Update

Amsterdam geeft gas op de Wallen

In het postcodegebied 1012 moeten minder prostitutieramen en coffeeshops en meer galerieën en trendy cafés komen. Foto ANP Beeld
In het postcodegebied 1012 moeten minder prostitutieramen en coffeeshops en meer galerieën en trendy cafés komen. Foto ANP

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam maakt tempo met het opschonen van de oude binnenstad. Zij begint al over circa drie jaar met het onteigenen van raamexploitanten op de Wallen. Het gaat dan om seksondernemers die weigeren hun prostitutieramen te sluiten. Om dit mogelijk te maken, gaat de hoofdstad de komende tijd de bestemmingplannen van de bekende hoerenbuurt veranderen.

Dat zegt Pierre van Rossum, de topambtenaar die leiding geeft aan het project 1012. Doel daarvan: in het gelijknamige postcodegebied (waar naast de Wallen ook bijvoorbeeld het Damrak ligt) moeten minder prostitutieramen en coffeeshops en meer galerieën en trendy cafés komen. Zo wil Amsterdam vrouwenhandel en witwaspraktijken tegengaan. De gemeenteraad keurde de operatie in juni goed, dus het stadsbestuur wil er de komende tijd flink werk van maken.

Zo gaat Van Rossum langs bij raamexploitanten en coffeeshopeigenaren die weg moeten. ''We gaan aan de praat om eens te kijken hoe we het gaan doen. Gaan ze vrijwillig meewerken of niet? En zo ja, wat kunnen we daar dan tegenover stellen? Dat begint nu echt te lopen.''

Waar mogelijk probeert de gemeente ondernemers tegemoet te komen. Zij brengt raamexploitanten die hun panden willen verkopen in contact met potentiële kopers, zoals woningcorporaties. Een klein deel kan verhuizen naar de Oudezijds Achterburgwal. Amsterdam heeft daar nog dertig ramen in de aanbieding die vroeger van de inmiddels uitgekochte seksondernemer Charles Geerts waren.

Eigenaren van coffeeshops kunnen hulp krijgen als ze bereid zijn hun zaak te veranderen in bijvoorbeeld een koffiebar of een ijssalon. Zo kunnen ze een financiële vergoeding krijgen voor eventuele verbouwingskosten. Daar komt een fonds van circa 4 miljoen euro voor.

En dat is niet het enige wat de komende tijd gaat gebeuren. Op de bovenste verdieping van het C&A gebouw aan het Damrak opent binnenkort een trendy club. Met de Bijenkorf lopen gesprekken over uitbreiding van het warenhuis. Private partijen hebben interesse getoond om geld in het gebied te pompen.

Dat de gemeenteraad operatie 1012 in juli goedkeurde, betekent overigens niet dat daarvoor helemaal niets gebeurde. Sinds het stadsbestuur de plannen in december 2007 presenteerde, kochten partners al 109 van de 482 prostitutieramen in het gebied. Die zijn nu dicht.

En de afgelopen anderhalf jaar zijn al circa 110 kunstenaars en bedrijfjes de oude binnenstad in getrokken. Onder hen zijn modeontwerpers en internetondernemingen. Zij zitten onder meer in oude peeskamers. ''Vaak is dat de voorhoede van een nieuwe ontwikkeling'', aldus Van Rossum. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden