Amsterdam experimenteert met spreiding toeristen

Amsterdammers als gastheer voor toeristen, een boot naar Ouderkerk en een opknapbeurt voor het Noorderpark; Amsterdam gaat achttien experimenten uitvoeren om toerisme te spreiden over de stad.

Per boot over de Amstel naar Ouderkerk: 'een belevenis op zich' Beeld ANP
Per boot over de Amstel naar Ouderkerk: 'een belevenis op zich'Beeld ANP

Wie tijd over heeft: de gemeente gaat deze zomer Amsterdammers inzetten die, bij de IAmsterdam-letters op het Museumplein, toeristen gaan helpen. Ze wijzen hun de weg, raden toeristische attracties aan, liefst buiten het centrum en vertellen waar het dichtstbijzijnde toilet is.

De idee is dat het Museumplein en omliggende straten dan verlost zijn van zoekende toeristen, die opstoppingen veroorzaken. De gastheren- en vrouwen op het Museumplein zijn één van de achttien experimenten die het gemeentebestuur gaat uitvoeren om toeristen over de stad te spreiden en hiermee de druk op de binnenstad te verminderen.

Amsterdam trekt voor deze experimenten 637.500 euro uit. In totaal ligt één miljoen euro klaar voor dit soort projecten, meer initiatieven zullen volgen.

Buiten het centrum
In een aantal experimenten worden toeristen letterlijk naar plekken buiten het centrum gebracht. Bijvoorbeeld per bus, van het Stedelijk Museum, naar musea buiten de binnenstad, zoals het Schip in de Spaarndammerbuurt.

Ze kunnen ook per boot naar Ouderkerk aan de Amstel. Voor deze reguliere verbinding over de Amstel - 'een belevenis op zich' - wordt 10.000 euro uitgetrokken.

Andere initiatieven richten zich op verleiding van de toerist. Door het Noorderpark en de omgeving van de Gaasperplas op te knappen, moeten toeristen naar deze delen van de stad worden getrokken.

Ook komt er een speciale looproute door het oostelijk deel van de binnenstad, een sport- en spelwal bij de Berlagebrug en een zeilwedstrijd rondom IJburg.

De experimenten zijn in eerste instantie lokaal, maar worden bij succes uitgebreid naar andere delen van de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden