Amsterdam door de lens van nieuwkomers in Foam

Hoe kijken statushouders, of nieuwkomers in Amsterdam tegen hun nieuwe thuis aan? Wat valt hun op als zij door de straten lopen? En wat vinden zij de moeite waard om op de gevoelige plaat vast te leggen?

Foto van de kermis op de Dam door nieuwkomer Ayman, 34 jaar. Beeld Ayman
Foto van de kermis op de Dam door nieuwkomer Ayman, 34 jaar.Beeld Ayman

Die vragen staan centraal in de expositie New Perspectives van fotografiemuseum Foam, waarin asielzoekers en statushouders Amsterdam laten zien door hun lens als nieuwkomer.

Ruim zestig deelnemers tussen de 9 en 50 jaar, met verschillende achtergronden, werkten de afgelopen vijf maanden intensief samen in onder andere fotografieworkshops en fotografieprojecten. De expositie, die 18 mei opent en tot 7 juni is te zien, bestaat uit ruim zestig beelden, variërend van stadsgezichten, straatbeelden maar ook stillevens en portretten.

Vriendschappen
De tentoonstelling is de conclusie van het project, dat als doel had nieuwkomers en statushouders in contact te brengen met andere Amsterdammers en ze te stimuleren zich creatief te ontwikkelen. "Het was mooi om te zien hoe uit de samenwerking tussen nieuwkomer en Amsterdammer vriendschappen ontstonden," vertelt Madieke Hupperets, projectleider van New Perspectives.

"Tijdens de projecten hadden de nieuwkomers via Whatsapp contact met hun Amsterdamse buddies. Een middag zag ik een stel ook buiten het project om in een café zitten."

Studenten
Het contact tussen nieuwkomer en Amsterdammer verliep op verschillende manieren, afhankelijk van interesse en leeftijd. Zo fotografeerden jongeren die in het asielzoekerscentrum woonden elkaar en hun omgeving na het volgen van straat- en portretfotografieworkshops en werden studenten met een vluchtelingachtergrond gekoppeld aan Amsterdamse studenten.

Een van de fotos uit de expositie. Beeld Nomier
Een van de fotos uit de expositie.Beeld Nomier

De deelnemers waren grotendeels afkomstig uit het asielzoekerscentrum in de Bijlmerbajes, maar ook uitgeprocedeerde asielzoekers kregen de kans mee te doen. "We hebben het heel breed kunnen trekken," zegt Hupperets. "Er deden ook uitgeprocedeerden mee aan het project, onder anderen via het Wereldhuis en de bed-bad-broodopvang."

Verduurzamen
Met Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF zijn gesprekken gaande om vanaf volgend studiejaar op vergelijkbare wijze Amsterdamse studenten te koppelen aan studenten met een vluchtelingachtergrond in het kader van fotografieopdrachten, aldus de projectleider. Vanaf volgend studiejaar wil de stichting op vergelijkbare wijze studenten aan nieuwkomers koppelen in het kader van fotografieopdrachten.

New Perspectieves wordt op 18 mei geopend door Jasper Kuipers, adjunct-directeur Vluchtelingenwerk Nederland.

Een van de fotos uit de expositie. Beeld Eyas
Een van de fotos uit de expositie.Beeld Eyas
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden