Amsterdam gaat op zoek naar joodse erfpachters

De gemeente gaat met een internationale mediacampagne op zoek naar joodse Amsterdammers en hun nazaten die na de oorlog ten onrechte boetes kregen opgelegd. Ze kregen die boets omdat zij geen erfpacht hadden betaald. 

Marc Kruyswijk
De Andreas Bonnstraat in 1940. Beeld Stadsarchief
De Andreas Bonnstraat in 1940.Beeld Stadsarchief

Er zijn inmiddels 240 gevallen bekend van erfpachters die in bezwaar zijn gegaan en gelijk hebben gekregen, maar dat moeten er meer zijn, is de verwachting.

In totaal legde de gemeente na 1945 voor 870.000 euro aan boetes op aan joden die na de oorlog terugkwamen uit kampen, gevangenschap of onderduik. Een deel daarvan is al terugbetaald aan de nabestaanden van de overlevenden, maar nog niet alle rechthebbenden zijn achterhaald. De campagne bestaat uit advertenties in kranten, ook sociale media zullen worden ingezet.

NSB'ers
Het terugbetalen van de boetes is het eerste deel van de erfpachtkwestie. Daarnaast loopt nog de discussie over het veel hogere bedrag aan erfpachtrekeningen waarmee overlevenden na de oorlog werden geconfronteerd.

De nieuwe bewoners van joodse huizen, meestal NSB'ers, betaalden na Dolle Dinsdag vaak de erfpachtrekeningen niet meer. Het bedrag dat de originele bewoners vervolgens moesten betalen, liep uiteindelijk in de miljoenen.

'Onnodig hard'
Het Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies heeft hiernaar onderzoek gedaan en noemt het niet kwijtschelden van deze rekeningen door de gemeente Amsterdam 'volkomen onnodige hardheid'. Deze kwalificatie is onderschreven door burgemeester Eberhard van der Laan. Later dit jaar neemt de gemeente een beslissing over hoe er met deze rekeningen moet worden omgegaan.

Mocht een deel van het geïnde bedrag niet meer herleidbaar zijn, bijvoorbeeld omdat de rechthebbenden niet meer op te sporen zijn, dan kan dat wat de gemeente betreft worden gebruikt voor de financiering van het Namenmonument waarop de namen van de 102.000 Nederlandse slachtoffers van de holocaust moeten komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden