Amsterdam en Google willen samen filedruk terugdringen

De gemeente Amsterdam gaat gebruikmaken van verkeersstatistieken van Google om files te voorkomen. Google verwacht dat het aantal files in en rond de stad met vijftien procent kan worden teruggedrongen.

Google verwacht dat het aantal files in en rond de stad kan worden teruggedrongen Beeld ANP
Google verwacht dat het aantal files in en rond de stad kan worden teruggedrongenBeeld ANP

Deze samenwerking is donderdagochtend bekend gemaakt tijdens de Innovation Expo op en rond het IJ.

Door gebruik te maken van de geanonimiseerde gegevens die afkomstig zijn van mobiele telefoons van automobilisten, kan beter in kaart worden gebracht hoe verkeersstromen zich door de stad bewegen.

Nu nog maakt de gemeente hoofdzakelijk gebruik van lussen in het asfalt om te zien waar het druk is en waar niet. Volgens een woordvoerder is dat 'een vrij dure manier van verkeersmanagement'.

"De gegevens van Google zijn goedkoper, maar vooral slimmer. Er is veel meer goede real time-informatie beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan spontane vertragingen waardoor je snel kunt omleiden, zoals een verhuiswagen op de gracht. Dit leidt dus tot een efficiëntere doorstroming en een beter inzicht in verkeersstromen."

Slimme routes
Een voorbeeld van mogelijke toepassingen is het aanbieden van slimmere routes met behulp van informatiapanelen langs de weg of via apps.

TNO onderzocht de haalbaarheid en de meerwaarde van de inzet van deze gegevens en berekende dat als twintig procent van de weglussen wordt vervangen door de nieuwe verkeersstatistieken het nog steeds een kwalitatief goede en dekkende informatievoorziening is.

Google
Volgens Stef van Grieken, technisch programmamanager bij Google in de Verenigde Staten, wil zijn bedrijf de stad ondersteunen om informatie beter te organiseren en bruikbaar te maken.

"We kunnen een completer beeld presenteren en daar kan de gemeente op inspelen om verkeer sneller op de plek van bestemming te krijgen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden