psycholoog worden ingeschakeld. Ook wordt nauw samengewerkt met 150 'sleutelfiguren', veelal jonge mensen met een groot netwerk die getraind zijn in het herkennen van signalen van radicalisering. In samenwerking met de gemeente en verschillende organisaties wordt dan gezocht naar een manier om de moslims op het rechte pad te houden.

Achraf is de tweede Amsterdammer van wie bekend is dat hij in jihadgebied is omgekomen. Vorig jaar sneuvelde Ismail uit Noord, op 27-jarige leeftijd.

Farid, de vader van de in Syrië omgekomen Achraf.Beeld Rink Hof
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden