Plus

Amsterdam haalt band met moslimclubs aan

In de strijd tegen radicalisering gaat Amsterdam de contacten aanhalen met islamitische organisaties, inclusief salafistische moskeeën. Het nieuwe college kiest voor een pragmatische aanpak.

Ruben Koops en Marcel Wiegman
Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen neemt fors afstand van zijn voorganger Eberhard van der Laan. Beeld anp
Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen neemt fors afstand van zijn voorganger Eberhard van der Laan.Beeld anp

Met plannen voor het aanhalen van de banden met moslimorganisaties neemt waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) fors afstand van zijn voorganger Eberhard van der Laan (PvdA), die een strikte scheiding tussen kerk en staat aanhield en islamitische organisaties op afstand wenste te houden.

Van Aartsen, die naar verwachting volgende maand vertrekt, wordt in zijn aanpak gesteund door het nieuwe college van b. en w., waarin GroenLinks, D66, PvdA en SP samenwerken. Daarmee is zijn erfenis op het gebied van antiradicalisering verzekerd van een voortzetting.

Vorig jaar raakte de afdeling radicalisering en polarisatie van de gemeente in crisis, nadat het hoofd, Saadia Ait-Taleb, in opspraak was gekomen door een verzwegen relatie met een medewerker. Naar aanleiding daarvan werd besloten de hele antiradicaliseringsaanpak van de gemeente eens onder het vergrootglas te leggen.

Niet alleen geheven vinger
In een brief aan de gemeenteraad kondigt Van Aartsen nu een onderzoek aan hoe de nieuwe 'pragmatische benadering in de omgang met religieuze organisaties' vorm moet krijgen.

Onder leiding van radicaliseringsexpert Beatrice de Graaf waren wetenschappers eerder dit jaar al tot de conclusie gekomen dat de gemeente in een 'religieuze kramp' terecht was gekomen.

Van der Laan verkoos het om 'sterke koffie' te drinken met moskeebesturen, in plaats van de spreekwoordelijke kopjes thee waaraan zijn voorganger Job Cohen de voorkeur gaf.

Het heeft, schrijven onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Hogeschool Inholland, weinig zin om moskeeën uitsluitend met een geheven vinger tegemoet te treden.

Onserieus
Als het overleg alleen over radicalisering gaat is 'de kans klein dat samenwerking vruchtbaar kan zijn'. Ook positieve punten zouden besproken moeten worden, waarbij conflicten en meningsverschillen niet worden weggepoetst, maar besproken.

'Niet opstoken, maar organiseren,' schrijven zij. 'Waarbij de religieuze en niet-religieuze civil society kan worden gezien als de plek van uitwisseling. De vraag is op welke manier dat het beste georganiseerd kan worden, welke organisaties daarbij betrokken kunnen worden en in hoeverre er onder deze organisaties de bereidheid is om hieraan mee te doen.'

Van Aartsen experimenteerde als burgemeester van Den Haag al eerder met vergaande samenwerking tussen de gemeente en de salafistische As Soennahmoskee in de Schilderswijk.

In Amsterdam drong onlangs de gematigde imam Yassin Elforkani er nog op aan om de contacten tussen gemeente en religieuze instellingen aan te halen: "Wij worden belachelijk onserieus genomen. Een zeer kwalijke zaak."

Kennis niet gedeeld

Een onderzoek onder leiding van radicaliseringshoogleraar Beatrice de Graaf wees in februari uit dat de afdeling radicalisering van de gemeente Amsterdam zich steeds verder van de buitenwereld afkeerde.

Kennis werd niet gedeeld met externe adviseurs en deradicaliseringsexperts van buiten de stad. En omgekeerd: op de Stopera werd geen gebruik gemaakt van experts die niet door de gemeente zelf waren ingehuurd.

De relatie tussen geloof en radicalisering wordt veronachtzaamd, schreef De Graaf. 'Het debat hierover, met lokale gemeenschappen, experts of ervaringsdeskundigen uit andere steden lijkt te weinig gevoerd te zijn.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden