Amsterdam Food Festival failliet

Amsterdam Food Festival is failliet. De organisatie heeft te veel verlies geleden door het laatste festival in de RAI.

Herman Stil
Het Amsterdam Food Festival in de RAI was in november 2015 nog een succes. De editie van eind maart leidde echter tot een fors verlies. Beeld Rink Hof
Het Amsterdam Food Festival in de RAI was in november 2015 nog een succes. De editie van eind maart leidde echter tot een fors verlies.Beeld Rink Hof

Amsterdam Food Festival organiseert overdekte mega-eetevenementen, onder meer in Amsterdam RAI. Was de editie van november 2015 in de Europahal met zeventig foodtrucks en 45.000 bezoekers nog een succes, de editie rond Pasen betekende een financiële mislukking.

"Pasen viel dit jaar vroeg, dus zagen we kansen voor een overdekt foodfestival," zegt initiatiefnemer David van den Noord. "We hadden op tenminste evenveel bezoekers gerekend als in november en het festival zelfs met een dag verlengd."

Schuldeisers
In plaats daarvan kwamen er, ook vanwege het relatief mooie weer, maar dertigduizend mensen. Ook bleek dat bezoekers van overdekte festivals veel minder geld uitgeven aan drank dan bezoekers van openluchtfestivals.

"Daar hadden we niet op gerekend. We konden na afloop de rekeningen niet meer betalen. Met heel veel schuldeisers hebben we daarover een akkoord gesloten, maar een aantal wilde niet. Onze boekhouder en advocaat hebben geadviseerd er niet aan te blijven trekken." Deze week vroegen de organisatie zelf het faillissement aan, dat dinsdag werd verleend.

Van den Noord hoopt dat de curator wel snel tot overeenstemming met de schuldeisers kan komen, zodat er kans is op een doorstart.

Kleinschaliger
Onder de vlag van Foodfestival Amsterdam werden ook kleinschaliger overdekte festivals georganiseerd, zoals dit weekend aan de Schinkel in Amsterdam-West en volgende maand in het Evoluon in Eindhoven. "Alhoewel ons hoofd er nu niet echt naar staat, willen we ze toch laten doorgaan," zegt Van den Noord.

De evenementen worden volgens hem niet door het faillissement getroffen omdat ze zijn ondergebracht in een apart bedrijf. "Foodfestival Amsterdam werkt nu eenmaal niet zo goed buiten de stad."

Van den Noord begon de overdekte foodfestivals vorig jaar met een zakenpartner, als alternatief voor de vele eetfestivals in de open lucht, zoals die van pionier Rollende Keukens. "We wilden niet alleen foodtrucks trekken, maar ook de Ron Blaauws. We zetten in de RAI ook eigen foodpleinen op, zoals voor speciaalbier en jenever."

Hij erkent dat de laatste editie een goede les is geweest. "In november is de behoefte aan een overdekt festival duidelijk. Eind maart was het risico toch te groot."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden