Amsterdam draait het Cornelius Haga de duimschroeven aan

Amsterdam draait het Cornelius Haga Lyceum de duimschroeven aan. Met de burgemeesters en wethouders van Utrecht, Rotterdam en Den Haag verzoekt burgemeester Halsema de Tweede Kamer vergaande maatregelen te treffen tegen de islamitische middelbare school.

Beeld ANP

Zo vragen ze alle aanvragen voor vergunningen en subsidies niet in behandeling te nemen zolang het onderzoek loopt naar de 'richtinggevende personen' binnen de schoolleiding.

Aangenomen wordt dat dat onder meer de bestuurder Söner Atasoy betreft en zijn broer Son Tekin. Ook zou de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst Fiod onderzoek moeten doen naar eventuele belastingfraude en moet de Onderwijsinspectie permanent toezicht houden.

Ernstige signalen
Donderdag schreef de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dat er ernstige signalen zijn over personen binnen de school. Zij zouden contacten hebben gehad met een terroristische organisatie en de helft van de lessen aan salafistisch onderwijs willen wijden.

Ook werd gewag gemaakt van antidemocratisch onderwijs en zou de Onderwijsinspectie zijn gehinderd in haar werk. De vier grote steden noemen deze signalen onacceptabel: 'Door een parallelle samenleving te bevorderen en in strijd te handelen met de antiradicaliseringsstrategie van de overheid is de veilige vorming van leerlingen in gevaar.'

Smoking gun
De NCTV baseerde zich onder meer op informatie van de AIVD en de Onderwijsinspectie. Harde bewijzen, de 'smoking gun', zoals Söner Atasoy het noemt, zijn nog niet naar buiten gekomen.

Op dit moment kan volgens de stichtingsvoorwaarden geen tweede islamitische school worden opgericht in Amsterdam. De gemeente vraagt de Kamer die voorwaarden aan te passen, zodat er een alternatief kan komen voor het Cornelius Haga.

Oproep
Maandagavond vroegen islamitische organisaties het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum op te stappen, 'in het belang van de kinderen en Amsterdam'. De brief is ondertekend door een aantal moskee-organisaties, maar ook door de Isbo, de koepel van islamitische basisschoolbesturen.

Leerlingen van de school boden dit weekend een brief aan aan koning Willem-Alexander, met de vraag of het 'Zijn koninklijke wil is dat moslims zonder aanleiding worden bespat met modder'.

Lees ook: Moslimorganisaties willen vertrek schoolbestuur Cornelius Haga

Nieuwe vestiging in Den Haag

Het Cornelius Haga Lyceum wil ook een vestiging openen in Den Haag. Die zou volgend jaar van start moeten gaan. Burgemeester Pauline Krikke en onderwijswethouder Saskia Bruines van Den Haag zeggen dat ze zich zorgen maken over "antidemocratisch en anti-integratief gedrag''.

Het Cornelius Haga Lyceum valt onder de Stichting Islamitisch Onderwijs Nederland. Die heeft een aanvraag om een school te mogen openen, ingediend bij de gemeente.

Een andere organisatie, Stichting De Ozonlaag, wil ook een islamitische middelbare school in Den Haag beginnen. Volgens de gemeente hebben de twee stichtingen hetzelfde adres en dezelfde bestuurder. Beide aanvragen zijn niet volledig, omdat het ministerie van Onderwijs geen geld heeft toegezegd, aldus Den Haag.

Volgens Den Haag is er "op dit moment geen sprake'' van een Haagse vestiging van het Haga Lyceum. Het is wel mogelijk dat Haagse kinderen ingeschreven staan bij de school in Amsterdam.

De Ozonlaag probeerde in 2017 een islamitisch-hindoeïstische school te beginnen. Die aanvraag werd afgewezen. Den Haag kreeg uiteindelijk gelijk van de Raad van State.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden