PS

Amsterdam doet belofte aan zieke Eberhard van der Laan

Vier maanden geleden werd bekend dat burgemeester Van der Laan ernstig ziek is, nu is er een korte film van productiehuis Wefilm waarin Amsterdammers hem een belofte doen. 'Wij willen hem iets teruggeven.'

Joep School

Met een open brief aan alle Amsterdammers maakte burgemeester Eberhard van der Laan 27 januari bekend dat er uitgezaaide longkanker bij hem was geconstateerd. Na het slechte nieuws in de brief stond de prachtige zin: 'Ik blijf graag nog een poosje uw burgemeester.'

Het triggerde Fem Verbeek, researcher voor documentaires, aan te kloppen bij productiehuis Wefilm met de wens samen een korte film te maken voor Van der Laan.

Het resultaat, een indrukwekkende reeks beloftes van ­bekende en onbekende Amsterdammers, verschijnt maandag.

Deelgenoot van zijn ziekte
Verbeek: "Op de open brief van de burgemeester kwam een enorme lading reacties. Sommige ontroerden, andere waren ontwapenend, en opvallender: de reacties kwamen vanuit alle lagen van de bevolking."

"Van der Laan maakte de stad deelgenoot van zijn ziekte, hij wond er geen doekjes om - heel erg in de lijn van zijn manier van politiek ­bedrijven. Hij gaat dóór, ook al moet het soms zwaar zijn. Dat vind ik heel inspirerend. Ik wilde dat gevoel vatten in een korte film."

Een dag nadat de brief werd verspreid, zat Verbeek al te sparren met regisseur Cláudio de Oliveira Marques en conceptontwikkelaar Ruben Cusell.

"Waarom reageren mensen zoals ze doen? Enerzijds misschien omdat kanker een ziekte is die veel mensen van nabij hebben meegemaakt, maar zeker ook om het type burgemeester dat Van der Laan is. Helder, duidelijk, daadkrachtig. Hij geeft wat vertrouwen terug in de politiek."

Steun in de rug
De film moet geen bedankje zijn, vindt Cusell. "'Dankjewel' heeft de zweem van een afscheid. We willen nadrukkelijk geen afscheid nemen, maar een steun in de rug geven."

"Tijdens het brainstormen ontstond het idee van de belofte. Als je iemand een belofte doet, krijg je een persoonlijke verbinding met datgene wat je belooft en degene aan wie je het belooft. Van der Laan spreekt continu zijn beloftes voor de stad uit, het leek ons mooi dat eens om te draaien."

Dus zien we Matthijs van Nieuwkerk beloven dat de velden van AVV Swift op het Olympiaplein altijd voetbalvelden zullen blijven, Rijksmuseumdirecteur Taco Dibbits dat hij iedere Amsterdammer en iedere bezoeker zal blijven overtuigen van het belang van kunst, oudijzergrutter Bob de Kater dat hij nooit meer met justitie in aanraking zal komen en Hilmano van Velzen dat hij voor altijd een (dakloze) Amsterdamse dichter zal blijven.

Markante onbekenden
De dertig mensen in de film werden mede gevonden door in een busje door de stad te rijden, op zoek naar markante onbekenden in alle delen van de stad. De Oliveira Marques: "In het begin waren mensen soms wat terughoudend, maar zodra ze hoorden dat het voor Van der Laan was, wilde iedereen meedoen."

'We willen nadrukkelijk geen afscheid nemen, maar een steun in de rug geven' Beeld Wefilm
'We willen nadrukkelijk geen afscheid nemen, maar een steun in de rug geven'Beeld Wefilm

Verbeek: "Met alleen maar BN'ers hadden we niet de film gemaakt die Van der Laan mooi zou vinden, denk ik. We zijn heel dichtbij gebleven bij wat wij denken dat hij belangrijk en waardevol vindt. De bekenden in de film zijn stuk voor stuk Amsterdamse cultuurdragers."

Toch is het, op zijn zachtst gezegd, geen hobby van Van der Laan om in het zonnetje te worden gezet. Verbeek: "Ik heb in de aanloop ook contact gehad met zijn woordvoerder. Het is heel helder: de gemeente heeft hier niks mee van doen. Dit is wat vanuit de stad komt, vanuit de inwoners van Amsterdam."

Uit liefde voor de burgemeester
"Zo heeft iedereen ook meegewerkt, enkel uit liefde voor de burgemeester. Van der Laan staat aan ons roer, nu willen wij hem iets teruggeven."

Het slotwoord is voor regisseur De Oliveira Marques. "De film staat voor het enorme draagvlak dat Van der Laan heeft in de stad. De film had vorig jaar ook gemaakt kunnen worden, maar de ziekte zet hem extra in de aandacht. Er komt, ongeacht zijn ziekte, een dag dat hij niet meer onze burgemeester is. Niemand weet wanneer dat is."

"De film laat zien dat wat hij heeft gedaan voor de stad niet het ene oor in en het andere oor uit is gegaan. Wat ons betreft een voorbeeld voor andere politici. Ik denk dat de stad van hem heeft geleerd. Laten we hopen dat we dat nog een poosje mogen blijven doen."

'De bekenden in de film zijn stuk voor stuk Amsterdamse cultuurdragers' Beeld Wefilm
'De bekenden in de film zijn stuk voor stuk Amsterdamse cultuurdragers'Beeld Wefilm

Doe je belofte aan Van der Laan

Het filmpje voor Eberhard van der Laan telt nu dertig beloftes, maar mogelijk zijn er meer Amsterdammers die een belofte willen doen. Initiatiefnemer Verbeek: "Grote of kleine beloftes, alles wat de burgemeester een hart onder de riem steekt en bijdraagt aan de verbroedering in de stad is welkom."

Reageren kan op het account van Het ­Parool op Facebook, onder de post over het filmpje.

De video is ook met ondertiteling te bekijken op Vimeo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden