Amsterdam doet ongewenste reclamefolders in de ban

Huis-aan-huis reclamefolders: wie leest ze nog tegenwoordig? Door een initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren krijgen Amsterdammers vanaf volgend jaar hoogstwaarschijnlijk geen ongevraagde reclamepost meer door de brievenbus.

Charlotte Knobben
Huis-aan-huis reclamefolders behoren in Amsterdam vanaf volgend jaar tot de verleden tijd. Beeld Paul Buijtelaar
Huis-aan-huis reclamefolders behoren in Amsterdam vanaf volgend jaar tot de verleden tijd.Beeld Paul Buijtelaar

'De meerderheid van het college heeft enthousiast gereageerd. In april wordt ons voorstel in behandeling genomen," zegt PvdD-fractievoorzitter Johnas van Lammeren.

Huishoudens krijgen momenteel automatisch reclamepost, waarvan gemiddeld 33 folders per week ongevraagd zijn. Dat staat gelijk aan 34 kilo papier per jaar. "Het is tijd dat er een einde komt aan deze verspilling. Onze regeling heeft een grote positieve impact op het milieu: naast papier wordt er ook veel minder inkt, brandstof en plastic verspild," aldus Van Lammeren.

Amsterdammers die vanaf 2017 nog wel reclamefolders willen ontvangen, dienen een zelf-bekostigde sticker op hun brievenbus te plakken. Naar verwachting zal dit ongeveer éénderde van de bevolking zijn. "Ik voorspel een sneeuwbaleffect: de Partij voor de Dieren in Den Haag is bijvoorbeeld ook gemotiveerd door ons voorstel. Op de lange termijn wordt deze regeling de standaard in het hele land."

De reclamebranche reageert niet positief. "Voor hen is het natuurlijk geen prettig nieuws, maar ze hadden dit kunnen zien aankomen. Men gaat nadenken over vervuiling en leest bovendien toch geen folders meer: alles gaat via internet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden