Amsterdam gaat chemsex-verslaafden helpen
Chemsex, seks hebben onder invloed van drugs, leidt tot geestelijke en fysieke problemen. Amsterdam gaat betere zorg verlenen. 'Mensen raken hun baan kwijt.'
Het is een relatief nieuwe trend, die zich afspeelt in de gayscene, meestal underground: seks onder invloed van drugs, vooral methamfetamine, beter bekend als crystal meth.
"Vanaf 2015 zien we een toename van het gebruik van crystal meth in de gayscene, in heel West-Europa," zegt Leon Knoops van Mainline, een organisatie die de gezondheid en positie van druggebruikers wil verbeteren. "En we zien ook meer mensen afglijden. De behoefte om meer te gebruiken is zo groot, dat sommigen hiermee dagelijks bezig kunnen zijn."
Ook bij GGD Amsterdam zijn signalen van problematische chemsex bekend, zegt een woordvoerder. Er wordt onderzoek naar gedaan.
Ernstige klachten
Het gaat niet om recreatief druggebruik, al dan niet in combinatie met seks, zegt D66-raadslid Jan-Bert Vroege. Hij diende met GroenLinks en SP een motie in met de opdracht aan de gemeente de zorg te verbeteren voor de groeiende groep die ernstige klachten ondervinden door chemsex, geestelijk, lichamelijk en seksueel. De motie is met ruime meerderheid aangenomen. "Mensen functioneren de rest van de week niet. Ze raken hun baan kwijt, hun maatschappelijke carrière raakt in het slop."
Het gebruik van drugs vergroot het seksueel genot. De crystal meth wordt meestal gerookt en soms geïnjecteerd. Uit onderzoek van Mainline en Soa Aids Nederland, waarbij 27 gebruikers zijn geïnterviewd, blijkt dat de risico's van crystalmethgebruik groot kunnen zijn, al willen de organisaties de combinatie van drugs en seks niet problematiseren.
Onbekend terrein
Crystal meth is, voor zover bekend, de meest krachtige drug, met risico's voor de gezondheid. Regelmatig is sprake van onjuist gebruik van het middel, door een gebrek aan informatie en voorlichting. Bij chemsex nemen ook de risico's op hiv of seksueel overdraagbare aandoeningen toe, doordat de neiging tot condoomgebruik in de euforie afneemt.
De gebruikers die hulp zochten, stuitten op een gebrek aan kennis en voelden zich onheus bejegend of niet serieus genomen. Voor huisartsen en zorgverleners is chemsex vaak onbekend terrein.
Wethouder Eric van der Burg, die positief is over de aangenomen motie van de raad, zal nu met een voorstel moeten komen over verbetering van de zorg. Vroege denkt onder meer aan betere voorlichting en nauwe samenwerking tussen de verschillende zorginstellingen.