Amsterdam Financial Forum mikt op vervolg

De directeur van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet. Foto EPA Beeld
De directeur van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet. Foto EPA

AMSTERDAM - Internationale kopstukken uit het bankwezen, de politiek en het bedrijfsleven, discussiëren zaterdag op het eerste Amsterdam Financial Forum over de toekomst van de financiële sector. Het congres moet uitgroeien tot een jaarlijks evenement dat te vergelijken is met het World Economic Forum.

Het is alweer even geleden dat Amsterdam vereerd werd met hoog bezoek uit de wereld van de haute finance. Het zou daarom mooi zijn als het congres dat zaterdag wordt gehouden een jaarlijks vervolg krijgt, oppert Akkie Lansberg, directeur van het Holland Financial Centre dat het eerste Amsterdamse financiële forum organiseert.

Ze verwijst naar het World Economic Forum, de bijeenkomst van kopstukken uit het internationale bedrijfsleven, politiek, en wetenschap dat elk jaar in het Zwitserse Davos wordt gehouden en op economische gebied inmiddels bekend staat als een van de invloedrijkste adviesorganen ter wereld. ''Amsterdam moet het Davos van de financi­ele sector worden,'' zegt Lansberg. ''Het aanstaande congres moet het eerste worden in een lange reeks.''

Diverse coryfeeën uit de politiek en het internationale bedrijfsleven hebben al hun medewerking toegezegd. Tot de sprekers behoren onder anderen eurocommissaris Neelie Kroes, NYSE Euronext-topman Michael Geltzeiler, bestuursvoorzitter Stephen Hester van Royal Bank of Scotland en Harvard-historicus ­Niall Ferguson.

Uit Nederland zullen onder anderen Lex Hoogduin, directeur van De Nederlandsche Bank, en de financi­ele man van Philips, Peter Warmerdam, het woord voeren.

Een klein aantal prominente gasten moet het laten afweten. De Chinese vicepremier Wang Qishan, op wiens komst men stilletjes had gehoopt, is verhinderd, net als Deut­sche Banktopman Joseph Ackermann en de directeur van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet. De aanwezigen zullen het moeten doen met een videoboodschap van Trichet.

Toch kan het forum nu al niet meer stuk, vindt Lansberg: ''Als je een begin kunt maken met een debat op deze schaal, is dat per definitie een succes.''

Thema van het congres wordt Re­shaping our view on Finance. Lansberg: ''De financiële wereld staat niet stil, en de laatste maanden zijn de veranderingen nog iets sneller gegaan dan gebruikelijk. Het is de bedoeling dat de deelnemers hardop over de toekomst van de financi­ele sector nadenken en daarover met elkaar in debat gaan.''

Particulieren die de bijeenkomst graag willen bijwonen, moet Lansberg teleurstellen. Inschrijving kan alleen op basis van uitnodiging. En de zaal van het Okura Hotel waar het debat gaat plaatsvinden, biedt slechts ruimte voor circa 150 genodigden, die allen 2500 euro voor deelname hebben moeten neertellen.

Doel van het forum is ook dat Amsterdam als financieel centrum weer op de kaart wordt gezet. Niet voor niets worden de belangrijkste gasten vanavond ontvangen voor een diner in gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat, waar zojuist een tentoonstelling is geopend over vier eeuwen financiële geschiedenis van Amsterdam. Gastheer tijdens het diner is burgemeester Job Cohen. Premier Balkenende houdt een welkomstwoord.

De organisatie van het prestigieuze congres ligt voor een belangrijk deel in handen van het accountantskantoor Ernst & Young. ''Veel financiële dienstverleners zijn klanten van ons, dus wij dragen de sector een warm hart toe'', zegt Marcel van Loo, senior partner banken en kapitaalmarkten bij Ernst & Young. ''Vanwege de crisis is er behoefte aan verandering. Wij willen graag meewerken aan een platform waar hierover gediscussieerd kan worden, het liefst vanuit zo veel mogelijk verschillende invalshoeken.''

Van Loo wil niet zeggen hoeveel geld Ernst & Young in het evenement steekt. Een jaarlijkse editie lijkt hem een 'prachtig streven', maar: ''Laten we eerst eens afwachten hoe dit loopt. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik wat meer belangstelling uit het buitenland had verwacht. Maar met mensen als Eurocommissaris Neelie Kroes, een topbankier als Stephen Hester en Niall Fer­guson -die hier niet zo bekend is, maar een enorme status heeft in de financiële wereld- hebben we denk ik toch bepaald geen slechte line-up bij elkaar weten te krijgen,'' aldus Van Loo. (HENK SCHUTTEN)

Eurocommissaris Neelie Kroes. Foto AP Beeld
Eurocommissaris Neelie Kroes. Foto AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden