Plus

Amsterdam door de ogen van zeldzame buitenschilders

Locatie: Amsterdam is een groeps­tentoonstelling van Amsterdamse stadsschilders. Voor de achtste keer zijn hun 'portretten van Amsterdam' te zien, dit keer in de Amstelkerk.

Metrostation CS Beeld Bert Osinga
Metrostation CSBeeld Bert Osinga

Theo de Feyter en Wendelien Schönfeld zijn de initiatiefnemers die in 2002 voor de eerste keer louter Amsterdamse stadsgezichten tentoonstelden.

In de Amstelkerk is vanaf vandaag het werk van acht kunstenaars te zien. Bijzonder aan deze tentoonstelling is dat het overgrote deel is gemaakt op locatie.

"Buitenschilders zijn niet dik gezaaid," zegt Theo de Feyter (1947). "En zeker niet zoals wij dat voorstaan. Namelijk: buiten beginnen en ook afronden, vanuit de directe waarneming."

"Dat klinkt als een geloofsbelijdenis, maar zo strikt nemen we het niet, want Wendelien maakt houtsnedes en dat doet ze in haar atelier. Maar ze gaat wel naar de locatie die ze wil afbeelden om daar het voorwerk te doen."

De Feyter maakt nooit stadsgezichten in zijn atelier. "Als je buiten schildert ervaar je het licht heel anders, zie je kleurstellingen en contrasten die je in het atelier echt niet kunt verzinnen. Die sfeer en atmosfeer is heel sterk als je op locatie werkt."

Afkortingen
Hij wijst naar een gezicht op het Westerdok. "Die donkere, horizontale wolken, een lucht die er maar kort is, dat moment pik je er dan uit. En je moet tempo maken, het tempo dicteert ook de manier van schilderen."

"Je kiest meteen voor een kleur, en je maakt afkortingen. Wat dat zijn? Nou, kijk naar die boom. Je kunt niet heel gedetailleerd die boom gaan naschilderen, daar heb je gewoon de tijd niet voor."

"Dus moet je een formule vinden om die boom adequaat weer te geven. En dat doe je ook met figuren. Die figuur onder de o van Febo was allang weg, die haal ik uit mijn visuele geheugen."

Dr. Sarphatihuis Beeld Wendelien Schonfeld
Dr. SarphatihuisBeeld Wendelien Schonfeld

Misschien niet voor de hand liggend, maar De Feyter ging met zijn schildersspullen ook eens op de hoek Burgemeester De Vlugtlaan en de Slotermeerlaan zitten. Kreten die hij hoorde terwijl hij schilderde, vonden een plek op het werk.

De hete adem van Breitner
"Ze verwachten het niet daar. Het is het cliché: een schilder maakt iets dat mooi is. Op de gracht hoor je niemand vragen: 'Is dit een mooi punt?' Mensen stonden echt perplex mij daar te zien schilderen."

"Hoe bestaat het? 'Netjes', was ook een opmerking. Dat je binnen de lijntjes moet kleuren. Ik heb een voorliefde voor dit soort plekken, om ook dit Amsterdam te documenteren."

"Arie Schippers heeft gezegd: 'In de stad voel je steeds de hete adem van Breitner in je nek.' Ja, ik kom graag op deze onbekende plekken."

Locatie: Amsterdam
Van 5 tot en met 26 oktober
Amstelkerk

Locatie: Amsterdam
Naast het werk van Theo de Feyter is er werk van nog zeven kunstenaars te zien. Kris Spinhoven maakte schilderijen en aquarellen van Amsterdamse speelplaatsen.

Van Bert Osinga zijn herkenbare werken van onder meer Amsterdam CS (eindhalte Noord/Zuidlijn), het Viegenbos en de Plantage Middenlaan te zien.

Stadstekenaar Joanna Quispel zocht de randen van Amsterdam op en maakte pastels van Durgerdam en de Schellingwoudebrug. Veel water en schilderachtige luchten. En dan de houtsnedes van Wendelien Schönfeld.

Zij 'schildert met hout'. Grachten, straten, huizen. We zien ook haven­gezichten met Siberisch krijt van Dirk Nab, en de natuurfotocollage's van Janneke Tangelder die ze ook nog eens bewerkt door er figuurtjes in te zetten.

En de zorgvuldig op­gebouwde aquarellen van Lau Heidendael, bijvoorbeeld die van de enorme binnentuin aan de Plantage Lepellaan en de Wittenburgervaart.

Speeltuin op de Herenmarkt Beeld Kris Spinhoven
Speeltuin op de HerenmarktBeeld Kris Spinhoven

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden