Amsterdam eert Wibaut

Wethouder Floor Wibaut (1859 - 1936). Foto Familie Wibaut Beeld
Wethouder Floor Wibaut (1859 - 1936). Foto Familie Wibaut

AMSTERDAM - Amsterdam staat de komende maanden stil bij de beroemde wethouder Floor Wibaut (1859 - 1936). Onder de noemer '150 jaar Wibaut' vinden tot het einde van het jaar meerdere activiteiten en evenementen plaats ter ere van deze invloedrijke bestuurder.

De aftrap is dinsdag, de 150ste geboortedag van Wibaut. Op het Rhijnspoorplein wordt dan zijn standbeeld onthuld. Het beeld lag de afgelopen tijd in een magazijn. Op de plek waar het eerst stond, vonden namelijk werkzaamheden plaats. Nu is er dus een nieuwe locatie.

Na de onthulling houden de Amsterdamse burgemeester Job Cohen en wethouder Hans Gerson (verkeer) een lezing over de politicus. Twee kleinkinderen van Wibaut openen later die dag een tentoonstelling over hun grootvader in de Zuiderkerk. Die heet De onderkoning van Amsterdam.

Ook de komende maanden zijn er veel activiteiten. Zo presenteert auteur Eric Slot in september een boek over Wibaut. Verder is er een fotowedstrijd. Amateurfotografen gaan daarbij de stad in en proberen de ziel van de wethouder vast te leggen. Debatcentrum De Balie organiseert in oktober een aantal debatten.

Wibaut was wethouder in Amsterdam van 1914 tot 1927 en van 1929 tot 1931. Hij was een voorstander van sociale woningbouw en bracht veel tot stand op het gebied van stedelijke ontwikkeling. Onder zijn leiding gaf de gemeenteraad bijvoorbeeld goedkeuring aan plan Zuid, het stedenbouwkundig plan voor Amsterdam-Zuid van architect Berlage. Wibaut was ook een succesvol zakenman en een gezaghebbend lid van de Eerste Kamer. (ANP)

Wibaut wordt begraven onder grote publieke belangstelling op Westerveld op 2 mei 1936. Foto ANP Beeld
Wibaut wordt begraven onder grote publieke belangstelling op Westerveld op 2 mei 1936. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden