Amsterdam gedaagd in gifschandaal

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam en het gemeentelijk afvalbedrijf APS moeten in juni samen met het Amstelveense bedrijf Trafigura voor de rechter verschijnen vanwege de ramp met het gifschip Probo Koala.Justitie wil hen strafrechtelijk vervolgen voor het gifschandaal dat in 2006 aan minstens tien Ivorianen het leven kostte. Het vooronderzoek naar de zaak heeft bijna anderhalf jaar geduurd.

Het schip heeft in juli 2006 geprobeerd vijf ton chemisch afval te lossen in Amsterdam. Afvalverwerker APS constateerde echter dat de lading veel ernstiger vervuild was dan gedacht. De kapitein van de Probo Koala vertrok vervolgens naar Ivoorkust. Daar werd de giftige lading een maand later gedumpt bij woonwijken in de hoofdstad Abidjan. Schadelijke dampen kostten volgens de Ivoriaanse autoriteiten zeker tien mensen het leven en bezorgden tienduizenden anderen gezondheidsklachten. De affaire leidde tot de val van de regering in Ivoorkust.

Uit Amsterdams onderzoek bleek dat de milieuambtenaren in de Amsterdamse haven ernstige fouten hebben gemaakt met het gifschip. Ambtenaren van Milieu- en Bouwtoezicht hadden moeten verbieden dat het afval naar de Probo Koala terugging.

Een woordvoerster van burgemeester Cohen bevestigde vanochtend dat de gemeente door justitie is gewaarschuwd dat de dagvaarding eraan komt. Zolang die er nog niet is, wil de gemeente niet verder ingaan op de zaak.

De advocaat van afvalbedrijf APS, Alexander de Swart, heeft al laten weten dat hij bezwaar zal aantekenen tegen de zitting, die hij 'voorbarig' noemt. ''Het dossier is nog lang niet compleet en we willen tegenonderzoek doen.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden