Amsterdam: geen extra maatregelen

De gemeente Amsterdam neemt ook na de terreuraanslagen in Spanje geen extra maatregelen om het onmogelijk te maken op trekpleisters in de stad op een menigte in te rijden met een auto, bus of vrachtwagen.

Op Amsterdam Centraal was na de aanslag de Spaanse vlag te zien. Beeld anp
Op Amsterdam Centraal was na de aanslag de Spaanse vlag te zien.Beeld anp

Ook nu weer vragen bijvoorbeeld winkeliers om maatregelen, maar burgemeester Eberhard van der Laan, hoofdofficier van justitie Theo Hofstee en politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg achten het onmogelijk 'maatregelen consequent te nemen voor alle plekken in het centrum en daarbuiten zonder de stad daarmee te verlammen', laat een woordvoerder weten. "Bovendien kan ook dan een aanslag niet worden uitgesloten."

De filosofie is overzichtelijk: in een stad vol trekpleisters zouden heel veel drukke plekken afgezet moeten worden. Plaats je betonblokken om het Stationsplein, wat doe je dan met het Damrak? Wat met de Dam, wat met het Rokin? Blokkeer je de Kalverstraat, moet dat dan ook met de Nieuwendijk en de P.C. Hooftstraat in Zuid? Als nu betonblokken of andere obstakels worden geplaatst, wanneer kunnen die dan weer weg? Over een maand? Een jaar? Vijf jaar?

Uiteenlopende reacties
De vragen die nu actueel zijn, zijn grotendeels dezelfde als na de aanslagen in pakweg Nice, Berlijn, Londen en Stockholm. En de reacties op dreiging in bijvoorbeeld Rotterdam en Amsterdam verschillen. Waar in tijden van eerdere dreiging langere tijd zwaarbewapende eenheden rond Rotterdam Centraal postten, werden in Amsterdam de met automatische wapens uitgeruste Bewakingseenheid (BE) van de politie maar zo kort mogelijk rond het Centraal Station ingezet.

Het Amsterdamse stadsbestuur stelt 'voortdurend alert' te zijn en benadrukt dat het steeds contact houdt met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), het Openbaar Ministerie en de politie. Maar 'boven op alle zichtbare en onzichtbare maatregelen' die al zijn getroffen, treft Amsterdam geen extra maatregelen zo lang er geen serieuze 'signalen zijn van concrete dreiging'.

'Begrijpelijke zorgen'
Nadat vertegenwoordigers van de winkeliers in de Kalverstraat en de Nieuwendijk opnieuw om ingrepen hadden gevraagd, is hen volgens de gemeente in 'een goed gesprek' het beleid uitgelegd. "De zorgen zijn begrijpelijk," vindt de woordvoerder. "We hebben afgesproken verder te praten over dreiging en veiligheid, net zoals dat naar aanleiding van eerdere aanslagen is gebeurd met bijvoorbeeld Joodse instellingen, redacties en poppodia."

Al in 2013 heeft de NCTV het dreigingsniveau in Nederland verhoogd naar 'substantieel'. Sindsdien geldt in grote steden waaronder Amsterdam al verhoogde waakzaamheid. Wat de precieze maatregelen zijn die bij dat dreigingsniveau horen, is geheim.

Alle grote steden laten weten dat ze worstelen met de vraag: waar begin je en waar eindig je? In de drukke binnensteden zijn overal mensen opeengepakt op terrassen, bij stations en entrees. "Aanslagen zoals die in Spanje passen in het huidige dreigingsbeeld en benadrukken de realiteit waar alle grote steden in Europa op dit moment mee te maken hebben," stelt burgemeester Van der Laan in een verklaring. "Die aanslagen tonen aan dat een aanslag op elk moment en op elke plek kan plaatsvinden."

Lees meer in het liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden