Amsterdam Dance Event op alle vlakken succesvol

Terwijl de laatste bezoekers pas net hun bed hebben opgezocht, kan nu al gesproken worden van een succesvolle editie van het grootste Amsterdam Dance Event (ADE) tot nu toe.

Jasper Piersma
Een feest met Martin Garrix in de Amsterdam RAI. Beeld anp
Een feest met Martin Garrix in de Amsterdam RAI.Beeld anp

375.000 bezoekers, 450 feesten, 400 conferenties, 2200 artiesten, 550 sprekers en 140 locaties. De cijfers overstijgen stuk voor stuk die van vorig jaar, toen het grootste clubfestival voor dancemuziek het twintigjarige jubileum vierde.

En dat er zo veel bij ADE te doen is, betekent ook dat het druk is. ADE trekt jaarlijks veel bezoekers uit binnen- en buitenland en dat was te zien in de stad.

Volgens een woordvoerder van de gemeente waren de vijf ADE-avonden qua drukte en incidenten vergelijkbaar met zaterdagavonden. "Daarbij horen bijvoorbeeld meer ambulanceritten en politie-inzet, maar er zijn geen opvallende, noemenswaardige incidenten geweest."

Ook ADE-directeur Richard Zijlma blikt tevreden terug op een volgens hem relatief rustig verlopen editie.

Daarmee is het beeld anders dan vorig jaar. Vooral de politie liet zich hard uit over het drugsgebruik tijdens het festival. Politiewoordvoerder Ellie Lust sprak over veel agressiviteit en veel mensen die door verdovende middelen de weg kwijt waren. Ook overleed vorig jaar een 33-jarige vrouw uit Zwolle, nadat zij vermoedelijk onwel werd na het gebruik van harddrugs.

Gevaarlijke pil
Op het gebied van drugs kwam op de eerste dagen van ADE een waarschuwing naar buiten over een gevaarlijke, roze xtc-pil, met daarop een logo van Superman. De pil bevatte een zeer hoge dosis van de stof PMMA, wat kan leiden tot dodelijke oververhitting en hart-, lever- en nierfalen.

Direct werden in de stad posters en flyers verspreid om voor de pil te waarschuwen en ook in de pas gelanceerde Red Alert-app van het Trimbos-instituut werd melding gemaakt. Volgens de gemeente werden door de snelle waarschuwingscampagne tienduizenden mensen bereikt. "Iedereen voelt de verantwoordelijkheid om hier direct op te reageren en dat is heel goed gedaan," aldus de woordvoerder van de gemeente.

De drugstestpost van Jellinek op de Keizersgracht is volgens een woordvoerder van de verslavingsinstelling druk bezocht, maar over aantallen is op dit moment nog niks te zeggen. De roze xtc-pil is niet aangetroffen.

Het Parool deed de afgelopen dagen via een liveblog en Instagram uitgebreid verslag van ADE.

Lees ook: Het laatste feestje is voorbij; een muzikale roundup van ADE [+]

Armin van Buuren in het Van Gogh Museum. Beeld anp
Armin van Buuren in het Van Gogh Museum.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden