Amsterdam gaat videoreclames op straat verbieden

Amsterdam gaat videoreclames op straat beperken. In de binnenstad, op het Stationsplein en het Damrak, op uitgaanspleinen, stations en in winkelcentra mogen geen videoreclames meer worden getoond op digitale schermen.

Michiel Couzy
Een algeheel verbod gaat het gemeentebestuur te ver, omdat uit onderzoek blijkt dat Amsterdammers zich niet overal storen aan bewegende beelden op straat Beeld ANP
Een algeheel verbod gaat het gemeentebestuur te ver, omdat uit onderzoek blijkt dat Amsterdammers zich niet overal storen aan bewegende beelden op straatBeeld ANP

Het college voert hiermee een motie uit van GroenLinks, SP en PvdA die al in de vorige periode is aangenomen. "Bewegende beelden willen we zoveel mogelijk weren uit de openbare ruimte," zei wethouder Laurens Ivens woensdag in een commissievergadering van de gemeenteraad. Het gaat meestal om videobeelden die op de zogenoemde mupi's verschijnen, de reclameborden die van binnenuit worden verlicht.

Ook publiekscampagnes via video vallen onder het verbod. Hierbij vormt niet de boodschap een bron van onrust, vindt Ivens, maar wel de bewegende beelden. Alleen in noodsituaties en tijdens drukke manifestaties zijn videobeelden op straat toegestaan om mensen aanwijzingen te geven. In de metro mogen sowieso video's worden vertoond.

Radicaal
Zeeger Ernsting van GroenLinks, de enige indiener van de motie die nog in de raad zit, vindt het verbod niet radicaal. "Wat ik pas radicaal vind, is dat de reclamevideo's ineens in het straatbeeld verschenen," zegt hij. "Dat is door de aanbieders nooit overlegd. Ik begrijp dat deze video's aantrekkelijk zijn voor adverteerders, maar wij hechten meer aan een rustiger straatbeeld in deze drukke stad."

Het vorige college had in eerste instantie voorgesteld om een beperkt verbod in te stellen in drukke gebieden, zoals de binnenstad, stations en winkelcentra. Dat gaat de raad echter niet ver genoeg. "Wij willen dat video's helemaal niet meer kunnen," aldus Ernsting. Het nieuwe college gaat hierin mee. Uit juridisch onderzoek blijkt dat zo'n verbod standhoudt, behalve als Amsterdam niet onder contracten uit kan.

I Amsterdam
In veel steden zijn reclamevideo's op straat doodnormaal. In New York bijvoorbeeld horen de beelden bij de grote stad. Slaat Amsterdam niet door? De I Amsterdam-letters moesten ook al weg. Ernsting vindt, uiteraard, van niet. "Amsterdam moet een open en aantrekkelijke stad zijn, zonder knipperende commercie op straat. Ik kijk liever naar Rome, een historische stad, waar heel terughoudend wordt omgegaan met reclame."

Het stadsbestuur hoopt het verbod volgend kwartaal uit te werken.

Lees ook: Directeurs JCDecaux: 'Je kunt van alles met de digitale reclamezuilen'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden