Amsterdam en New York gaan startups uit creatieve en ICT-sector uitwisselen

Amsterdam gaat samenwerken met New York om starters in de ICT en de creatieve sector succesvoller te maken. Dat sprak locoburgemeester Kajsa Ollongren eerder deze week af met haar New Yorkse collega Alicia Glen.

David van Unen
Locoburgemeester Kajsa Ollongren. Beeld anp
Locoburgemeester Kajsa Ollongren.Beeld anp

Ollongren was in New York voor een bezoek in het teken van culturele en economische samenwerking. Mee met haar op reis waren tien Nederlandse startups die in New York een 'bootcamp' volgden. Dat traject bestond onder meer uit ontmoetingen met andere ondernemers, bedrijfsbezoeken, paneldiscussies en een bijdrage van special envoy startups van het ministerie van Economische Zaken Neelie Kroes. Zulke bootcamps worden een vast onderdeel van de samenwerking tussen Amsterdam en New York en zijn bedoeld om de eerste stappen naar een ander continent te faciliteren.

Fysieke locatie
Kajsa Ollongren: 'Volgens Alicia Glen leidt samenwerking tussen steden tot meer welvaart voor bewoners en bedrijven, zeker in deze snel veranderende wereld. Ik ben het daar van harte mee eens en kijk er naar uit binnenkort opnieuw met Glen te spreken over de verschillende vraagstukken die op dit moment in aantrekkelijke steden spelen.' Glen en Ollongren besproken tijdens hun ontmoeting ook de mogelijkheid van een fysieke locatie voor Nederlandse startups in New York.

Nederland ontvangt nog steeds de meeste buitenlandse investeringen uit de Verenigde Staten. Amerikaanse bedrijven als Netflix, Tesla en Salesforce openden recent een Europees hoofdkantoor in Amsterdam. De andere kant op hebben Nederlandse ondernemingen als Booking.com, 3D Hubs, Karma, Shapeways en East Coast Electric inmiddels een vestiging in New York.

Later dit jaar komen startups uit New York naar Amsterdam voor een kennismaking met de stad, het bedrijfsleven en de Europese markt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden