Amsterdam gaat drastisch bezuinigen

De uitbreiding van Artis zou eveneens op de lange baan kunnen worden geschoven. Foto GPD

AMSTERDAM - In navolging van het kabinet bereidt Amsterdam drastische bezuinigingen voor vanwege de kredietcrisis. Hiervoor moet het coalitieakkoord tussen PvdA en GroenLinks worden opengebroken.

Volgens ingewijden rekent het stadsbestuur op een bezuiniging van 150 miljoen euro. De jaarbegroting van de gemeente is 5 miljard euro. Voor een groot deel liggen de uitgaven vast. Over circa 1,5 miljard kunnen de politici beslissen.

In een brief aan de gemeenteraad waarschuwt wethouder van Financiën Lodewijk Asscher dat de lopende begroting moet worden herzien. Daarbij kunnen ook 'heilige huisjes' aan bod komen. ''Drastische maatregelen zijn nodig.'' In een toelichting in de raad zei hij vanmorgen dat 'we de begroting ondersteboven moeten keren'.

De komende jaren is er toch al weinig ruimte voor nieuwe structurele uitgaven. In 2011 dreigt zelfs een tekort van enkele miljoenen. Het verslechterde perspectief is onder meer een gevolg van de sterk dalende rente, waardoor de stad op jaarbasis zeker tien miljoen euro verliest. De terugloop van erfpacht kost ruim twaalf miljoen. Bovendien voorziet Asscher miljoenen minder uit het Gemeentefonds .

De PvdA-wethouder wil toch extra geld vrijmaken voor armoedebeleid. Ambtenaren hebben lijstjes gemaakt met bezuinigingsvoorstellen. Volgens ingewijden wordt overwogen minder woningen en kantoren te bouwen. Het opknappen van pleinen kan worden uitgesteld.

Ook promotionele activiteiten als de start van de Giro staan ter discussie. De wielerronde zou in 2010 mogelijk in Amsterdam starten. De uitbreiding van Artis zou eveneens op de lange baan kunnen worden geschoven. (BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden