Amsterdam gaat jongeren met schulden helpen

Amsterdam gaat schulden overnemen van jongeren die in financiële problemen zitten. Dit heeft de gemeenteraad donderdag besloten na een motie van GroenLinks en SP.

Michiel Couzy
Wethouder Marjolein Moorman Beeld anp
Wethouder Marjolein MoormanBeeld anp

"Het overnemen van schulden kan zorgen voor een adempauze voor schuldenaren om hun leven op orde te krijgen en te werken aan hun toekomst," zo lichten beide partijen toe. De gemeente is na het overnemen van de schulden de nieuwe schuldeiser en biedt de mogelijkheid tot renteloze afbetaling.

In eerste instantie gaat het om een proef. Een op de vier Amsterdammers kampt met schulden, zei Marjolein Moorman vanochtend in een speech aan de Hogeschool van Amsterdam. "80.000 Amsterdamse huishoudens lopen het risico op problematische schulden." De gemeente heeft al met diverse leveranciers het zogenoemde vroeg-er-op-af-beleid opgezet.

Bij betalingsachterstanden wordt direct aan de bel getrokken om schulden snel op het spoor te zijn. Moorman staat ook een menselijker aanpak voor. "We sturen mensen die hulp zoeken niet direct terug vanwege het ontbreken van een formulier. Amsterdammers die niet op komen dagen bij een afspraak, zijn niet direct lui."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden