Amsterdam effectiever met Bibob-onderzoeken

De wet Bibob lijkt het wondermiddel tegen de verwevenheid van onder- en bovenwereld. De bedrijven op wallen in Amsterdam worden langzamerhand opgedoekt. Beeld ANP
De wet Bibob lijkt het wondermiddel tegen de verwevenheid van onder- en bovenwereld. De bedrijven op wallen in Amsterdam worden langzamerhand opgedoekt.Beeld ANP

De gemeente Amsterdam boekt steeds betere resultaten met onderzoeken die de stadsdelen verrichten in het kader van de Wet Bibob. Het aantal echt verdachte dossiers dat de stad doorstuurde naar het landelijk bureau is in 2011 gestegen naar 24 en dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Dit blijkt uit het jaarverslag van het Amsterdamse coördinatiebureau Bibob dat vandaag openbaar werd.

Het landelijk bureau verricht onderzoeken naar eventuele criminele banden van ondernemers die vergunningen aanvragen. Van de 24 doorgestuurde dossiers constateerde het landelijke bureau in ieder geval 13 keer dat sprake was van een ernstig gevaar op misbruik van de vergunning.

Amsterdam heeft in 2011 op Bibob-gronden zeven vergunningen geweigerd. In 2010 waren dat er drie. Uit het jaarverslag blijkt verder dat in 2011 drie keer een vergunning is verleend met voorschriften en dat één vergunning op grond van de wet is ingetrokken.

Indien ambtenaren twijfelen over de integriteit van de vergunningaanvrager, diens zakenrelaties dan wel de financiering wordt het dossier voorgelegd aan het coördinatiebureau. In 2011 heeft het bureau 42 dossiers diepgaand onderzocht. Dat zijn er drie minder dan in 2010 toen er 45 dossiers onder de loep werden genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden