Amsterdam duurste parkeerlocatie ter wereld

Parkeren in Amsterdam kost in het centrum zeventig dollar (vijftig euro) per dag. In de andere steden uit de top vier, Londen, Oslo, en Tokio ligt die prijs iets onder de vijftig dollar. Foto ANP Beeld
Parkeren in Amsterdam kost in het centrum zeventig dollar (vijftig euro) per dag. In de andere steden uit de top vier, Londen, Oslo, en Tokio ligt die prijs iets onder de vijftig dollar. Foto ANP

AMSTERDAM - De parkeertarieven in Amsterdam behoren tot de hoogste ter wereld. Bij een vergelijking van dagtarieven prijkt Amsterdam-Centrum met vijftig euro bovenaan de lijst. Alleen in Londen City en Londen West End kost een ongereserveerde maandplaats meer.

Dit blijkt uit de deze week verschenen 'Parking Rates' van bureau Colliers International, dat jaarlijks de parkeertarieven in de centra van 140 grote wereldsteden vergelijkt.

Parkeren in Amsterdam kost in het centrum zeventig dollar (vijftig euro) per dag. In de andere steden uit de top vier, Londen, Oslo, en Tokio ligt die prijs iets onder de vijftig dollar. In New York downtown, Manhattan, één van 's werelds drukste stadscentra, kan de auto voor iets meer dan veertig dollar een hele dag staan. Vooral steden met sterke financiële centra, waar beurzen en veel banken zijn gevestigd, behoren tot de duurste parkeersteden van de wereld.

Zakenblad The Economist, dat de cijfers als eerste publiceert, noemt Europese steden zonder meer duur. Volgens The Economist is het opvallend dat de parkeertarieven ondanks de recessie niet de prijzenval in andere branches, zoals supermarkten, hotels en reisbureaus volgen. In sommige steden werden de parkeertarieven zelfs nog verhoogd. Dat geldt ook voor Amsterdam, waar parkeren bij de meter hartje centrum vorig jaar nog met enkele dubbeltjes werd opgekrikt tot vijf euro per uur.

De maandtarieven voor ongereserveerde plekken zijn op de toplocaties van gewilde steden ongekend hoog. In Londen liggen ze net iets boven de duizend dollar, Amsterdam komt in de buurt met 805 dollar. Lager op de lijst zijn prijzen van vijfhonderd dollar en minder normaal. De maandtarieven liggen twee keer zo hoog als vorig jaar.

De lage dollarkoers geeft een enigszins vertekend beeld, maar ook binnen de Europese hoofdsteden is Amsterdam de duurste. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam ontkent niet dat de tarieven in de stad hoog zijn. ''Maar we doen dit om de stad schoon te houden.'' (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden