Amsterdam een van de koplopers in ongeldige stemmen

De steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn de plaatsen waar het grootste percentage ongeldige en blanco stemmen werd uitgebracht. Dat blijkt uit een analyse van het ANP. Met bijna alle stemmen geteld komt het totaal van ongeldige en blanco stemmen dat is uitgebracht bij de verkiezingen van woensdag op ruim 35.000 uit.

Stemmen tellen op het stadhuis in Rotterdam. Beeld ANP
Stemmen tellen op het stadhuis in Rotterdam.Beeld ANP

Rotterdam is de kampioen van 2012 met 0,74 procent, oftewel 1629 ongeldige en blanco stemmen. Dat is iets meer dan in 2010, toen er 0,6 procent van de stemmen ongeldig was. Amsterdam volgt met 0,7 procent van de stemmen ongeldig, Den Haag met 0,64 procent. De hoofdstad van het land had wel het hoogste absolute aantal ongeldige of blanco stemmen, namelijk 2605.

Andere gemeenten met een opvallend hoog percentage ongeldige en blanco stemmen zijn Schiermonnikoog, Heeerlen, Gulpen-Wittem, Rijswijk, Delft en Nuth. In de gemeenten De Ronde Venen, Het Bildt en de Utrechste Heuvelrug lag het percentage het laagst.

In de gemeenten Bellingwedde, Vlieland, Schiermonnikoog en Hattem nam het percentage ongeldige en blanco stemmen op het totaal het hardst toe. In Bellingwedde vertienvoudigde het aantal bijna.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden