Amsterdam geen ideale plek voor Christiane F.

BERLIJN - Christiane F. werd op haar dertiende de bekendste drugsverslaafde van de wereld. In haar boek Wir Kinder vom Bahnhof Zoo' vertelde ze in 1978 haar schokkende verhaal als 'sleutelkind', dwalend door Berlijn op zoek naar warmte en liefde, die ze uiteindelijk vond in harddrugs. Om aan geld te komen prostitueerde ze zich.

Met het boek en de film in 1981 kwam het keerpunt. Ze werd beroemd en rijk, kickte af en kreeg uiteindelijk een zoon. Maar nu heeft de kinderbescherming haar elfjarige jongen bij haar weggehaald, nadat ze begin dit jaar plotseling met hem naar Amsterdam was vertrokken, waar ze opnieuw aan lager wal raakte.

Al een jaar geleden vertelde Christiane F. dat ze dagelijks een dosis methadon tot zich nam. ''Ik weet niet wat er anders gebeurt,'' zei ze in een talkshow. De vervanger voor heroïne maakte haar rustig en dat wilde ze blijven om het keurige leven dat ze met haar zoon leidde, niet in gevaar te brengen. Nadat ze een nieuwe vriend had gekregen, is het volgens haar moeder misgegaan.

De kinderbescherming nam haar zoon begin dit jaar bij haar weg, maar dat pikte ze niet. Ze ontvoerde hem uit het opvanghuis en vertrok met de vriend en het kind naar Amsterdam. Daar huurden ze een woning om met rust gelaten te worden.

De 37-jarige vriend liet enkele media dit weekeinde weten dat het in Amsterdam volledig mis was gegaan met Christiane F. ''Ze lag weken ongewassen op bed, blowde de hele dag door en dronk veel. Haar zoon leefde van cola, chips en speelde alleen maar met zijn Playstation.''

De moeder van Christiane F. noemde de vriend overigens een bedrieger, die alleen maar op haar geld uit was. De inmiddels 46-jarige Christiane ontvangt nog steeds jaarlijks ongeveer twintigduizend euro aan royalty's.

Christiane F. besloot eind juni terug te keren naar Berlijn en in de trein op weg naar huis gaf ze zich bij politieagenten aan. Terug in Berlijn werd haar zoon meteen weer door de kinderbescherming aan haar 'zorg' onttrokken. Christiane is spoorloos verdwenen. Ze zou zich geregeld ophouden rondom de Kottbusser Tor, waar het gelijknamige metrostation tegenwoordig een belangrijk trefpunt is voor de drugsscene.

''Moet ik haar weer overal op straat zoeken om haar bij die troep weg te krijgen?'' vroeg de moeder van Christiane zich dit weekeinde af. ''Ik weet het niet meer, ik geloof niet dat ik mijn dochter nog kan helpen.'' (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden