Amsterdam gaat 1500 vluchtelingen opvangen

Amsterdam richt tijdelijke noodopvang in voor asielzoekers, op verzoek van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA). De eerste locatie gaat naar verwachting morgen open met 300 plekken, waar is nog niet bekend.

Redactie
De landelijke demonstratie Vluchtelingen Welkom op de Dam, zondag. Beeld ANP
De landelijke demonstratie Vluchtelingen Welkom op de Dam, zondag.Beeld ANP

Het gaat om mensen die zich bij de vreemdelingenpolitie hebben gemeld op Amsterdam CS, maar vanwege de grote toestroom nog niet terecht kunnen in de centrale opvanglocatie in Ter Apel.

Amsterdam vangt de komende weken circa 1500 mensen op. Dit heeft burgemeester Van der Laan vanavond bekendgemaakt.

Het is nog niet bekend waar de opvanglocaties komen, maar gedacht wordt aan panden die leeg staan, sporthallen en andere tijdelijke locaties die snel beschikbaar zijn. De burgemeester doet een oproep aan de vastgoedsector om beschikbare panden aan te bieden voor de tijdelijke noodopvang.

Onderdak en eten voor een week
Amsterdam biedt onderdak en eten, totdat de vluchtelingen bij een Centrale Opvanglocatie van het COA terechtkunnen. De noodopvang gaat naar verwachting morgen open met 300 plekken. De komende dagen wordt de opvang uitgebreid tot circa 1500 plekken.

De opvang is alleen toegankelijk voor asielzoekers die zich melden op CS. Ze worden bij de opvanglocatie geregistreerd door de vreemdelingenpolitie. De mensen kunnen maximaal een week verblijven in de noodopvang.

Koepelgevangenis in Haarlem
Ook andere steden openen één voor één opvanglocaties, blijkt vandaag. In de Jaarbeurs in Utrecht worden tweehonderd vluchtelingen ondergebracht. In Haarlem worden zo'n 350 vluchtelingen tijdelijk gevestigd in de Koepelgevangenis in Haarlem. Het gebouw staat sinds de zomer leeg. Alle noodzakelijke voorzieningen zijn aanwezig. Het is de tweede gevangenis die wordt gebruikt om vluchtelingen onder te brengen. In de Koepelgevangenis in Arnhem worden sinds vandaag eveneens vluchtelingen gehuisvest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden