Amsterdam en Den Haag zoeken zelf onderdak uitgeproceerde asielzoekers

Burgemeester Eberhard van der Laan blijft onderzoeken hoe Amsterdam en andere gemeenten een sobere onderdakvoorziening kunnen vormgeven voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Van der Laan heeft daarover vanochtend gesproken met staatssecretaris Fred Teeven (Justitie). Ook Den Haag zoekt - totdat het Rijk een oplossing biedt - zelf door naar onderdak voor de groep asielzoekers die morgen een Haags vluchthuis moet verlaten.

Redactie
Uitgeprocedeerde asielzoekers in de Vluchtkerk, die ze inmiddels hebben moeten verlaten Beeld ANP
Uitgeprocedeerde asielzoekers in de Vluchtkerk, die ze inmiddels hebben moeten verlatenBeeld ANP

De gemeente Amsterdam liet weten dat het kabinet niet vooruit wil lopen op een besluit van het comité van Europese ministers over een advies van het Europees Comité voor de Sociale Rechten (ECSR). Volgens een nog vertrouwelijke uitspraak van dit comité (in handen van Teeven) zouden illegalen onderdak, voedsel en kleren moeten kunnen krijgen. De uitspraak wordt pas openbaar nadat een ander comité (van betrokken Europese bewindslieden) zich erover heeft gebogen.

De staatssecretaris wil er niet op vooruit lopen. Dat begrijpt de Amsterdamse burgemeester, maar die gaat wel door met zoeken naar een vorm van sobere opvang. Dat gebeurt samen met de drie andere grote steden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Teeven is het niet eens met een officiële opvang, omdat er een vertrekplicht bestaat voor mensen die zijn uitgeprocedeerd. De staatssecretaris wacht wel op een nieuw ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken over Irak, waarin de nieuwe omstandigheden en risico's worden beschreven. Mogelijk leidt dat tot een wijziging in het asielbeleid voor mensen uit dat land.

Den Haag: voor 9 uur weg
De zestig uitgeprocedeerde vluchtelingen die sinds anderhalf jaar verblijven in de Sacramentskerk aan de Sportlaan in Den Haag, moeten hun vluchthuis morgenochtend om 9 uur hebben verlaten. Burgemeester Van Aartsen heeft die termijn gesteld. Het is nog onduidelijk of alle vluchtelingen gehoor geven aan zijn oproep of dat ze het laten aankomen op een ontruiming.

Net als Amsterdam acht Den Haag de opvang van de vluchtelingen een taak van het Rijk. Todat staatssecretaris Teeven (Justitie) reageert op de noodkreet van de grote steden zoeken zij zelf een uitweg. Den Haag biedt, net zoals Amsterdam, de vluchtelingen 'bed, bad en brood', maar deed een stapje meer door zelf op zoek naar geschikte onderkomens te gaan.

De gemeente is bang voor situaties als in de vluchtkerk en op andere vluchtplaatsen in Amsterdam, waar enkele vechtpartijen waren. Een van de asielzoekers van de Vluchtgarage in Amsterdam is vorige week overleden aan de gevolgen van een vechtpartij.

undefined

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden