Amsterdam gaat in 2034 door grens 1 miljoen inwoners

De populariteit van Amsterdam als woonplaats blijft de komende decennia onverminderd groot. De magische grens van 1 miljoen inwoners wordt naar verwachting in 2034 bereikt.

Amsterdam gaat door volgens prognoses in 2034 door de grens van 1 miljoen inwoners. Beeld Sjoerd Stellingerwerf
Amsterdam gaat door volgens prognoses in 2034 door de grens van 1 miljoen inwoners.Beeld Sjoerd Stellingerwerf

Volgens nieuwe prognoses van de provincie Noord-Holland zal het aantal Amsterdammers in 2040 1.054.400 bedragen.

In heel Noord-Holland groeit de bevolking door naar 3,2 miljoen inwoners in 2040. Die groei heeft vooral plaats in het zuidelijke deel van de provincie, in de omgeving van Amsterdam. In het noorden van de provincie is de groei minimaal, in de kop van Noord-Holland is zelfs sprake van krimp.

De cijfers voorspellen voor Amsterdam een groei van het aantal inwoners met 25 procent in de periode tot 2040. Dat zijn ruim 200.000 nieuwe inwoners, een kleine 100.000 huishoudens.

Amsterdam groeit door natuurlijke aanwas, maar blijft ook een grote aantrekkingskracht uitoefenen op mensen van buiten door de aanwezigheid van hoger onderwijs, de grote kans op een baan en het grote aanbod van voorzieningen. De economische bloei trekt ook meer migranten aan die voor studie of werk naar Amsterdam komen. De omvang van deze groep is van veel factoren afhankelijk en laat zich moeilijk voorspellen.

Vergrijzing
Ook de vergrijzing gaat een rol spelen in de stad: het aantal 65-plussers zal in 2040 ruim 190.000 zijn, bijna een verdubbeling in vergelijking met het huidige aantal. Of de voorspelde groei ook daadwerkelijk kan worden gerealiseerd, hangt in hoge mate af van de woningproductie in Amsterdam.

De stad heeft grote ambities, maar de cijfers vragen om 4000 nieuwe woningen per jaar. Dat is zeer fors, zeggen de onderzoekers. Een tegenvallende productie zal volgens hen niet leiden tot een uitstroom naar elders, maar tot een nog grotere druk op de woningmarkt in Amsterdam en omgeving.

Regio
Nu profiteren gemeenten als Diemen en Amstelveen al van de bijzonder grote vraag naar woonruimte in en rond de hoofdstad. Voor de regio Amstelland-Meerlanden voorspelt de provincie een groei van bijna 68.000 inwoners tot 2040. De grote groei gaat naar Haarlemmermeer, Amstelveen en Diemen, maar ook voor een kleine gemeente als Ouder-Amstel voorspellen de onderzoekers bijna een verdubbeling van het aantal inwoners.

Aan de andere kant van Amsterdam ontwikkelt Zaanstad zich tot een aantrekkelijk alternatief. De gemeente trekt ook steeds meer gezinnen aan uit Amsterdam voor wie de stad te druk of te duur wordt. De verwachting is dat deze ontwikkeling zich doorzet. De prognoses van de provincie gaan uit van een groei tot 2040 met ruim 24.000 inwoners, ruim 14.000 huishoudens.

De regio Waterland, en dan met name de gemeente Purmerend, krijgt te maken met de gevolgen van de grote trek naar die overloopgemeente in de jaren zeventig. De jonge ouders die indertijd massaal vanuit Amsterdam naar Purmerend trokken, komen nu op leeftijd. Het gevolg van de vergrijzing is dat het aandeel jongeren en volwassenen onder de 65 jaar sterk daalt in deze regio.

Almere
De onderzoekers keken ook over de provinciegrens naar Almere. Daar voorspellen ze een groei met 78.000 inwoners tot 2040. Deze groei komt vooral door natuurlijke aanwas, het aantal nieuwkomers van buiten is beperkt.

De structuurvisie voor de regio gaat uit van 60.000 nieuwe woningen in Almere en een forse groei van het aantal arbeidsplaatsen, maar volgens de provinciale onderzoekers zal het zo'n vaart niet lopen.

Amsterdammers die de stad willen verlaten, richten tegenwoordig de blik op Haarlem, Amstelveen, Gooi & Vechtstreek en het eerder genoemde Zaanstad. Groeigemeenten die voorheen zeer in trek waren bij Amsterdammers, zoals Almere, Purmerend en Haarlemmermeer, komen nu nog slechts beperkt in beeld als nieuwe woonplaats.

Lees ook: Amsterdam was in 1952 net zo druk als nu en Zo ziet Amsterdam eruit in 2025

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden