ADE-blog

Amsterdam Dance Event 2017 breekt bezoekersrecord

Van woensdag 18 tot en met zondag 22 oktober stond Amsterdam in het teken van het Amsterdam Dance Event. Er draaiden meer dan 2500 artiesten op zo'n 500 feesten op 160 verschillende locaties en er waren talloze conferenties. Lees hieronder alles terug.

Jonge fans proberen een glimp van Martin Garrix vast te leggen Beeld Jiske van Haga
Jonge fans proberen een glimp van Martin Garrix vast te leggenBeeld Jiske van Haga

Volgens de organisatie van het Amsterdam Dance Event is het evenement bezocht door 395.000 mensen, een nieuw record. Daarnaast wisten 7200 vertegenwoordigers uit de dancemuziek hun weg naar de stad te vinden.

De mensenmassa heeft volgens de gemeente Amsterdam niet tot veel problemen geleid. Er vonden geen grote incidenten plaats. De gemeente vestigde deze 22ste editie veel aandacht op het gebruik van drugs en drank.

De organisatie van ADE is tevreden over de grote verscheidenheid aan nationaliteiten op het evenement dat van woensdag tot en met zondag duurde. Ook de grote diversiteit in leeftijden stemde tot tevredenheid.

Van woensdag 18 tot en met zondag 22 oktober stond Amsterdam in het teken van het Amsterdam Dance Event. Er draaiden meer dan 2500 artiesten op zo'n 500 feesten op 160 verschillende locaties en er waren talloze conferenties. Lees hieronder alles terug.

Lees ook:
- Geneurie, een laptop: zo maakt Martin Garrix een wereldhit
- ADE is niet alleen voor nachtdieren
- Euforie onder het Rijks op de beats van Underworld

Volgens de organisatie van ADE is het evenement bezocht door 395.000 mensen, een nieuw record. Het zijn er 20.000 meer dan het vorige record, van afgelopen jaar.

Daarnaast wisten 7200 vertegenwoordigers uit de dancemuziek hun weg naar de stad te vinden.

De mensenmassa heeft volgens de gemeente Amsterdam niet tot veel problemen geleid. Er vonden geen grote incidenten plaats. De gemeente vestigde deze 22ste editie veel aandacht op voorlichting over het gebruik van drank en drugs.

De organisatie van ADE is tevreden over de grote verscheidenheid aan nationaliteiten op het evenement. Ook de grote diversiteit in leeftijden stemde tot tevredenheid.

Lees ook:
- Geneurie, een laptop: zo maakt Martin Garrix een wereldhit
- ADE is niet alleen voor nachtdieren
- Euforie onder het Rijks op de beats van Underworld

In een donkere Scheepsbouwloods geven zo'n drieduizend technoliefhebbers nog een laatste keer al hun energie. De afgelopen dagen vond je hier de feesten van DGTL, maar vannacht is de regie voor Reaktor.

En dat is andere koek. De feesten van de Amsterdamse organisator hebben namelijk een wat grimmig karakter. De techno is snoeihard en de flitsende lichten in de met rook volgeblazen loods geven een desoriënterend gevoel.

Maar daar komen de mensen hier ook voor, net als voor de twee primeurs op de muzikale programmering. Het trio LSD, bestaande uit Luke Slater, Steve Bicknell en Function, staat vannacht voor het eerst in Nederland.

Maar er is ook een wereldprimeur: Rotterdammer Speedy J en de Britse Surgeon debuteren met hun nieuwe live act Multiples. Om half vijf beginnen ze aan de laatste set op de NDSM-werf deze week. (BvdH)

Reaktor in de Scheepsbouwloods Beeld BvdH
Reaktor in de ScheepsbouwloodsBeeld BvdH

De drukte in De Marktkantine laat zien dat op zondagnacht nog lang niet iedereen is uitgefeest. Waar ze voor komen: DJ Harvey, de koning van de disco.

De Keith Richards van de dance, zoals Rolling Stone Magazine hem noemde in hun lijst met 25 toonaangevende dj's, staat net als vorig jaar van begin tot eind in de booth voor een swingend slotakkoord van ADE.

De dj, die een verleden heeft als punkdrummer, wordt geroemd om zijn eclectische stijl. Tijdens een lange set als vannacht neemt hij de feestgangers mee op een muzikale reis, waarin ondere andere house, techno en disco de revue passeren.

Om vijf uur draait DJ Harvey de laatste plaat en is het einde van ADE in De Marktkantine een feit. (BvdH)

DJ Harvey in de marktkantine Beeld BvdH
DJ Harvey in de marktkantineBeeld BvdH

Niet alles op ADE knalt en beukt er op los. Zo draait vanavond ras-Amsterdammer Arjuna Schiks samen met Mees Dierdorp - ook uit Amsterdam - op het closing-feest van Loveland met Gem Records. Verwacht van hen vooral warme techhouse met deephouse en ambient invloeden.

Schiks excelleert in melancholische melodiën met soms een duister randje. Dj Isis zei ooit dat Schiks met zijn muziek ‘de mens door de machine laat klinken’. Overigens is hij ook de man die ons samen met rapper Willie Wartaal van De Jeugd van Tegenwoordig de hit Konijntje schonk. (‘Doe maar wiebelen, wiebelen.) Maar zijn oeuvre is zoveel mooier en rijker dan dat.

Ook Mees Dierdorp heeft melodie en het experiment hoog in het vaandel staan. Zo gebruikt hij als dj bijvoorbeeld poezië, echte instrumenten en de stem van zijn opa in zijn nummers. Beide dj’s draaien vaak live en verrassen daardoor geregeld.

Vanavond staan ze in de Mediahaven dus samen op het podium. Nou ja, podium; ze draaien in de parkeergarage waardoor je het gevoel krijgt op een illegale raveparty te staan. De muziek is sferisch met zwevende synths en warme diepe bassen. De twee nemen je zo mee op hun reis. Muziek om met je ogen dicht op te dansen en weg te dromen. (VS)

Arjuna Schiks (links) en Mees Dierdorp in de parkeergarage. Beeld Vincent Smits
Arjuna Schiks (links) en Mees Dierdorp in de parkeergarage.Beeld Vincent Smits

Bij het bedrijventerrein bij Sloterdijk gingen honderden feestgangers gisteren tijdens het Dockyard Festival uit hun plaat. Het weer kon beter, maar die grijze wolken boven het industriële festivalterrein leverden juist wel weer bijzonder beeld op. Bekijk hier de foto's van onze fotograaf Amaury Miller.

null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller

Voor wie vandaag graag ontsnapt aan het druilerige weer, biedt de Kromhouthal uitkomst. Zodra je er binnenstapt waan je je direct op een Braziliaans carnaval.

Die kleurrijke bedoening is Elrow's Sambodromo do Brasil. Niets is hier te gek. De vrolijkste outfits zijn uit de kast getrokken, wilde dieren op stelten dansen met je mee en de confetti vliegt je om je oren.

Alleen de samba ontbreekt, want er wordt gedanst op opzwepende techhouse, gedraaid door dj's als Paco Osuna, Eats Everything en Santé. Er wordt nog uitbundig feest gevierd tot elf uur vanavond. (BvdH)

Twee jongens met petjes en ontbloot bovenlijf zingen het nummer Alane van Wes in de karaokebar terwijl vlak daarvoor een groepje mensen met zwembandjes en flippers meedanst in de hottubs. Welkom op het Hangover feest, de plek om bij te komen na vier dagen en nachten ADE.

Er zijn eettentjes, bandjes, dj’s, een markt, vuurkorven, een sauna en wat nog meer. Alles om je kater te doen verdwijnen, aldus de organisatie. ‘Het is een cadeautje van ADE en een twintigtal andere partijen aan de stad Amsterdam,’ zegt ADE-directeur Richard Zijlma.

Het feestje vindt plaats op het prachtig aangeklede terrein van Into the woods. Zo zien we een prachtige grote rode houten schuur en een gigantische drumaap. De dj's, onder wie Oliver Weiter, zijn verzocht muziek te draaien die ze normaal niet draaien. Dus horen we bijvoorbeeld Dee-lite, Chuckie en Snap voorbijkomen.

Gedanst wordt er voornamelijk onder de afdakjes, in de tenten en andere beschutte plekken want de regen is wel een beetje een spelbreker. Alhoewel - de jongens in de hot tub hebben geen last van de regen en hebben zo te zien een hele fijne zondagmiddag. (VS)

null Beeld Vincent Smits
Beeld Vincent Smits

Het industrieterrein rondom Sloterdijk is op een zaterdagnacht doorgaans volledig uitgestorven. Wie nu echter het gebied binnen rijdt, hoort dat er ergens een flink aantal decibel wordt geproduceerd.

Het is Intercell, dat vannacht in de H7 Warehouse zijn derde en laatste feest organiseert. Co-host is Token, een label gericht op techno van de hardere variant. Obscuur, industrieel of experimenteel, grenzen bestaan vannacht niet.

Jammer genoeg is de beoogde afsluiter niet aanwezig. Function, die een speciale set met de iconische Roland TR-909 drumcomputer zou gaan neerzetten, mistte zijn vlucht en moest afzeggen.

Een deel van de andere dj's, waaronder Ancient Methods, Antigone en labelbaas Kr!z verlengen daarom hun sets, zodat de eindtijd van acht uur alsnog wordt gehaald. (BvdH)

null Beeld Bart van der Ham
Beeld Bart van der Ham

Lichtvoetigheid, dat is het sleutelwoord vannacht in het Westerpark. Westerunie, Transformatorhuis en Westerliefde zijn namelijk gezamenlijk de place to be voor fans van deep house.

Pleinvrees geeft hier voor de derde en laatste keer deze week een feest. Het hoofdpodium wordt gehost door Fritz Kalkbrenner, die samen met zijn broer Paul in 2009 furore maakte met de wereldhit 'Sky and Sand.'

Het tweede podium is vannacht het power house, gehost door Oliver Koletzki's Stil vor Talent. In de 'kelder' is ruimte voor Amsterdamse talenten, zoals VNTM en Deeparture. Het feest gaat nog tot zeven uur door. (BvdH)

Fritz Kalkbrenner Beeld Bart van der Ham
Fritz KalkbrennerBeeld Bart van der Ham

Martin Garrix is opnieuw uitgeroepen tot de beste dj ter wereld. Dat is zaterdagavond door DJ Magazine bekend gemaakt tijdens het Amsterdam Music Festival in de Johan Cruijff Arena. Meer dan een miljoen muziekfans hebben online hun stem uitgebracht op hun favoriete dj.

De Top 10 is voor de helft Nederlands: Afrojack op nummer 8, Tiësto op 5, Hardwell op 4 en Armin van Buuren op 3.

Het is de 21ste keer dat DJ Magazine de top 100 van de beste dj's publiceert. Nederlandse dj's doen het niet verkeerd, de titel is elf keer aan een Nederlander uitgereikt.

Garrix won vorig jaar ook al en was toen op 20-jarige leeftijd de jongste nummer 1 dj van de wereld aller tijden. Armin van Buuren werd vijf keer tot nummer 1 dj van de wereld uitgeroepen, Tiësto won de titel drie keer en Hardwell twee keer.

Martin Garrix. Beeld anp
Martin Garrix.Beeld anp

In Muziekgebouw aan 't IJ hebben de orkesten en pianisten deze week plaats gemaakt voor dj's.

Amsterdammer Joris Voorn presenteert hier vannacht zijn concept Spectrum. Dat doet hij samen met Audio Obscura, dat eerder al feesten gaf in het Concertgebouw en in de fietstunnel van het Rijksmuseum.

Voorn staat vannacht de volle acht uur in de booth, samen met goede vriend Kölsch. De twee, die garant staan voor vrolijke house en techno, draaiden vrijdag al bij Awakenings. Ook hier was Joris Voorn de gastheer van het feest.

Voor wat afwisseling kunnen bezoekers terecht bij nog twee andere podia. Hier staat onder meer de Britse Skream, die zich opmaakt voor een set van zes uur. (BvdH)

Joris Voorn in Muziekgebouw aan 't IJ Beeld Bart van der Ham
Joris Voorn in Muziekgebouw aan 't IJBeeld Bart van der Ham

De deuren van Amsterdam Music Festival in de Johan Cruijff Arena zijn open. Armin van Buuren en Hardwell draaien van 01.00 uur tot 02.00 uur samen.

Beide dj's gaven in augustus op de Dam al een voorproefje met een optreden vanaf het balkon van Hotel Krasnapolsky.

Tijdens het feest treden onder andere ook David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike en Marshmello op.

Rond 23.30 uur wordt tijdens het evenement ook de 'nummer 1 dj van de wereld' bekend gemaakt. DJ Mag top 100 gaf vorig jaar de titel aan Martin Garrix, die zo op 20-jarige leeftijd nummer 1 dj van de wereld werd.

De echte urbanliefhebbers kunnen vanaf 22.00 uur bij Future Urban Legends aan de overkant in de Ziggo Dome terecht. Daar treden onder andere Ronnie Flex en Boef op. Dat wordt dus meeblerren op 'Come Again van de twee rappers.

undefined

Net als vorig jaar heeft Martin Garrix ook aan zijn jonge fans gedacht. De middagshow in de RAI staat stampvol met mini Garrixlook-a-likes en ouders die stiekem nog fanatieker dansen dan hun kinderen.

Voordat iedereen de zaal inloopt gaan de oordopjes als warme broodjes over de toonbank, net als patat, snoep en cola. Martin Garrix All Ages is eerder een Martin Garrix Kidsparty geworden. Op de ouders na is een enkeling 18 jaar of ouder. Dat er nu ook andere dj’s aan het draaien zijn interesseert het publiek even niet zoveel. Martin Garrix, daar komen ze voor.

Om iets voor 19.00 uur wordt de zaal donker en klinkt er gejuich. Iedereen rent naar het podium toe. Kinderen klimmen op de schouders van hun ouders en er is een zee van telefoontjes te zien om alles vast te kunnen leggen.

Voor de mensen in de achterste rij is het bijna onmogelijk geworden om een glimp op te vangen van hun idool. “Even wachten op mama!,” hoor je een van de vaders roepen terwijl zijn zoontje zich naar voren probeert te wurmen.

Je moet goed kijken wil je iets van Garrix kunnen zien. Maar het vuurwerk, de lichtshows en de beelden van de dj op de achtergrond maken indruk op de kinderen.

Martin Garrix draait twee uur. Daarna gaan de lichten aan, de muziek uit en is het bedtijd voor het jonge publiek. (JvH)

De mobiele telefoons gaan de lucht in om een glimp op te vangen van Martin Garrix Beeld Jiske van Haga
De mobiele telefoons gaan de lucht in om een glimp op te vangen van Martin GarrixBeeld Jiske van Haga

Baal je dat je niet bij Awakenings By Day kon zijn vandaag? De organisatie is zo lief om je live te laten mee genieten. Kun je toch nog dansen thuis, op je werk of waar je ook maar bent.

Hoewel ze al bijna twee decennia in het dj-vak zit, besloot de Duitse Paula Temple er een paar jaar mee te kappen. Ze vond de trends in de dancescene op dat moment niet zo.

In 2013 haalde ze haar draaitafels weer van stal omdat er een harde experimentele vorm van techno - met artiesten als Blawan en Surgeon als gelijkgestemden - de kop weer op stak. Dat was meer haar smaak.

Tel daarbij op dat ze met technoheld Jeff Mills heeft samengewerkt en je weet dat ze het hardere experimentele niet schuwt. Inmiddels is ze een graag geziene gast in befaamde Berlijnse clubs als Berghain en Tresor.

Deze zomer draaide ze op het Awakenings Festival maar in de Gashouder was ze nog niet te zien. Ze kleunt er tijdens haar debuut stevig in. Deze Awakenings bij day kwam wat moeilijk op gang maar bij Temple merk je daar niks meer van.

Ze draait techno zoals het bedoeld is. Hard, duister en industrieel. Daarvoor maakte ook de 57-jarige Danny Tenaglia zijn debuut. De New Yorker werkte eerder met grote namen als Janet Jackson, maar was door vliegangst de laatste jaren weinig in Europa te zien. Samen met Nicole Moudaber krijgt hij de zaal los, voordat Temple het overnam. (VS)

Paula Temple maalt haar debuut in de Gashouder Beeld Vincent Smits
Paula Temple maalt haar debuut in de GashouderBeeld Vincent Smits

Uit De Bajes op het Rembrandtplein klinkt vanavond het geluid van Zuidoost. Het is rustig in de danszaal, maar de mensen die er zijn hebben het naar hun zin.

Op het podium zingt Rapper Kiddo Cee een stukje a capella om vervolgens snoeihard te rappen. Kinderen en ouders deinen mee op zijn muziek. Bezoeker Daan (37): "Veel mensen hier kennen elkaar en daardoor is er een intieme sfeer".

Vinger.nl, de creatieve studio achter deze middag, brengt deze intimiteit door hiphop en creatief talent een podium te bieden tijdens ADE. Naast muziek en optredens, wordt er ook gesproken en gediscussieerd over de huidige straatkunst in Amsterdam met Mick Larock en is er een spoken word optreden van Kataalyst.

Tot 21:00 uur is er muziek van Soultrash, de winnaars van De Grote Prijs in de categorie hiphop. Toegang is gratis. (FW)

Het is rustig op de dansvloer van De Bajes Beeld Fatima Warsame
Het is rustig op de dansvloer van De BajesBeeld Fatima Warsame

Nog maar een paar uur wachten en dan krijgen ook de jongste fans van Martin Garrix eindelijk de kans hun idool te zien. Zijn ‘All Ages’-show is compleet uitverkocht, maar wie staan er in de rij?

Annet (links), Isa-Bente (midden) en Nathalie (rechts) Beeld Jiske van Haga
Annet (links), Isa-Bente (midden) en Nathalie (rechts)Beeld Jiske van Haga

Bij Hyte in de Warehouse Elementenstraat wordt aan het eind van de middag nog altijd gedraaid. De muziek is er sinds gisteravond niet uitgeweest.

Aan de knoppen staat Marcel Dettmann, die dat tijdstip wel gewend is. De dj is al jaren een vaste waarde in de Berlijnse technoscene, waar clubs doorgaans pas op maandagochtend de deuren sluiten.

Robert Hood, die in de jaren '90 in Detroit aan de wieg stond van het genre, sluit de dag om acht uur af. Zowel zaterdag- als zondagnacht geeft Hyte nog een feest. (BvdH)

Marcel Dettmann Beeld Bart van der Ham
Marcel DettmannBeeld Bart van der Ham

Druk, drukker, drukst is het vanmiddag bij de Breakfast Club in Radion, dat vanochtend om 7 uur al begon. Zo druk dat het ontbijt dat bij een ticket zit inbegrepen om half 10 al nagenoeg op is. Best een domper als je met een rammelende maag naar Nieuw-West ben gefietst in de veronderstelling dat in Radion een ontbijt op je wacht.

Breakfast Club geldt in principe als afterparty, maar is ook prima geschikt voor uitgeslapen feestgangers die liever overdag een feestje pakken. Het zorgt vandaag in Radion voor een grappige mix van vermoeide koppies enerzijds en uitgeslapen, energieke types anderzijds.

Maar die drukte. In de gangen is het constant dringen geblazen, net als op de dansvloer, de trappen en in de rookruimte. Mensen lopen op sommige plekken nog net niet over elkaar heen. Het verbaast dan ook dat de organisatie halverwege de middag op Facebook meldt dat er nog eens 50 kaarten extra in de verkoop gaan.

Aan de muziek ligt het overigens niet. Breakfast Club heeft met onder anderen Claire Morgan, Dr. Rubinstein, Blawan en Tom Liem een uitstekende line-up. Opvallend: de helft van de dj's is vrouw - de programmering in het café niet meegerekend.

Vooral Claire Morgan draaide een fijne, melodieuze set - precies goed voor de zaterdagmiddag. Dr. Rubinstein, die eerder vanochtend nog in De School stond, viel wel wat tegen: haar set gaf weinig energie, terwijl ze toch bekendstaat om haar stevige techno. (JW)

Chris Morgan draait bij de Breakfast Club in Radion Beeld Josien Wolthuizen
Chris Morgan draait bij de Breakfast Club in RadionBeeld Josien Wolthuizen

Het zonnnetje schijnt weer in Amsterdam en zo ook op het Overhoeksplein. Een gemoedelijk aanzicht, dat in schril contrast staat met de situatie enkele meters onder de grond.

De betonnen bunker die Shelter heet, is hier het ideale decor voor het feest van Electric Deluxe. Het is nog redelijk vroeg op de dag, maar daar heeft het Britse dj-duo Clouds maling aan. Met een vaart van zo’n 150 stuks per minuut blazen ze enorm zware bassen je gezicht in. Precies zoals het publiek ze hebben wil, zo lijkt het.

Het feest is al sinds acht uur vanmorgen aan de gang, maar toch barsten de mensen zichtbaar van de energie. De man verantwoordelijk voor deze dagsessie is Speedy J, oprichter van technolabel Electric Deluxe en bovendien pionier in de Nederlandse technoscene. De Rotterdammer sluit vanaf vijf uur zijn eigen feestje af.

Shelter opent vanavond nogmaals de deuren, dan voor een sessie minimalistische house met label VBX. Zondagavond sluit de club de ADE-week af met onder meer Maceo Plex in de dj-booth. (BvdH)

Het luik van club Shelter is open op zaterdagmiddag Beeld Bart van der Ham
Het luik van club Shelter is open op zaterdagmiddagBeeld Bart van der Ham

Talloze fans van Don Diablo staan zaterdagmiddag in de rij voor een meet and greet met de wereldberoemde Amsterdamse dj Don Diablo.

Hij maakt zijn opwachting in de pop-upstore van Spinnin' Records in de Reestraat, die alleen open is tijdens ADE. Een selfie of krabbel op een plaat kan je halen tot 16.00 uur.

De rij gaat helemaal de hoek om. Beeld Het Parool
De rij gaat helemaal de hoek om.Beeld Het Parool

Zaterdagmiddag wordt er ook gedanst met een reden: voor het behoud van de vrijplaatsen in Amsterdam en dan vooral het gekraakte ADM-terrein, dat de laatste jaren onder druk staat.

De organisatie ‘Amsterdam Dans Ergens Voor’ begint om 13.00 met een feest op het Jonas Daniël Meijerplein, en gaat dan in mars richting het Stenen Hoofd, waar ze om 18.00 uur hopen aan te komen.

Kijk voor meer informatie op Facebook.

De Amerikaanse techno-dj Maceo Plex lijkt wel een voorkeur te hebben ontwikkeld voor de meer bijzondere locaties in de stad.

Vorig jaar was hij het die als eerste ooit een set draaide in de fietstunnel onder het Rijksmuseum. En eerder deze nacht draaide hij nog in het Muziekgebouw aan ‘t IJ.

Oké, toegegeven die bijzondere plekjes krijgt Plex omdat de mensen achter Audio Obscura daar echt hun best voor doen. En vanochtend hebben ze misschien wel een van de mooiste plekken van de stad weten te regelen voor een afterparty.

In de Loft boven in de ADAM toren mag Plex samen met landgenoot Solar, een veteraan van de dancescene, bij het gloren van het daglicht - helaas geen zon - het feest nog even voortzetten.

Op een afterparty mag het vaak allemaal wel een tandje rustiger dan bij het nachtelijk gebeuk. De meeste feestgangers hebben er overduidelijk al een nacht opzitten. Desalniettemin heeft Plex de meute bij zijn eerste plaat meteen flink aan het dansen met een gortdroge drum en dikke bas. (VS)

Het ochtendgloren wordt gevierd in de A'DAM Toren. Beeld Vincent Smits
Het ochtendgloren wordt gevierd in de A'DAM Toren.Beeld Vincent Smits

In Westerunie komt ADE Berlin Special: Watergate X Katermukke (Pleinvrees) in het begin nauwelijks op gang. Er wordt meteen gebeukt dat het een lieve lust is en niet iedereen in Westerunie lijkt daar klaar voor.

Watergate en Katermukke zijn in Berlijn twee van de meeste bekende deep houseclubs, en pas als de nacht halverwege is wil ook het publiek er wel aan. Dirty Doering is op de Katermukke stage (1 van de 3) de eerste die de zaal echt los krijgt.
(JS)

ADE Berlin special: Watergate X Katermukke Beeld Joep School
ADE Berlin special: Watergate X KatermukkeBeeld Joep School

Less is more, zo luidt het motto vannacht in een uitverkochte Warehouse Elementenstraat. Tijdens het eerste event van Hyte vormen gestripte house en techno de muzikale rode draad.

Het zit hem vannacht dus in de subtiliteit. Iets wat Ricardo Villalobos als geen ander in de vingers heeft. De even extravagante als kundige Chileen is een half uur nadat zijn set zou beginnen echter nog in geen velden of wegen te bekennen.

Seth Troxler zou de door FRRC en Fuse gehoste nacht afsluiten, maar nu valt de goedlachse Amerikaan in voor Villalobos. Het is nog afwachten of en hoe laat die gaat komen en wie om acht uur de laatste plaat mag draaien.

Al is dat niet écht de laatste, want het volgende feest van Hyte sluit om acht uur naadloos aan. Onder meer de mannen van Dekmantel Soundsystem draaien dan een set.

Zaterdagnacht is er weer een feest, waarbij Chris Liebing tussen zes en twaalf de laatste dj is. Zondagnacht sluit Hyte ADE af met het vierde en laatste feest, onder meer met Loco Dice. (BvdH)

Seth Troxler Beeld -
Seth TroxlerBeeld -

De crew van het sympathieke Amsterdamse DGTL is tijdens deze ADE terug te vinden op hun thuisbasis op de NDSM. Vannacht vieren ze het feestje met het label Paradise Records van de Welsh dj Jamie Jones.
Als jonge jongen luisterde Jones opvallend genoeg veel naar happy hardcore en gabber. Dat zullen we in de Scheepsbouwloods op de NDSM niet gaan horen vermoedelijk. Wel veel house, techhouse en techno.

Jones is nogal populair in Groot-Brittannië en dat is te merken. Het feest is stijf uitverkocht. In de loods lijkt de voertaal wel Engels, er staan lange rijen voor de bar en het podium staat bomvol vrienden. Jones zelf sluit de nacht af maar niet voordat de Iraanse dj Dubfire de zaal overdondert met zijn strakke technoset. De bassen knallen werkelijk uit de speakers. (VS)

null Beeld Tim Buiting
Beeld Tim Buiting

Aan de rand van West maakt De School zich met lange rijen voor de deur op voor een 62 uur durend feest. De filosofie achter deze marathon ontstond tijdens de vorige editie van ADE, vertelde programmeur Luc Mastenbroek in een interview met de Volkskrant. Toen kwam er iedere avond een ander publiek dat specifiek voor één genre kwam, en dat wil Mastenbroek liever niet. Hij ziet liever een kruisbestuiving ontstaan tussen bezoekers.

De programmering sluit aan bij die gedachte: de dj’s komen nagenoeg allemaal uit eigen gelederen en draaien van techno tot funk en house. Deze nacht staat Interstellar Funk achter de decks, die in zijn sets een mix van house en techno draait, maar ook niet vies is van een beetje new wave.

De komende dagen staat nog een hoop moois op het programma. Job Jobse, JP Enfant, Lucy en Talismann - om maar een paar namen te noemen. Eigenlijk maakt het weinig uit wie er draait. In De School kom je om de hele nacht ongecompliceerd te dansen. En een beetje om te kruisbestuiven, natuurlijk. (JW)

Lange rijen voor De School. Beeld Josien Wolthuizen
Lange rijen voor De School.Beeld Josien Wolthuizen

Gooi electro, oldskoolhiphop, afrofunk, postpunk, industrial, new wave en alle obscure plaatjes uit de eighties in een grote soeppan en je krijgt een metaldanceset van de Engelse dj, producer, labelbaas en kunstenaar Trevor Jackson - een grote maar eigenlijk vrij onbekende naam.

De alleskunner is al sinds 1987 actief en in al die jaren exposeerde hij in musea als het het Guggenheim en werkte hij samen met artiesten als U2, UNKLE, Tiga, Soulwax en Massive Attack. Hij draaide in alle grote clubs, zoals het Londense Fabric, en ontwierp menig albumcover.

De lui van de Rotterdamse club BAR - ja, ook in 010 kunnen ze het Amsterdam Dance Event waarderen - hebben Jackson weten te strikken voor hun Everlasting BAR Love in Noorderlicht op de NDSM. Eigenaar Jetti Steffers is al jaren fan van Jackson en is supertrots dat hij nu op het feestje van BAR draait.

Jackson is, zo schrijft hij op zijn Facebookpagina, inmiddels op een punt in zijn carrière dat het hem geen bal kan schelen wat hij draait - of in welk genre mensen hem indelen - zolang het maar ‘goede spannende muziek’ is. En dat is te merken. Het is geen gemakkelijke rampestampset die Jackson het selecte groepje in Noorderlicht voorschotelt maar de fijnproever kan zijn hart ophalen. Ook leuk: Shazammen welk nummer Jackson nu weer tevoorschijn heeft getoverd in zijn metaldanceset, zoals hij het zelf noemt. (VS)

Trevor Jackson in Noorderlicht. Beeld Vincent Smits
Trevor Jackson in Noorderlicht.Beeld Vincent Smits

Bij Zeezout - dat zijn oorsprong vindt op het Scheveningse strand, vandaar de naam - in de Undercurrent draait de Rotterdammer David Vunk weer een van zijn onnavolgbare smerige rel-disco-house-sets. Hij draait regelmatig in BAR.

Vanavond slingert hij zijn muziek weer met een verbeten hoofd enthousiast de zaal in. Hij mixt, danst, springt, playbackt achter de draaitafels. Soms zelfs iets te enthousiast maar dat mag de pret niet deren. Het slaat over op de zaal.

null Beeld Vincent Smits
Beeld Vincent Smits

Recensent Peter van Brummelen stelde zich een heel leger van zenuwachtige mannen voor dat met meetapparatuur in de gaten houdt of het niet al te dol wordt in de fietstunnel onder het Rijksmuseum. 'Maar geweldig dat het kan, een concert van danceduo Underworld op een zo voorname plek.' (****).

Ondanks de belabberde akoestiek onder het Rijksmusem zorgt Underworld met een avontuurlijke aanpak voor euforie in de fietstunnel. Lees de recensie van Peter van Brummelen.

null Beeld anp
Beeld anp

In het 538DJ Hotel draait Hardwell een live set. Ook Afrojack zal een set draaien.

Voor ADE heeft radiozender 538 The Student Hotel omgedoopt tot het 538DJ Hotel en draaien vrijdag- en zaterdagavond meerdere dj's. Onder andere Kris Kross Amsterdam, Lucas & Steve en Sam Feldt komen nog.

Vorig jaar konden mensen tijdens ADE in de fietstunnel van het Rijksmuseum los op muziek van Maceo Plex. Beeld Marc Driessen
Vorig jaar konden mensen tijdens ADE in de fietstunnel van het Rijksmuseum los op muziek van Maceo Plex.Beeld Marc Driessen

De Duitse Paul Kalkbrenner heeft vrijdagavond in de Gashouder Awakenings afgeloten. Het was de eerste keer dat Awakenings tijdens ADE overdag een event op de vrijdag organiseerde.

Al in juni werd bekendgemaakt dat Kalkbrenner remixes en mashups van technoclassics waar hij zelf mee opgroeide zou laten horen.

De line-up bestond naast Kalkbrenner onder andere uit Michel de Hey, Dj Pierre en Phuture.

Danceduo Underworld gaf vrijdagavond een concert in de passage onder het Rijksmuseum. Karl Hyde: "Een fietstunnel... deze locatie is wel heel ongebruikelijk."

Bekijk op de site van ADE het hele concert.

De weergoden zijn de organisatie van Into the Woods dit jaar niet goed gezind. Na een festivaldag in de stromende regen begin september is het weer vrijdag, op de eerste dag van de weekender op NDSM, ook armoe troef.

Voor de bezoekers is dat niet zo'n ramp: alle stages zijn overdekt, dus dansen met een poncho blijft iedereen bespaard. Maar ontzettend jammer is het wel voor de 200 kunstenaars die de afgelopen week keihard hebben gewerkt om de NDSM-werf om te toveren tot een creatieve, kleurrijke festivallocatie.

Door de regen trekken festivalgangers alleen als het écht noodzakelijk is een sprintje over het NDSM-werf, om vervolgens weer een tent in te duiken. En dat terwijl er op het festivalterrein van Into the Woods zoveel moois te zien is: een verlichte, bewegende haai, een levensgrote aap en een aantal abstracte, toffe installaties en nog zoveel meer.

Gelukkig is er binnen ook kunst te bewonderen van schilders die ter plekke schilderijen maken. Frank Hoogendoorn trekt de meeste aandacht: hij is bezig aan een schilderij van Van der Laan.

Zijn fluorescerende verf moet ervoor zorgen dat wijlen de burgemeester in de duisternis licht geeft. Gelukkig is er zaterdag nog een dag én volgt zondag het gratis ADE Hangover. Een beetje mooi weer is de organisatie van harte gegund: het prachtige terrein verdient meer dan een sprintje.

NDSM is bijna onherkenbaar. Beeld Josien Wolthuizen
NDSM is bijna onherkenbaar.Beeld Josien Wolthuizen
null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen
null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen
null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Nog even en dan geeft danceduo Underworld voor een beperkte groep mensen (geïnteresseerden werden ingeloot) een concert in de fietstunnel van het Rijksmuseum. En dat wordt een andere ervaring dan normaal. Karl Hyde: "Het wordt een negentig minuten durende reis waarvan wijzelf ook niet weten wat het eindpunt is. We gaan Underworld opnieuw uitvinden."

Eerder zei Hyde in een interview met Het Parool dat hij de fietstunnel “verschrikkelijk” vindt qua geluid, maar vertrouwen heeft in het concert. “Het zal hard werken zijn om dance er goed te laten klinken. Maar daar houden we van."

Zodra Audio Obscura x Rijksmuseum present: Underworld (Live) start (21.00) is in deze blog een livestream te zien.

Tijdens Into The Woods op de NDSM-werf maakt kunstenaar Frank Hoogendoorn een portret van burgemeester Van der Laan. Ondertussen dansen de andere bezoekers van het festival gewoon om hem heen.

Into The Woods staat bekend om het creatieve karakter en de bijzondere aankleding. Ruim 200 kunstenaars toverden de NDSM-werf om van grauwe plek in een ITW-waardig festivalterrein.

Lees hier het interview met organisator Paul Niezen: "NDSM is een van de mooiste locaties van Amsterdam."

Tussen de dansende mensen staat kunstenaar Frank Hoogendoorn te schilderen. Beeld Josien Wolthuizen
Tussen de dansende mensen staat kunstenaar Frank Hoogendoorn te schilderen.Beeld Josien Wolthuizen

Club Air organiseert vrijdag in samenwerking met producerswedstrijd Vinylized een middag vol informatie voor jonge producers. Niet over het maken van het perfecte nummer, maar het proces daarna.

Aandachtig luisteren de twintig aanwezigen naar de gesprekken over het gebruik van social media en hoe je mixt en mastert. Falco Benz: "Vergeet de trends en volg je eigen geluid. Je hebt niet altijd labels nodig."

In het publiek zitten niet alleen beginnende producers die willen weten hoe ze succesvol kunnen worden, maar ook mensen uit de muziekindustrie. Op het podium kun je een USB stick met een demo achterlaten. Die nummers zullen worden beoordeeld door Jonathan Teclemariam, de programmeur van Club Air.

Tot en met zondag gaat ADE door in Air Amsterdam. Vrijdagavond is er Defected in the House, zaterdag wordt de club overgenomen door FLOW en zondagavond is Air in handen van Topbillin'. (FW)

Er wordt goed opgelet tijdens het panelgesprek. Beeld Fatima Warsame
Er wordt goed opgelet tijdens het panelgesprek.Beeld Fatima Warsame

In de foyer van Pathé City op het Leidseplein hebben mensen met parkinson, reuma en ms een bijzondere middag. Stichting Dance for Health organiseert met dj Jean een speciale dansles, want dansen heeft bewezen positieve effecten.

Deelnemer Sigrid Stroux (45), vaste gast bij Dance for Health, heeft niet alleen parkinson maar ook nog eens ms. “Ik heb er onwijs veel zin in. Door mijn ziektes ben ik helemaal verkrampt maar dansen opent mij. Na elke dansles denk ik: ik kan de wereld weer aan.” Maar een uur dansen houdt Stroux niet vol. “Ik heb mijn rollator bij me, ik ga straks wel weer even zitten.”

Choreograaf Itamar Serussi van het Scapino Ballet neemt de open les voor zijn rekening. Stichting Dance for Health organiseert dit evenement nu voor de derde keer.
Oprichter van Dance for Health Marc Vlemmix kijkt uit naar deze middag “Alles is ziektegerelateerd, de dokter, de fysiotherapeut en diëtist. Dansen haalt je even uit die gedachten. Het geeft juist een hoop energie.”

Als dj Jean zijn lang verwachte entree heeft gemaakt, kan de dansles van start. Zolang er plek is, is iedereen welkom om mee te dansen. (JvH)

DJ Jean Beeld Jiske van Haga
DJ JeanBeeld Jiske van Haga

Bij gitaarwinkel De Plug zijn ze er wel aan gewend dat popmuzikanten die in Amsterdam optreden de zaak bezoeken. Bijna altijd zijn dat rockers. Maar ook de leden van dance-act Underworld komen er graag. "Altijd als ze in de stad zijn komen ze even langs, van de week zijn ze al twee keer geweest," zegt Plug-eigenaar Peter Boelen. "Die Karl is een echte liefhebber."

Karl is Karl Hyde, in de wereld van techno en house een van de weinigen die zowel in de studio als op het podium weleens een gitaar omhangt. Gekocht bij De Plug heeft Hyde niets. "Hij staat zich gewoon te verlekkeren aan de vintage gitaren die we verkopen. Ik weet zo gauw effe niet of hij hier wel eens een gitaar heeft gekocht. Die jongens van Oasis deden dat wel."

Welke bekendheden kreeg Boelen nog meer over de vloer? "Flea van de Red Hot Chili Peppers, Charlie Sexton uit de band van Bob Dylan, eerder al Joe Walsh en Joe Bonamassa. Volgens de buren hebben de Stones hier zelfs een keer voor de deur gestaan toen de winkel niet open was." Met dance heeft de eigenaar van De Plug niets. "Ik dans hooguit als ik thuis een plaatje opzet."

Underworld treedt vrijdagavond op in de passage onder het Rijksmuseum. (PvB)

Karl Hyde en Rick Smith van Underworld, met in hun midden Peter Boelen van de Plug. Beeld Peter van Brummelen
Karl Hyde en Rick Smith van Underworld, met in hun midden Peter Boelen van de Plug.Beeld Peter van Brummelen

Het optreden van Underworld, vrijdagavond in de fietstunnel onder het Rijksmuseum, wordt live uitgezonden op Facebook, van 21.00 tot 23.00 uur. Voor het optreden werden gratis kaarten verloot, maar de meeste liefhebbers visten achter het net.

Uit de speakers klinkt hypnotiserende deep house, op de grond liggen zwarte yogamatjes en flesjes water. De foyer van het Amsterdam Theater op de Danzigerkade wordt vrijdagochtend gebruikt door evenementenorganisatie Click die in samenwerking met het Duitse Deep House Yoga yogasessies organiseert.

Er wordt wel wat gepuft en gezweet, maar de pakweg 30 deelnemers die aan de ochtendsessie deelnemen lijken geen zware feestavond achter de rug te hebben. "We zijn gisteravond aangekomen en zijn dus nog fris. Ik vind de sessie best intens. Het zou nog mooier zijn als er een late sessie voorafgaand aan een ADE-party zou zijn, dan zouden we helemaal klaar zijn om los te gaan," zegt Axil Wemnhall (30) uit Stockholm.

Feline Lucas (20) uit Amsterdam: "Ik heb niet gefeest gisteren en vond de sessie superlekker. De muziek bij deep house yoga is wat sneller, maar de oefeningen zijn hetzelfde als bij gewone yoga."

Vrijdagavond van 18.00-19.00uur wordt nog een deep house yogasessie gegeven in het Amsterdam Theater. Er zijn nog kaarten (€25) beschikbaar. (MvH)

Weer eens iets anders: yoga op deephouseklanken Beeld Michiel van Herpen
Weer eens iets anders: yoga op deephouseklankenBeeld Michiel van Herpen

David Guetta heeft de allereerste 538Dance Smash Award in ontvangst mogen nemen. De Franse dj kreeg de prijs uitgereikt voorafgaand aan zijn show in het 538DJ Hotel tijdens ADE. 'Guetta heeft het record van de meeste noteringen ooit,' aldus het juryrapport. 'Maar liefst 28 keer scoorde hij met een van zijn hits de Dance Smash. Dit record is nu bekroond met de allereerste 538Dance Smash Award.' De prijs wordt voortaan jaarlijks uitgereikt door 538.

DJ David Guetta ontvangt de Dance Smash Award Beeld ANP Kippa Remko de Waal
DJ David Guetta ontvangt de Dance Smash AwardBeeld ANP Kippa Remko de Waal

Elke vrijdagavond is Armin van Buuren te horen op Radio 538 met zijn programma A State Of Trance. Deze week stond hij op donderdagavond met het gelijknamige feest in de Afas Live. En dat zag er zo uit:

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

De Amerikaanse dj DVS1 was jaren geleden al op zoek naar een nieuwe ervaring op de dansvloer. Hij bouwde zijn eigen geluidsmuur met het idee om de aandacht niet op de artiest, maar op het geluid te richten. Inmiddels zijn er meerdere edities geweest van zijn concept The Wall of Sound, dat vannacht in samenwerking met Reaktor in Warehouse Elementenstraat zijn debuut maakt op Amsterdams grondgebied.

De aandacht afleiden van de dj lukt goed: die staat verdekt opgesteld. Het zijn vooral de speakers die de aandacht moeten trekken, en dat gebeurt. Wie net binnenkomt, kan misschien beter eerst even rustig aan de zijkant staan om te acclimatiseren. Het geluid in de grote zaal walst letterlijk als een muur over je heen. Er is geen ontkomen aan de extreem harde bassen, die genadeloos door je lijf dreunen.

Dat de nacht rustig opbouwen niet past bij dit concept, weten ook Blawan en Pariah, die samen Karenn vormen. Al vroeg op de nacht draaien ze in een liveset techno waar je van moet houden: snoeihard en zonder poespas. Helena Hauff neemt het stokje daarna moeiteloos over, met wederom rechttoe rechtaan techno voor de echte liefhebber.

Toch is er ook gedacht aan de bezoeker die graag iets subtieler aan de avond begint. In de kleine zaal is het prima vertoeven bij de Amerikaanse dj Gunnar Haslam. In de liveset van Lory D later op de nacht in dezelfde zaal valt soms zelfs zowaar een melodie te bespeuren. Wat rest, is de set van het grote brein achter deze muur van geluid: DVS1 zelf, die net is begonnen. We zijn benieuwd of hij een overtreffende trap in petto heeft.

Wat opvalt (maar niet verbaast): dit feest trekt vooral mannen. Voor uw verslaggever deze nacht niet erg: de rijen bij de wc’s waren nog nooit zo kort. (JW/BvdH)

DVS1 Beeld Josien Wolthuizen
DVS1Beeld Josien Wolthuizen

Na de pop-up met Richie Hawtin op de Nieuwmarkt woensdagavond, is ook het nachtprogramma van Loveland van start.

De al weken strak uitverkochte Mediahaven is tot de nok toe gevuld met technofans. Het programma wordt gehost door Afterlife, het label van Italiaans dj-duo Tale of Us. Het label is amper twee jaar oud, maar al mateloos populair.

Deze nacht klinkt er vooral vooral melodische techno in de drie verschillende zalen. Het publiek was al uitzinnig bij Stephan Bodzin en mag nog genieten van onder meer Mind Against en Recondite.

De afsluiters van de nacht bij Loveland zijn Tale of Us, Patrice Bäumel en SHDW & Obscure Shape. Voor ieder wat wils, want waar Tale of Us veelal de melodie opzoeken, gooien SHDW & Obscure Shape er juist een flink tempo in.

Loveland zal nog nachten hosten samen met deep houselabel Diynamic, Ibiza-feest Circoloco en het Nederlandse label Gem Records. (BvdH)

Voor wie een beetje fancy wil borrelen onder het genot van muziek met ongeveer de laagst mogelijke beats per minuut (we schatten het rond de 80) kan vanavond in Tuschinski terecht. Tuschinski? Ja, de prachtige bioscoop, maar dan niet in een van de filmzalen, maar in een verstopte lounge achter in het pand, ooit speciaal gebouwd voor koningin Juliana die niet tussen het gepeupel koffie wilde drinken na een filmpremière.

De lounge past feilloos in het lijstje met bijzondere ADE-locaties, maar een bijzonder feestje? Aan het begin van de avond is Dopewax Approved dat in ieder geval nog niet. Voor de chique geklede bezoekers is bijkletsen en aan dure cocktails lurken nu vooral hoofdzaak. Misschien dat ze hun dans-moves nog even bewaren voor dance-veteraan Kenny Dope, die later de platen zal komen opleggen. We hopen het in ieder geval voor hem. (JW)

De lounge in Tuschinski. Beeld Josien Wolthuizen
De lounge in Tuschinski.Beeld Josien Wolthuizen

In de bloedhete Feijoa Bar op de Vijzelstraat pakken we nog net het laatste stukje van de showcase van het label We Are E mee. Ondanks dat Oliver Weiter - toch een aardig grote naam in de deephousescene - achter de draaitafels stond, dreef de hitte de meeste bezoekers naar buiten. Een paar goede airco’s zouden dit gratis feestje een stuk aantrekkelijker maken.

In bar Feijoa staat nog een aantal gratis showcases op het programma, van onder meer het Britse label Chapter24 (vrijdag) en het Amerikaanse label Manjumasi (zaterdag). (JW)

Oliver Weiter. Beeld Josien Wolthuizen
Oliver Weiter.Beeld Josien Wolthuizen

Het Ierse house-duo Bicep lanceerde pas vorige maand z’n debuutalbum, maar wist vanavond de zaal van Paradiso Noord toch moeiteloos uit te verkopen voor een live-optreden.

En hoewel Matt McBriar en Andy Ferguson in een interview met NRC (leestip) nog zeiden dat de muziek van hun album meer geschikt is voor tijdens het joggen of fietsen dan om in clubs te draaien, maken ze toch bijzonder dansbare nummers als Spring en Aura.

Dat ze twintig minuten later begonnen dan gepland, vond helemaal niemand erg. Hammer draaide de zaal vooraf prima warm en toen Bicep eenmaal begon, kon er echt hard worden gedanst op nummers die heren zelf waarschijnlijk nog geen hits zullen noemen, maar absoluut de potentie hebben om het te worden.

Stoïcijns speelden ze live alle nummers schouder aan schouder, maar tegen het einde zochten ze toch zo nu en dan contact met het publiek met een bescheiden opgestoken duim. Ze genoten heus wel, net als iedereen in de zaal.

Van een hoogtepunt mag je op dag twee van ADE natuurlijk nog lang niet spreken, maar Bicep maakt grote kans op een notering in de top 5. (JW)

Een van de grotere feesten van vanavond is inmiddels ook van start. In AFAS Live heeft dj Protoculture A State Of Trance afgetrapt.

Op de uitverkochte avond, die zoals de naam al doet vermoeden in het teken staat van trancemuziek, maakt later ook Armin van Buuren op zijn eigen feest zijn opwachting. Kijk hier mee met de set van Protoculture.

Het nacht- en het dagdeel van het Amsterdam Dance Event (ADE) lopen nagenoeg naadloos in elkaar over. Als de fanatiekste feestgangers eindelijk gaan slapen, beginnen de fanatiekste conferentiegangers aan hún dag.

Lees wat het festival overdags allemaal te bieden heeft in de reportage van ADE-verslaggever Peter van Brummelen: Amsterdam Dance Event is niet alleen voor nachtdieren

Tijdens de Wereld Draait Door werd er vanavond ook aandacht gegeven aan ADE. Tijdens het programma speelden YoungR, starRo en zanger Téme Tan, die allemaal deze week nog te zien zijn in Amsterdam.

De drie relatief onbekende acts werden geïntroduceerd door 3FM-dj Frank van der Lende. Kijk de uitzending hieronder terug.

Tijdens ADE zijn er niet alleen dj's en dancemuziek te vinden. In Waterkant in West geven de hiphopmuzieklabels Noah's Ark en Top Notch samen met Universal Music een showcase van hun Nederlandse artiesten met onder andere Sef, DJ Russo en Rollan.

Vanwege het goede weer wordt er vooral buiten geborreld, gegeten en gelachen. Binnen is het warm en wordt er hard gedanst op de draaiende Yung Felix.

Rondom ADE organiseert Waterkant nog een aantal andere evenementen. Morgen kun je naar Rimboe Riddim, zaterdag naar een Afrolosjesfeestje en een gesprek over Afrobeats in Nederland. Zondag wordt er de documentaire over Ronnie Flex uitgezonden. (FW)

null Beeld Fatima Warsame
Beeld Fatima Warsame

Er waren wat technische problemen, waardoor het live-optreden van Colin Benders formerly known as Kyteman, vanuit het Rembrandthuis was vertraagd. Bijna een uur later dan gepland, ging de livestream dan toch online. Kijk hier mee met het twee uur durende, grotendeels geïmproviseerde, optreden van Benders.

Terwijl het nog altijd stil is aan het Colin Bendersfront, heeft platenzaak Zwart Goud, dat huist op de Geldersekade, zijn livestream opgetuigd.

Toegang tot het exclusieve feestje dat in de zaak wordt gehouden was maar voor tientallen feestgangers weggelegd. De line-up die deze gelukkigen voorgeschoteld krijgen liegt er ook niet om. Om 21.00 uur staan de elektrolegendes van Modeselektor achter de decks, en daarna wordt het publiek verblijd met Ellen Allien.

Maar voor de mensen die mis hebben gegrepen is er niet alleen maar slecht nieuws. Het feestje wordt integraal uitgezonden via een livestream, zodat we er allemaal toch een beetje van kunnen genieten.

Tijdens ADE vind je op de opvallendste plekken elektronische muziek. Zo ook in de Waalse Kerk, dat vanavond een passend toneel vormt voor de experimentele, met klassieke muziek gecombineerde elektronica van Martin Kohlstedt.

De door club Sugarfactory naar Amsterdam gehaalde Duitser zal nog tot kwart over negen spelen voor het muisstille publiek, dat vol aandacht naar hem luistert. (BvdH)

Vanwege wat technische problemen is het optreden van Colin Benders wat vertraagd. De organisatie liet weten dat de stream naar verwachting over tien minuten online zal gaan.

Op het Youtubekanaal waaop de stream wordt uitgezonden gaan wachtenden in de chat los en wordt gespeculeerd of er 'misschien een kabeltje loszit'. Een ander is vooral benieuwd of Benders, voorheen bekend als Kyteman, 'net zo gaat raggen zoals op Lowlands.'

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Colin Benders, bij het grote publiek bekend geworden als Kyteman, maakt vanaf 20.00 uur twee uur lang muziek met zijn zelfgebouwde modulaire synthesizers vanuit het Rembrandthuis.

Wat het precies voor productie gaat worden, weet Benders vlak voor aanvang nog niet. Dat is ook juist de clou van zijn project op de modulaire synths: alles is gebaseerd op improvisatie.

Benders heeft zijn studio voor de gelegenheid verplaatst naar het atelier op de tweede verdieping van het het museum aan de Jodenbreestraat. De modulaire synthesizers zijn imposant om te zien, met tientallen knopjes en draadjes die Benders vaak nog last-minute inplugt.

De productie is live te volgen via YouTube en wordt opgenomen en op vinyl gedrukt. De platenhoezen worden met de hand bedrukt in Rembrandts oude etskamer en zijn naar verwachting vanaf december te koop. (JW)

De avond is nog jong, maar bij de Basement Raves van Mary Go Wild in de kelder van sneuvelkroeg San Fransisco gaat het los. Achter de decks staan Dense & Pika van technolabel Drumcode, het label van Adam Beyer dat vanavond een avond van Awakenings host in een uitverkochte Gashouder. Dense&Pika draaien van 01.30 tot 03.00 uur. (JW)

Van woensdag tot en met zaterdag kun je in de Made.com showroom aan het Rokin terecht voor de muziekinstallatie Your Plant Band. Bij de aanraking van een plantje komt een geluid vrij, gevarieerd van jungle tunes tot aan funky dancemuziek.

Showroom manager Myrna Fehrmann (27) over de installatie: "Bezoekers reageren blij verrast, niemand verwacht hier een plant band aan te treffen. Dat bewijst maar: planten kunnen mensen echt gelukkig maken. Ik vind het een mooie toevoeging in onze showroom".

Your Plant Band is onderdeel van ADE's sound lab tour. (JT)

null Beeld Judith Tielemans
Beeld Judith Tielemans

Tijdens ADE zijn de regels om een feest te organiseren wat losser dan gewoonlijk. Geïnteresseerde bedrijfjes her en der door de stad hebben zich ook dit jaar weer aangemeld als officiële festivallocatie.

Zo ook onderbroekenmerk Happy Smugglers, dat zit in het kantoorgebouw de Vrijstaat in Noord. Op vrijdag en zaterdag worden in dit kleine kantoor intieme feestjes gehouden, voor maximaal 350 man.

Zowel ’s middags als ’s nachts draaien dj’s van een toch zeker statuur op deze nog onontgonnen feestlocatie, onder de rook van de grote evenementenlocatie de Kromhouthal.

Confetti
Een directe connectie met de Amsterdamse dancescene hadden de jongens van het onderbroekenmerk tot voor kort niet. Maar dat ze affiniteit hebben met feestjes, blijkt wel als je kijkt naar hun product: de Happy Smuggleronderbroeken hebben een speciaal vakje waarin je, in de woorden van mede-oprichter Henk-Jan Journée, ‘je confetti’ kan verbergen.

Toen hij en zijn compagnon het kantoor betrokken in april dit jaar viel het oog al snel op het belendende leegstaande pand. De grootse plannen om hiervan een club te maken lieten niet lang op zich wachten, en Journée zegt daarover al in gesprek te zijn met de gemeente.

Dat het kantoor nu met ADE is omgebouwd tot een club is dus misschien een voorproefje op de toekomst. Maar zo ver is het nog niet.

Wie nog een kaart wil bemachtigen moet er wel snel bij zijn. De vrijdagmiddag waarop dj Cinnaman de headliner is en die avond gehost door label Dystopian zijn al uitverkocht. Voor zaterdag, met onder anderen Eric de Man en Aron Friedman, zijn voor zowel ’s middags als ’s avonds nog enkele kaarten. (TK)

Het gebouw lijkt deze week meer op een club dan een kantoor Beeld Henk-Jan Journée
Het gebouw lijkt deze week meer op een club dan een kantoorBeeld Henk-Jan Journée

In het pand van platenlabel Rush Hour op de Spuistraat zijn tijdens het Amsterdam Dance Event dagelijks gratis feestjes. Vandaag is het het duo Mount Liberation Unlimited, dat sfeer brengt in de winkel met vrolijke electro, die zij combineren met live gitaar en keyboard. Tot 21.00 uur kun je bij Rush Hour terecht, of je kunt meekijken via de livestream.

De School en Resident Advisor sloegen ook dit jaar de handen ineen voor de tweede editie van de RA Cup: een voetbaltoernooi voor het goede doel.

Zestien teams van dj’s, producers, managers en anderen uit de danceindustrie hadden zich aangemeld voor het toernooi in twee gymzalen in De School.

De teams zijn niet alleen amateurs, zo blijkt. Er wordt fanatiek en op goed niveau gevoetbald. In de binnentuin van De School staan DJ’s rustig te draaien. Hun muziek wordt onder de livestream gezet, die volgens de organisatie wereldwijd wordt bekeken.

Om het toernooi bij te wonen moeten bezoekers 5 euro betalen. De opbrengst gaat naar vluchtelingenorganisatie Help Refugees. Ook kun je het toernooi, dat om 19.00 uur is afgelopen, gratis volgen via de livestream.

null Beeld Emma van Bergeijk
Beeld Emma van Bergeijk

Ook in De Wereld Draait Door is er vanavond aandacht voor ADE. 3FM-dj Frank van der Lende introduceert een drietal onbekende acts, die allemaal deze week nog te zien zijn in Amsterdam.

Zo is er éénmansband YoungR uit Manchester die direct na de uitzending van het programma in de Melkweg te zien is. Producer starRo komt uit Japan, maakt beats en draait morgenavond op Klear in Paradiso.

Tot slot introduceert Van der Lende de Belgisch-Congolese zanger Téme Tan, die ook produceert en multi-instrumentalist is. Hij stond gisteren in de Sugar Factory.

Het Amsterdam Dance Event moet in de toekomst een plek worden waar landen hun muziekscene in aparte paviljoens kunnen presenteren.

"Zoals op de Biënnale van Venetië," zegt ADE-directeur Richard Zijlma. Zaterdag gebeurt dit al voor het eerst in Vondel CS, waar China een kijkje biedt in zijn nog onbekende en snel groeiende elektronische muziekindustrie.

Zijlma ziet het voor zich dat er over een paar jaar zo'n tien tot vijftien van dat soort landenpaviljoens zijn, waar professionals elkaar makkelijk weten te vinden. "Als een extra onderdeel van ADE."

Chinese markt
Naar de 22e editie van ADE is een delegatie van zo'n vierhonderd tot vijfhonderd Chinezen gekomen. Op het programma vertellen zaterdagmiddag diverse sprekers uit China en andere landen over de gecompliceerde Chinese markt. De 'scene' is daar volgens Zijlma enorm. "Sommige clubeigenaren hebben wel tweehonderd clubs.''

Tegelijkertijd is het ook een land waar internationale social media zijn geblokkeerd, een streng drugsbeleid geldt en een lastminute-organisatiecultuur heerst.

De directeur ziet ook mogelijkheden voor de muziekindustrie in Las Vegas op ADE. "We hebben wel eens met Las Vegas om tafel gezeten, omdat ze zich wilden promoten in Europa. Maar dat is toen op niks uitgelopen." Met dit plan zou dat wellicht volgens hem wel kunnen.

Lees ook: De ontdekking van ADE: Aziatische dj's

Richard Zijlma Beeld ANP
Richard ZijlmaBeeld ANP

Festival Into the Woods is dit jaar voor het eerst op het Amsterdam Dance Event. 200 kunstenaars zijn al de hele week bezig om de grauwe NDSM-werf om te toveren tot een ITW-waardig festivalterrein. De lat ligt hoog, want het festival staat bekend om z'n bijzondere aankleding. Hoe gaan de organisatoren het bosgevoel uit Amersfoort naar Amsterdam brengen? We vroegen het aan organisator Paul Niezen. Spoiler: er zijn bomen gehuurd. (JW)

Lees hier het interview: Into the Woods garandeert bosgevoel op NDSM

null Beeld Niels de Vries
Beeld Niels de Vries

Op het affiche met de line-up voor de basement rave van Mary Go Wild staan alleen initialen van dj's, sommige ook nog eens in spiegelschrift. De hele dag draaien in de kelder van nachtcafé San Fancisco (inter)nationale top-dj's. Hun naam wordt telkens een uur vantevoren bekend gemaakt.

De kelderfeestjes van Mary Go Wild, uitgever van lijvige boekwerken over dance, zijn al jaren heel populair op ADE. Eerst werden die onder de eigen winkel op de Zeedijk georganiseerd, maar om veiligheidsredenen verhuisde men vorig jaar naar de kelder van buurman San Franciso, bekend als hét doorhaalcafé van de stad.

Het animo om daar ook overdag feest te vieren is groot: lang voor het optreden van de eerste dj, Layton Giordani, stond vroeg in de middag al een lange rij voor de deur. Er mogen maar 85 mensen tegelijk in de kelder. (PvB)

null Beeld Peter van Brummelen
Beeld Peter van Brummelen

In het DeLaMar Theater hield Martin Garrix woensdag een studiosessie om te laten zien hoe hij zijn hits maakt. Garrix vertelt dat de eerste twee of drie uur dat hij aan een track werkt het belangrijkst zijn. Dan bouwt hij de structuur en de melodie op. Soms werkt hij zestig of tachtig uur aan een track, maar als de basis van die eerste paar uur niet goed is 'trek je uiteindelijk je haren als pure frustratie uit je kop'. (LB)

Geneurie, een laptop: zo maakt Martin Garrix een wereldhit

Martin Garrix legt uit hoe hij een nummer opbouwt Beeld Carly Wollaert
Martin Garrix legt uit hoe hij een nummer opbouwtBeeld Carly Wollaert

DJ Sam Feldt organiseerde op de eerste dag van ADE een pool party in het Sloterparkbad, net als vorig jaar. Dat zag er zo uit:

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

In de Gashouder verzamelden zich duizenden technoliefhebbers uit binnen- en vooral ook buitenland voor de eerste avond van Awakenings.

De grootste Nederlandse speler in het genre haalt zoals altijd de beste van paarden van stal. Vannacht staat de technotempel in het teken van Len Faki’s Figure Nacht. Onder anderen de Duitse dj zelf en Detroit-veteraan Robert Hood maakten al hun opwachting achter de draaitafels.

Een spectaculaire lichtshow, enorme led-schermen, CO2-kanonnen en zelfs vuurwerk vormen het decor in de Westergasfabriek. “Het lijkt wel een ruimteschip,” vertelt één van de vele enthousiaste bezoekers. En ze mogen daar nog lang van genieten, want het feest duurt tot acht uur vanochtend. Techno-icoon Jeff Mills is de afsluiter van de nacht.

En daarmee is het nog lang niet ten einde in de Gashouder, want Awakenings heeft deze week nog zes feesten op het programma staan. Onder meer dj’s Adam Beyer, Joseph Capriati en Joris Voorn zullen hun opwachting nog maken. (BvdH)

Spektakel bij Awakenings in de Westergasfabriek. Beeld -
Spektakel bij Awakenings in de Westergasfabriek.Beeld -

Hardcore never dies. Dat wordt vannacht in de Q-Factory nog maar eens duidelijk. Hakken, hakken en nog eens hakken - alsof we nog in de hoogtijdagen van de gabber zitten.

Rapper Jebroer host de avond met zijn feest Paranoia. Een rapper op een hardcorefeest? Ja. Dat gaat prima samen, weten we sinds zijn hit Kind van de Duivel, die hij maakte met hardcorelegende Paul Elstak. Het publiek vreet het, ook als het nummer voor de tweede keer wordt ingezet.

Als Jebroer vraagt wie op meer dan twee uur rijden van Amsterdam woont, gaan veel handen de lucht in. De hardcorefans hebben de trip niet voor niets gemaakt: Darkraver sluit de nacht af. (JW)

Klein maar fijn is het feestje in de Oosterbar vanavond, waar de Amsterdamse housedj Tsepo - ooit resident in Trouw - met zijn allnighter een thuiswedstrijd speelt. Er zijn zo'n 150 mensen - vooral studenten - en daarmee is de club in de kelder van het Generator Hotel aan de rand van het Oosterpark nagenoeg vol. (JW)

Jan van der Lugt alias Tsepo in de Oosterbar Beeld Josien Wolthuizen
Jan van der Lugt alias Tsepo in de OosterbarBeeld Josien Wolthuizen

Wie op de eerste ADE-nacht al ongecompliceerd uit z'n stekker wilde gaan, kon in AIR Amsterdam terecht. De club in de Amstelstraat host twee feesten van platenalabel Spinnin' Records. Vanavond is de eerste: het uitverkochte Spinnin' Sessions.

Na sets van oude rotten Don Diablo en Sander van Doorn was het halverwege de nacht de beurt aan de Turks-Nederlandse producer Ummet Ozcan. In moeilijk gedoe had hij duidelijk geen zin: gewoon hits pompen en keihard dansen. Niet zweten is onmogelijk in de stampvolle AIR, waar we zelfs een kleine moshpit konden ontwaren. Alsof het niet de eerste, maar de laatste ADE-avond is. (JW)

Voor de deur van Claire, de club die vorig jaar de plek innam van Studio80 op het Rembrandtplein, staan lange rijen. Niet gek: de club strikte het Amerikaanse deephouse-icoon Kerri Chandler - bekend om zijn swingende melodieuze sound - voor een allnighter. (JW)

In de rij voor club Claire. Beeld Josien Wolthuizen
In de rij voor club Claire.Beeld Josien Wolthuizen

Aan de andere kant van het IJ wist Paradiso Noord ook de zaal uit te verkopen, met op het programma 2manydj’s die rug-aan-rug draaien met boezemvriend Tiga. Het publiek - veelal dertigplussers - moet duidelijk nog een beetje inkomen voor deze editie van ADE, net als de dj’s. Er wordt gedanst, maar echt los wil het niet komen.

Dat 2manydj’s vooral ouder publiek trekt, verbaast niet. Soulwax, de andere en bekendste act van de Gentse broers David en Stephen Dewaele, maakte furore in de jaren negentig. Het concept 2manydj’s begon ooit uit verveling na optredens met Soulwax. De broers wilden zelf na hun optredens plaatjes draaien - en dat sloeg aan. Gelukkig hebben ze nog tot 02.00 uur de tijd om te laten zien waarom. (JW)

Moombahteam maakt vanavond z'n debuut op Amsterdams grondgebied. In het buitenland heeft de groep al op veel feesten gestaan, maar Amsterdam deden ze nooit eerder aan.

Vooral bijzonder is de locatie: de Olofskapel op de Zeedijk, waar wordt gedanst tussen marmeren pilaren en onder kruisplafonds. De kapel behoort tot het NH Hotel, dus alleen als je de receptionist lief aankijkt kun je er normaal gesproken een kijkje nemen.

Wat is Moombahteam eigenlijk? Volgens Erik Groen, producer en dj, is het niet in één genre onder te brengen. Het is een mix van moombahton, dancehall, reggaeton, eclectisch en house. Het belangrijkste: het moet dansbaar zijn.

De avond begint wat rustig, maar het feest duurt nog tot 05.00 uur. Kaarten zijn nog aan de deur te koop. (NL)

De Sint Olofskapel. Beeld Noor Lagendijk
De Sint Olofskapel.Beeld Noor Lagendijk

Voor de aftrap van het tweedaagse showcasefestival ADE Live wist Paradiso publiekslieveling Fatima Yamaha te strikken.

Geen slechte zet: het alterego van Bas Bron (ook onderdeel van De Jeugd van Tegenwoordig) verkocht de grote zaal met zijn electrofunk in mum van tijd uit.

Omdat het optreden slechts vijf kwartier duurde, ging het publiek al vanaf minuut één door het dak. Alle hits kwamen voorbij, met als hoogtepunt het redelijk ingetogen What’s A Girl To Do. Die hit stamt al uit 2004, maar werd in 2015 opnieuw uitgebracht op het platenlabel van Dekmantel en is sindsdien mateloos populair.

ADE Live, een festival voor elektronische live-acts, is een samenwerking tussen Paradiso, de Melkweg en Sugarfactory en duurt tot en met donderdag. (JW)

De organisatie van het Amsterdam Dance Event publiceerde vanavond, op de eerste avond van het festival, een filmpje waarin een hommage wordt gebracht aan Eberhard van der Laan. Het Amsterdamse nachtleven heeft volgens de organisatie veel te danken aan de overleden burgemeester.

Van der Laan wordt in de video gelauwerd omdat hij begreep dat het nachtleven een belangrijke functie heeft voor Amsterdam en het waarborgen van de principes waarvoor de stad staat. 'Zijn hervormingen maakte de weg vrij voor onze clubs en festivals zodat die konden floreren als nooit te voren.'

In de tijd dat Van der Laan burgemeester was, werd onder andere de 24-uursvergunning voor verschillende clubs aan de randen van de stad ingevoerd.

In de Van Gendthallen naast Roest opent vanavond de expositie 'the art of painting', waar 45 kunstenaars uit Amsterdam én alle uithoeken van de wereld hun werk laten zien. Vooral veel werk op canvas, maar ook de muren zijn op veel plekken beschilderd.

De expositie, die tot en met zondag te zien is, is onderdeel van het Urban Art Festival Amsterdam en wordt georganiseerd door Urban Art NOW, een Amsterdamse non-profit organisatie voor street art-events, festivals en tentoonstellingen, en R.U.A- Reflexo on Urban Art, organisator van street art-exposities. (MvH)

null Beeld Michiel van Herpen
Beeld Michiel van Herpen

Hoewel sinds vanmiddag al een hoop gaande was in de stad, neemt het Amsterdam Dance Event met het vallen van de avond pas echt vorm aan. Na een memorabele editie met Henrik Schwarz verzorgt het Metropole Orkest ook dit jaar weer het openingsconcert van het festival in de Melkweg. Met Jameszoo als partner in crime. Kijk hier live mee.

Het is dringen geblazen op de Nieuwmarkt. Iets voor aanvang van het pop-up optreden van Richie Hawtin leek het nog niet helemaal volgestroomd, maar inmiddels is het plein stampvol.

Weken leek het erop dat de Canadees, momenteel één van de grootste dj's in de elektronische muziek, geen verschijning zou gaan maken op ADE. Maar niets bleek minder waar, want eerder deze week kondigde Loveland aan dat hij twee uur lang zou gaan draaien op de Nieuwmarkt.

De koning van de minimal staat opgesteld in een bloemenkraam, waardoor het net lijkt alsof hij onderdeel is van de markt, al is het een stuk drukker dan je hier gewend bent. Hawtin zal nog tot acht uur doorgaan met draaien, iets waar het dolenthousiaste publiek maar al te blij mee zal zijn. (BvdH)

Richie Hawtin draaide vanavond gratis voor een dolenthousiast publiek op een bomvolle Nieuwmarkt. Beeld Bart van der Ham
Richie Hawtin draaide vanavond gratis voor een dolenthousiast publiek op een bomvolle Nieuwmarkt.Beeld Bart van der Ham
null Beeld Bart van der Ham
Beeld Bart van der Ham

Op het hoofdkantoor van Vice op de Reguliersdwarsstraat treden vanavond hiphopartiesten Leafs, Jacin Trill, Latifah en Pietju Bell op, in het kader van ADE Beats. Dat is een subprogramma van ADE waarin hiphop en beats centraal staan. Het platform zendt de performances live uit via de Facebookpagina.

Waar normaal gesproken plaat na plaat wordt afgerekend, wordt vanavond plaat na plaat gedraaid. In platenzaak Mary Go Wild op de Zeedijk is de kassabalie omgedoopt tot draaitafel, speciaal voor een in-store technoset van ROD.

De Rotterdammer, ook bekend onder zijn house-alias Benny Rodrigues, bracht vorige week zijn debuutalbum Back to Square One uit. Ter ere van deze release zal hij de volgestroomde winkel nog tot acht uur van zijn favoriete platen laten genieten. Zijn LP is hier bovendien ook te koop. (BvdH)

Dj ROD in Mary Go Wild op de Zeedijk. Beeld Josien Wolthuizen
Dj ROD in Mary Go Wild op de Zeedijk.Beeld Josien Wolthuizen

Wij zijn er zelf bij, maar via de livestream van het officiële kanaal van dj Richie Hawtin kunnen jullie ook zelf meegenieten van het optreden. Kijk hier mee met de gratis set van de dj op de Nieuwmarkt.

Volle bak bij ADE’s openingsmeditatie in The Conscious Club. Zo’n 45 enthousiastelingen verzamelden zich met gesloten ogen op de immens yogamat in een kleine zaal aan de Lauriergracht.

De dromerige sessie werd versterkt door een live optreden van DJ Akasha. De kleurrijke visuals en het geluid van de hangdrumtrommel maakte de dromerige ervaring compleet.

Op zoek naar verrijking
Volgens Elizabeth Plokker (34) en Charon Tolhuisen (31), oprichters van The Conscious Club, zijn steeds meer mensen op zoek naar verrijking. Plokker: “Vooral op festivals merken we dat bezoekers op zoek zijn naar wat er allemaal nog meer mogelijk is in de meditatie. We proberen te experimenteren met verschillende geuren, kleuren en geluiden om mensen een onvergetelijke ervaring te bezorgen.”

Kans gemist? Niet getreurd. Op ma 23 oktober sluit The Conscious Club ADE af met een closing meditation: 'Breathe ADE farewell and get your body, mind and spirit restored.' (JT)

null Beeld Judith Tielemans
Beeld Judith Tielemans

Het is al druk, maar nog niet vol op de Nieuwmarkt. Om 18.00 uur geeft de Brits/Canadese dj Richie Hawtin gratis een twee uur durende show weg op het plein. Er staan dranghekken om het plein, zodat het niet te vol wordt. Maar een paar minuten voor aanvang kunnen er nog mensen bij.

In het DeLaMar Theater laat Martin Garrix voor een zaal vol met producers zien hoe hij zijn muziek maakt. "I'm not a magician. There are no rules, I have no secrets. I do what feels right."

De 21-jarige artiest onthulde ook alvast de beats van een van zijn nieuwe nummers, al wilde hij nog niet de vocals prijsgeven. ''Voordat je het weet staat het op internet'', excuseerde de dj zich. Martin Garrix vertelde over zijn nieuwe muziekstijl, die meer melodieën en emoties bevat. ''Ik ben een blije, energieke jongen en dat wil ik in mijn muziek overbrengen aan mijn publiek."

De succesvolle dj en producer heeft een drukke week voor de boeg. Zo geeft hij twee grote shows in de RAI op vrijdag en zaterdag.

Eerder vandaag opende hij zijn tijdelijke pop-upwinkel bij het Art’Otel tegenover Amsterdam Centraal. Daar hield hij een signeersessie en tot 19.00 uur kunnen fans er exclusieve merchandise van de dj kopen.

null Beeld Lex Boon
Beeld Lex Boon

Underworld wilde aanvankelijk geen soundtrack leveren voor de film Trainspotting. Dit vertelden Karl Hyde en Rick Smith woensdag tijdens hun lezing op de eerste dag van ADE.

Door de film Trainspotting werd hun nummer Born Slippy (Nuxx) in 1996 een grote hit. Het nummer groeide uit tot een klassieker in de elektronische muziek. Hyde vertelde woensdagmiddag in het DeLaMar Theater dat Underworld aanvankelijk weigerde mee te werken aan de film van regisseur Danny Boyle.

Karl Hyde: ''In films wordt geschoten, drugs gebruikt en zijn er achtervolgingen te zien. Maar onze muziek draaide om plezier in een niet gewelddadige omgeving.''

Na Born Slippy in Trainspotting maakte Underworld meer soundtracks voor Oscar-winnaars Boyle en Anthony Minghella.

Rijksmuseum
De mannen van Underworld vertelden in Amsterdam ook dat ze in hun jarenlange carrière geen label opgeplakt wilden krijgen door anderen. "Zodra we weer een label kregen opgeplakt, wisten we dat dit het einde van de vernieuwing betekende," zei Smith. Hij noemde de labels een doodskus.

Underworld treedt vrijdagavond op in de passage onder het Rijksmuseum in Amsterdam. De tunnel voor fietsers en voetgangers wordt omgetoverd tot een intieme club voor een exclusief publiek.

Hyde: ''We hebben nog veel ideeën voor de toekomst. Wat we vrijdag in het museum laten zien is het begin van een van de ideeën voor de nieuwe toekomst van Underworld."

Philip Glass komt voor twee concerten naar de Melkweg. Een van de populairste componisten van deze tijd werkt op zijn tachtigste nog dagelijks aan nieuwe composities. 'Ik heb in New York tien jaar taxi gereden om in mijn levensonderhoud te kunnen voorzien.'

Lees het interview met Philip Glass: 'Ik schrijf voor mijn inner ear'

Danceduo Underworld treedt vrijdag op in de passage onder het Rijks. De schilderijen hebben niets te vrezen, verzekert Karl Hyde. 'Respect daarvoor is onze topprioriteit.'

Lees hier het hele interview met Hyde: 'We gaan Underworld opnieuw uitvinden'

null Beeld -
Beeld -

Ondanks de financiële tegenvallers van vorig jaar hoeven fans niet te vrezen dat het de laatste editie is, zegt directeur Richard Zijlma in een interview met Het Parool.

Lees verder: 'Geen angst, dit is niet de laatste ADE'

De secret dj die op zaterdagochtend in Loft Amsterdam back-to-back met Maceo Plex draait, is de eveneens Amerikaanse dj Solar.

Dat heeft organisator Audio Obscura woensdagmiddag laten weten.

De twee Amerikanen zijn de tweede in een reeks van drie back-to-back acts op de vroege ochtenden in de Loft. Vrijdagochtend is de beurt aan Jackmaster en Optimo.

Zondagochtend verschijnt Job Jobse achter de dj booth, met wie hij zal draaien is nog een verrassing.

Dj Armin van Buuren schoof vanochtend aan als sidekick bij het 538-radioprogramma Evers Staat Op. Luister terug: zo ontstaat een track van Armin van Buuren.

De radiozender komt tijdens ADE vanuit The Student Hotel (het zogenoemde 538DJ Hotel) met verschillende uitzendingen en showcases.

Van Buuren in de 538-mobiel. Beeld anp
Van Buuren in de 538-mobiel.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Bij het Art’Otel tegenover Amsterdam Centraal staat vanochtend een enorme rij met Martin Garrix-fans voor de pop up-winkel van de populaire dj.

Garrix zelf is zojuist gearriveerd, in de winkel gaat hij zijn merchandise verkopen en signeren. Iedereen die naar binnen wil, moet achteraan sluiten. De rij staat momenteel tot voorbij de Nieuwendijk, met honderden Martin Garrix-fans.

De winkel is open van 10.30 uur tot 19.00 uur, de dj is er zelf tot 13.30 uur.

Vanmiddag staat Garrix in het DeLaMar-theater, waar hij zijn studio heeft nagebouwd voor een kijkje achter de schermen in zijn productieproces.

null Beeld Corrie Gerritsma
Beeld Corrie Gerritsma
null Beeld Corrie Gerritsma
Beeld Corrie Gerritsma

Tijdens ADE geldt - zoals altijd - het Amsterdamse drugsbeleid. Dat betekent dat gevonden drugs altijd moeten worden ingeleverd en je het feest vervolgens niet meer inkomt.

Alleen wanneer iemand in het bezit is van een ‘handelshoeveelheid’ wordt er vervolgd. Die grens ligt in Amsterdam op meer dan vijf pillen of meer dan 0,5 gram harddrugs op zak. Landelijk geldt een grens van 1 pil en 0,5 gram harddrugs.

Jellinek opent ook een extra testlocatie tijdens ADE, te vinden in de Eerste Constantijn Huygenstraat 38. Feestgangers kunnen hier elke avond langsgaan om te kijken of drugs veilig zijn.

Het Amsterdam Dance Event opent vanavond officieel in de Melkweg met een concert van de Nederlandse dj Jameszoo en het Metropole Orkest, maar het programma is al vroeg begonnen.

Zo presenteerde 538-dj Edwin Evers om 06.00 uur vanuit het zogenoemde 538DJ Hotel zijn show samen met Armin van Buuren.

Verder spreken vandaag onder meer het legendarische Britse technoduo Rick Smith en Karl Hyde van Underworld in het DeLaMar Theater en bouwt dj Martin Garrix zijn studio na voor een kijkje achter de schermen in zijn productieproces.

Voor het eerst is er tijdens ADE een openluchtconcert. Op de Nieuwmarkt treedt woensdag tussen 18.00 en 20.00 dj Richie Hawtin op. Het feestje is gratis toegankelijk.

De organisatie verwacht dat er ongeveer 375.000 bezoekers afkomen op de 22e editie van 's werelds grootste club- en conferentiefestival van de elektronische muziek.

Vanwege ADE zal de A'DAM Toren deze hele week geel verlicht zijn. Tijdens het dancefestival vinden op verschillende locaties binnen de toren feesten plaats. Ook worden er perspresentaties, netwerkborrels en diners gegeven.

Een geel verlichte A'DAM Toren Beeld Martijn Kort
Een geel verlichte A'DAM TorenBeeld Martijn Kort

Met de overhandiging van de gele ADE-cube aan houselegende Chuck Roberts in Mary Go Wild heeft festivaldirecteur Richard Zijlma het Amsterdam Dance Event officieel geopend.

null Beeld Jeroen Snijders
Beeld Jeroen Snijders

Na een memorabele editie met Henrik Schwarz verzorgt het Metropole Orkest ook morgenavond weer het openingsconcert van het Amsterdam Dance Event in de Melkweg. Jameszoo werd unaniem gekozen als partner in crime.

Wij spraken met chef-dirigent Jules Buckley van het Metropole Orkest en Mitchel van Dinther alias Jameszoo. Lees het hier.

Jameszoo en het Meropole Orkest tijdens de repetities, met chef-dirigent Jules Buckley in het midden Beeld Reinout Bos
Jameszoo en het Meropole Orkest tijdens de repetities, met chef-dirigent Jules Buckley in het middenBeeld Reinout Bos

Kunstenaarscollectief Kamp Seedorf heeft het plein onder de A'DAM Toren speciaal voor ADE omgedoopt tot Gabber Pietplein.

Heb je wel zin om naar het Amsterdam Dance Event te gaan, maar ben je platzak? Niet getreurd: voor veel feesten mét grote namen hoef je geen cent te betalen. Wij hebben de 11 leukste op een rij gezet, waar onder meer Modeselektor, Ellen Allien, Richie Hawtin, Jennifer Cardini en Oliver Heldens optreden.

Underworld staat vrijdag in de fietspassage van het Rijksmuseum Beeld Audio Obscura
Underworld staat vrijdag in de fietspassage van het RijksmuseumBeeld Audio Obscura

Net als vorig jaar zal Martin Garrix ook deze ADE-editie een pop up winkel met merchandise openen.

Dit keer opent de winkel in het Art’Otel op woensdag 18 oktober van 10.30 uur tot 19.00 uur. Van 10.30 uur tot 13.30 uur zal de dj er zelf ook zijn om fans te ontmoeten.

Technoveteraan Richie Hawtin geeft woensdag een gratis ADE-openingsoptreden op de Nieuwmarkt. Dat heeft organisator Loveland bekendgemaakt op Facebook.

Eerder al werd gespeculeerd over een verrassingsoptreden van de Britse/Canadese Richie Hawtin, nadat hij dat zelf aankondigde op Facebook. Nu is dus duidelijk dat het om een optreden op de Nieuwmarkt gaat. Het is gratis toegankelijk en duurt van 18.00 tot 20.00 uur.

Richie Hawtin Beeld Youtube
Richie HawtinBeeld Youtube

In de Van Gendthallen bij Roest zijn de voorbereidingen voor het Urban Art Festival in volle gang. Vijftig kunstenaars, onder wie Karski & Beyond (foto), zijn voor het festival uitgenodigd om hun werk te komen exposeren in de ruimte van 800m2. Het festival wordt woensdag om 19.00 uur geopend en is tot en met zondag iedere dag open. Check de Facebookpagina voor meer informatie.

Karski & Beyond aan het werk in de Van Gendthallen Beeld Josien Wolthuizen
Karski & Beyond aan het werk in de Van GendthallenBeeld Josien Wolthuizen

Ter ere van ADE is de A’DAM Toren morgen vanaf 19.00 uur geel verlicht. De organisatie van het festival komt die dag voor een openingsborrel bijeen in de membersclub van de toren. Directeur Richard Zijlma zorgt met een druk op de knop voor dat de toren geel kleurt.

3FM zendt tijdens ADE vier dagen lang tussen 18.00 en 00.00 uur uit vanuit de A'DAM Toren. Ieder uur wordt een liveset verzorgd, en niet door de minste namen. Op woensdag alleen al kruipen Patrice Bäumel, Reinier Zonneveld en Detroit Swindle achter de 3FM-draaitafels. Iedereen kan daarbij aanwezig zijn, want het is vrij toegankelijk. Meer info? Die vind je hier.

null Beeld 3FM
Beeld 3FM

Spanning en sensatie! Richie Hawtin heeft op zijn Facebookpagina een verrassingsconcert aangekondigd tijdens Amsterdam Dance Event. Feestorganisator Loveland heeft Hawtin's bericht gedeeld met de boodschap dat ze een verrassing in petto hebben. Meer informatie volgt later, aldus Loveland...

Niet woensdag maar dinsdag al wordt het Amsterdam Dance Event symbolisch geopend. Dat gebeurt om 15.45 uur in Mary Go Wild op de Zeedijk, waar houselegende Chuck Roberts de iconische gele ADE-cube overhandigd van ADE-directeur Richard Zijlma.

China is geen voorloper als het om house en techno gaat, maar tijdens ADE zijn op een aantal bijzondere feesten Aziatische hoogvliegers te horen én is er een Chinese conferentie in VondelCS. Wij hebben de belangrijkste evenementen voor je op een rij gezet.

Jasmine Li uit China, te horen op zondag Beeld Menno van der Meulen
Jasmine Li uit China, te horen op zondagBeeld Menno van der Meulen

De oer-Hollandse gabbercultuur is sinds het onstaan in de jaren negentig de hele wereld overgegaan. Fotograaf en ex-gabber Boris Postma trok naar Italië en Japan om vast te leggen hoe de cultuur daar wordt beleefd. Zijn foto's en video's zijn tijdens ADE te zien in de Melkweg.

Lees hier het interview met Postma.

null Beeld Boris Postma
Beeld Boris Postma

Meer dan 2500 artiesten draaien op zo'n 500 feesten op 160 verschillende locaties. dat zorgt voor keuzestress. Welke evenementen mag je echt niet missen? Het Parool verzamelde tips van 10 bekende nachtdieren, waaronder clubprogrammeurs, dj's en muziekjournalisten. Dit zijn de tips die je volgens hen niet mag missen.

Radiostation 3FM zendt tijdens ADE vier dagen lang tussen 18.00 en 00.00 uur uit vanaf de tiende verdieping van de A'DAM Toren. Van woensdag 18 oktober tot en met zaterdag 21 oktober ontvangt 3FM elke avond een label of dj-collectief die tussen 20.00 en 22.00 een set draaien. Die sets zijn gratis toegankelijk voor publiek. De line-up wordt telkens kort van tevoren bekendgemaakt.

Mary Go Wild trapt ADE dit jaar af met een in-store set van ROD Malmok, het techno-alter ego van Benny Rodrigues, die deze maand zijn debuutalbum uitbrengt. Volgens de organisatie neemt hij zijn beste platen mee voor een echte vinyl only set. De set begint om 17.00 uur in de winkel van Mary Go Wild aan de Zeedijk 44.

ROD met zijn nieuwe plaat Beeld Facebook
ROD met zijn nieuwe plaatBeeld Facebook

Er werd al weken gespeculeerd over wie de opvolger zou worden van Maceo Plex, die vorig jaar tijdens de eerste editie van het gratis feest in de fietspassage draaide. Duidelijk was dat het een act uit de jaren negentig zou zijn, en dat blijkt ook.

De legendarische elektronische act Underworld treedt op vrijdagavond 20 oktober op in de fietspassage van het Rijksmuseum. Dat heeft organisator Audio Obscura bekendgemaakt.

Dancelabel Spinnin' Records organiseert dit jaar drie verschillende clubavonden en een dagprogramma tijdens het Amsterdam Dance Event in AIR Amsterdam.

Op dinsdag 17 oktober, een dag voor ADE officieel begint, is de officiële lancering van Spinnin' Next, een nieuw platform voor jong dj-talent. Piepjonge artiesten, onder wie Dante Klein, Mesto, Mike Williams en Trobi, geven deze avond gezamenlijk een show.

Op woensdag 18 oktober is er een vertrouwde Spinnin' Sessions met onder meer Jay Hardway, Joe Stone en Kriss Kross Amsterdam. Op donderdag 19 oktober maakt het nieuwe sublabel Spinnin' Deep zijn ADE-debuut. Dan draaien onder meer EDX, Ferreck Dawn, Gregor Salto en Sam Feldt.

Spinnin' organiseert dit jaar met Spinnin' Academy ook een dagprogramma, waar workshops en masterclasses worden gegeven door artiesten en professionals uit de muziekindustrie. Sam Feldt komt vertellen hoe je kunt werken aan je stage performance en de heren van Blasterjaxx geven een Q&A.

Waarom zijn er eigenlijk niet meer vrouwelijk DJ’s in de line-up van ADE? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de disscussieavond die 18 oktober in Studio/K wordt georganiseerd.

Net als vorig jaar hebben de Jonge Socialisten van Amsterdam (PvdA) een panel samengesteld dat in gesprek gaat. Dit jaar houden ze zich bezig met diversiteit in het nachtleven. Hoe is het met LHBT-gemeenschap? Lijkt het ADE-aanbod niet te veel op elkaar?

De Stichting Dance for Health organiseert tijdens ADE een speciaal dansevenement voor mensen met een chronische bewegingsaandoening, zoals parkinson, multiple sclerose en reuma. Op vrijdagmiddag 20 oktober zijn deelnemers welkom in de Pathé City Bioscoop aan het Leidseplein.

In de fietstunnel van het Rijksmuseum zal op 20 oktober net als vorig jaar een feest worden georganiseerd door Audio Obscura. Wie op zal treden is nog onbekend, de organisatie belooft dit op 4 oktober bekend te maken.

Net als de vorige editie, toen de Amerikaanse dj Maceo Plex vier uur lang in de fietspassage draaide, is het evenement gratis.

Het aantal artiesten en locaties van ADE is dit jaar weer gegroeid. De organisatie heeft het volledige programma van de 22e editie bekendgemaakt en laat weten ruim 375.000 bezoekers uit binnen- en buitenland te verwachten.

Terwijl het Amsterdam Dance Event van 18 tot en met 22 oktober z'n 22ste editie beleeft, is ADE Beats op 20 oktober aan z'n derde toe. Dinsdag presenteerde het zusterprogramma van ADE z'n volledige conferentieprogramma.

House- en technofestival Dockyard maakt voor het derde jaar onderdeel uit van ADE. Voor deze editie is Dockyard verhuisd naar N1, de splinternieuwe evenementenlocatie van de gemeente in Westpoort.

Op het eendaagse festival treden onder andere Sven Vath, Ame, Mano Le Tough, Paco Osuna en Octave One op.

De jaarlijkse kroning van de nummer 1 dj van het jaar vindt dit jaar plaats tijdens AMF in de Johan Cruijff Arena. De verkiezing wordt voor de vijfde keer georganiseerd door de DJ Mag Top 100.

Daarnaast treden op AMF de grootste namen op uit de internationale dj-scene, inclusief een back2back optreden van Armin van Buuren en Hardwell, die beiden eerder verkozen werden tot DJ van het jaar.

Andere artiesten die tijdens AMF optreden zijn David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike en Don Diablo.

Op de zondag van Amsterdam Dance Event, als het leeuwendeel van de Amsterdamse feestgangers nauwelijks meer kan lopen, wordt rondom Noorderlicht een gratis katerfestival georganiseerd, inclusief bandjes, vuurtjes en comfort food.

Het Hangover Festival wordt onder andere georganiseerd door de mensen achter Into the Woods. Paul Niezen, mede-organistor, zegt dat de sfeer van de twee festivals grotendeels zullen overlappen: "er zijn vuurtjes, kunstwerken en installaties, en genoeg foodtrucks met katervoedsel."

Lees hier meer over ADE Hangover.

De echte rupsjes nooit genoeg kunnen tijdens ADE dit jaar hun hart meer dan ophalen bij De School. De club in West kondigde al een aantal concerten aan, maar gaat tijdens het slotweekend van vrijdag 20 oktober tot en met maandag 23 oktober voor het uiterste.

Dan is De School namelijk 62 uur lang non-stop geopend. Van vrijdagavond half acht tot maandagochtend half tien, om precies te zijn. Alle ruimtes in en om het gebouw worden opengesteld om aan een stuk door te dansen.

Dat kan op muziek van vooral lokale helden. Vrijwel tout dj-Amsterdam is tijdens het laatste weekend van ADE in De School te vinden. Hoe laat en waar ze draaien, is te lezen in de timetable die club donderdag online zette.

Het Taiwanese Jaachi brengt op 19 oktober een echte Taiwanese night market naar ADE. Zo kun je in Cinetol behalve dansen ook heerlijke Taiwanese bao buns eten. Geen honger? Dan speel je gewoon een potje mah jongg.

In de zaal draaien dj's die in Azië zeker niet onbekend zijn. Hoewel dj RayRay normaal voor een veel groter publiek wordt uitgenodigd, zal ze nu voor een intieme zaal van 400 man draaien. Volgens de organisatie heeft RayRay een zekere krankzinnigheid die haar tot een echte artiest maakt.

Jaachi night market
Donderdag 19 oktober (21.00- 04.30)
Cinetol

Dj RayRay gaat los achter de draaitafel Beeld Jaachi
Dj RayRay gaat los achter de draaitafelBeeld Jaachi

Na drie succesvolle concerten vorig jaar staat de 80-jarige componist/pianist Philip Glass in oktober weer in de Melkweg. Op zondag 22 oktober voert hij drie van zijn pianowerken uit, vergezeld door internationale muzikanten Maki Namekawa en Dennis Russell Davies.

Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van Glass, gaat Kypski samen met het Amstel Saxophone Quartet live aan de slag met de werken van de iconische pianist.

Philip Glass
Zondag 22 en maandag 23 oktober
Melkweg Rabozaal

Dj-trio Kris Kross Amsterdam trapt op woensdag 18 oktober hun ADE af met een eigen clubavond in de Chicago Social Club. Naast Kris Kross Amsterdam staat ook The Boy Next Door op het programma en is er een speciale zaal waar alleen vrouwelijke dj’s draaien.

Volgens de organisatie is er een gelimiteerd aantal tickets voor de clubavond.

De complete line-up van de 'Into the Woods ADE Weekender' is bekendgemaakt. Op vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober komen ruim 61 dj’s en livebands naar de NDSM-werf. Onder hen zijn Nightmares on Wax, Colin Benders, Soundstream, Otzeki, Stavroz, Robag Wruhme, Quantic, Rampue, Haeken en Palmbomen II.

Into the Woods trekt voor het eerst tijdens ADE naar Amsterdam en vindt plaats in en rondom Noorderlicht. Het festival heeft vijf overdekte podia waaronder de ITW loods, tenten en de voor het festival kenmerkende bouwwerken.

De zaterdag en weekendkaarten zijn reeds uitverkocht. Voor de vrijdag zijn er nog wel kaarten beschikbaar.

Het festival heeft vijf overdekte podia waaronder de ITW loods, tenten en de voor het festival kenmerkende bouwwerken. Beeld Niels de Vries
Het festival heeft vijf overdekte podia waaronder de ITW loods, tenten en de voor het festival kenmerkende bouwwerken.Beeld Niels de Vries

Op 21 oktober staan de dance-organisaties Cartel Amsterdam en Pablo Discobar uit Utrecht in Paradiso. De twee organisaties hebben een gevarieerd programma samengesteld, met house, disco, techno en Afro, dat verdeeld is over de drie zalen van Paradiso. Amsterdammers Tom Trago en Mino Abadier openen in de grote zaal, waarna de DJ Bone en Marcel Fengler de avond met techno sluiten.

Het programma in de bovenzaal staat in het teken van diversiteit, met onder meer de Amsterdamse Young Marco en Zuid-Afrikaan DJ Okapi.

De Westerunie heeft aan de programmering deze editie van ADE voor het eerst op zaterdag ook een programma overdag toegevoegd, met de naam All Day I Dream of Winter Sun.

Ook heeft Westerunie de volledige programmering voor ADE bekendgemaakt, voor zowel de Westerunie, het Transformatorhuis en Westerliefde. Zo is er op vrijdagavond een Berlin special waarbij grootheden uit het Berlijnse nachtleven de handen ineen slaan (Katermukke en Watergate).

Paul Kalkbrenner komt na een periode van zeven jaar terug naar de Gashouder met een eigen show genaamd Back to the Future.

Organisator Monumental Productions - bekend van Awakenings - organiseert tijdens ADE een tweetal dagsessies in de Gashouder. Paul Kalkbrenner neemt de vrijdagmiddag voor zijn rekening. Van 16.00 tot 22.00 uur brengt de dj remixes en mashups van technoclassics, waar hij zelf mee opgroeide.

Tijdens de show maken ook DJ Pierre & Phuture, Simina Grigoriu en Michel de Hey hun opwachting.

Armin van Buuren, Hardwell, Nicky Romero, Yellow Claw en Sunnery James & Ryan Marciano maken dit jaar deel uit van het Amsterdam Dance Event (ADE).

De Nederlandse dj's behoren tot de tweede selectie namen die de organisatie van 's werelds grootste clubfestival bekend heeft gemaakt.

Ook Oliver Heldens, Sam Feldt, Sidney Samson, Benny Rodrigues, Bingo Players en The Partysquad staan in oktober op ADE, net als een groot aantal buitenlandse namen. Onder hen bevinden zich onder anderen Fritz Kalkbrenner, Charlotte de Witte, Cosmic Gate, Dixon, Maceo Plex, Nina Kraviz, Ricardo Villalobos en Roger Sanchez.

Eerder werd al de komst van onder meer Martin Garrix, David Guetta, Lucas & Steve en Paul Oakenfold aangekondigd. De festivalorganisatie heeft de programmering bijna rond. In totaal treden er tussen 18 en 22 oktober een recordaantal van 2500 artiesten op.

Dat Armin en Hardwell naar ADE komen was geen verrassing meer. Dinsdag kondigden de twee al aan dat ze samen op het podium staan in de Amsterdam ArenA tijdens AMF, een dancefestival binnen het ADE.

Het programma voor de tweede editie van ADE Live is compleet. Net als vorig jaar organiseren Amsterdamse concertzalen Melkweg, Paradiso en Sugarfactory samen een clubfestival vol live elektronische muziek.

Donderdag maakte de Melkweg bekend dat de programmering rond is: de artiesten die het clubfestival compleet maken zijn Red Axes 4, Chrome Sparks, Youngr en Sinead Harnett.

Eerder werd bekend dat o.a. Fatima Yamaha, Hercules and Love Affair en Cubicolor komen optreden.
ADE Live vindt plaats op 18 en 19 oktober.

De Chin Chin Club, de langverwachte club op de Rozengracht waar Amsterdammers binnenkort kunnen dansen, karaoke zingen en arcadespelletjes kunnen spelen, zet hoog in tijdens ADE. Tijdens Amsterdam Dance Event komt in de nieuwe uitgaansplek namelijk Sander van Doorn draaien, onder zijn trancepseudoniem Purple Haze.

Als alter ego Purple Haze produceert Van Doorn naar eigen zeggen een diepere, melodieuzere en ruigere sound dan onder zijn eigen naam. De avond in Chin Chin Club fungeert ook als album release van Van Doorns nieuwe tranceproject. Er worden ook andere artiesten uitgenodigd. Namen worden later bekendgemaakt.

De Chin Chin Club opent op 8 september.

Purple Haze Album Release Party
Zaterdag 21 oktober (23.000-06.00) €19,95
Chin Chin Club (rozengracht 133)

Gianluca Vacchi, een Instagramberoemdheid die ook als dj optreedt, zal op 21 oktober een show geven tijdens ADE, in Mad Fox in de Spuistraat.

De 50-jarige miljonair Vacchi heeft 11,2 miljoen volgers, waarschijnlijk vooral vanwege zijn atletische bouw, tatoeages en opvallende kledingstijl. Op sociale media deelt hij zijn leven vol dure hotels, privéjets, exorbitante jachten en feestjes.

Pussy Riots Nadya Tolokonnikova komt naar ADE Green om te praten over maatschappelijke verandering binnen de muziekindustrie.

ADE Green, onderdeel van het Amsterdam Dance Event, is een jaarlijks terugkerende eendaagse conferentie in het DeLaMar Theater die gaat over onder meer innovatie en duurzaamheid.

Een ander belangrijk thema dat aan bod komt is maatschappelijke verandering binnen de muziek- en evenementenindustrie. In het kader hiervan is de Russische activist uitgenodigd als headliner van het programma.

Nadya Tolokonnikova. Beeld anp
Nadya Tolokonnikova.Beeld anp

De School zal een 62 uur durend feest geven tijdens Amsterdam Dance Event.

Van het feest, dat van vrijdagavond 20 oktober tot maandagochtend 23 oktober loopt, zijn de eerste zes acts al bekend: Kara-Lis Coverdale, Ramzi, Iona Fortune, Oceanic, Aurora Halal en Stellar OM Source. De rest van de line-up zal later bekend worden gemaakt.

'Het Weekend 20.10 – 23.10,' zoals het feest heet, vindt plaats in drie verschillende zalen en de tuin van De School.

Tickets gaan woensdag 23 augustus om 12.00 uur in de verkoop, ook zullen er kaartjes aan de deur te koop zijn.

null Beeld De School
Beeld De School

Pllek in Amsterdam Noord zal dit jaar voor het eerst een speciaal ADE-programma voeren.

Dit doen zij onder het al bestaande concept Pllek Live Stage, waarbij iedere maand twee opvallende live bands worden gepresenteerd.

Tijdens het Amsterdam Dance Event vindt Pllek Live Stage vier dagen lang plaats en zal de focus op hedendaagse elektronica liggen, ‘Maar dan wel live en met een scherp randje en een alternatieve sound,’ aldus de organisatie.

Net als vorig jaar host Strafwerk tijdens Amsterdam Dance Event een tweedaagse ADE editie in de Kromhouthal.

Dit keer zullen de Bulgaarse Kink en de Duitse Henrik Schwarz na een solo-optreden samen hun kunsten als live muzikanten vertonen.

Ook heeft de organisatie de komst van onder andere Maya Jane Coles, Hot Since 82, Kerri Chandler aangekondigd.

Blasterjaxx verzorgt dit jaar een avond in de Bitterzoet tijdens het Amsterdam Dance Event. Op woensdag 18 oktober vindt hier hun Maxximize Label Night plaats.

Waar Blasterjaxx normaal gesproken op grote festivals en podia optreedt, zal nu Bitterzoet worden omgetoverd tot een edm-feest waar ook collega artiesten op zullen treden. Wie dat zijn, wordt later bekend gemaakt.

Het event vindt op woensdag 18 oktober plaats van 23.00 tot 04.00 uur en is toegankelijk voor 18 jaar en ouder. Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Tijdens de eerste avond van het Amsterdam Dance Event, worden er natuurlijk overal in de stad feesten gegeven waarmee de danceweek wordt afgetrapt. In Paradiso is die eer aan dj en producer Oliver Heldens.

Hij zal woensdag 18 oktober, zijn Oliver Heldens’ Heldeep Records Party hosten in de Amsterdamse poptempel. Naast hem zullen dj-vrienden en andere artiesten die muziek uitbrachten op Heldeep Records optreden. Wie dat zijn, wordt later bekendgemaakt.

De voorverkoop voor fans die zich hebben aangemeld via de website van Heldens start op 16 augustus. Reguliere tickets gaan 17 augustus in de verkoop.

Oliver Heldens Beeld  Bart Janssen
Oliver HeldensBeeld Bart Janssen

Amsterdammers die tijdens ADE het een en ander van zich af willen spoelen kunnen naar het Sloterparkbad. Net als vorig jaar geeft dj en producer Sam Feldt daar een tropisch feest.

Feldt kan het naar eigen zeggen haast niet geloven dat hij tijdens ADE 2017 weer op een van de meest ludieke locaties staat te draaien. De dj en producer is van plan er wederom een zomers feest van te maken en zijn tropische remix van Robin S’ Show Me Love te draaien. Er wordt wel iets anders, zo laat de Feldt weten: “Het wordt groter en beter! En er komen heel veel opblaasbare unicorns!’

Heartfeldt Pool Party
Woensdag 18 oktober (21.00-03.00)
Sloterparkbad

De vorige editie van Feldts feest in het Sloterparkbad Beeld Marty Marn
De vorige editie van Feldts feest in het SloterparkbadBeeld Marty Marn

Zip, Praslesh (Raresh & Praslea), Speedy J, Seth Troxler, Chez Damier, Antal, Soichi Terada en Blawan zijn enkele van de artiesten die tijdens het Amsterdam Dance Event in Shelter zullen draaien.

Dat heeft de club, die overigens tijdens ADE 2016 de deuren openende, donderdag bekendgemaakt.

Naast vijf clubnachten, organiseert Shelter ook een feestje overdag. Van 09.00 tot 19.00 uur kan er gedanst worden op de deuntjes van Speedy J, AnD, Clouds en Sandrien.

Tickets zijn hier te koop.

Sunnery James & Ryan Marciano keren dit jaar terug naar het Amsterdam Dance Event met hun Sexy By Nature show. Dit jaar vindt de show plaats in Afas Live op 21 oktober.

Naast het duo zullen ook andere artiesten ten tonele verschijnen. Wie dat zijn, zal de komende weken bekend worden gemaakt.

Tickets zijn inmiddels in de voorverkoop.

Sunnery James en Ryan Marciano Beeld anp
Sunnery James en Ryan MarcianoBeeld anp

Voor het vijfde jaar op rij maakt Zeezout tijdens ADE van feestlocatie Undercurrent de thuisbasis. In de Loods in Noord zal Zeezout (onder andere bekend van de Zeezout festivals) traditiegetrouw nieuw talent een plek geven, maar ook grote Nederlandse artiesten stappen het podium op.

Op de donderdag, vrijdag én zaterdag organiseert Zeezout feesten in Undercurrent. Op de vrijdag is er een extra feest in Studio/K, dat samenvalt met het 20-jarig bestaan van label Optimo.

De line-up voor het hele weekend bestaat onder andere uit Hunee en Call Super (b2b), David Vunk, Andrew Weatherall, Paranoid London (live), Mike Servito, Tornado wallace en Andy Hart, Skatebärd en Project Pablo.

Kijk hier voor meer info.

Vorige editie. Beeld Zeezout
Vorige editie.Beeld Zeezout

Spectrum, de clubavond georganiseerd door Joris Voorn, krijgt een speciale editie tijdens ADE: het zal dan, in samenwerking met Audio Obscura, plaatsvinden in Muziekgebouw aan 't IJ.

Voorn draait op de avond b2b met de Deense Kölsch. Ook Skream en WhoMadeWho zijn aangekondigd. Andere namen worden later bekendgemaakt.

Audio Obscura x Spectrum ADE
zaterdag 21 oktober (22.00-06.00)
Muziekgebouw aan 't IJ

DGTL heeft de namen voor zijn programma in de Scheepsbouwloods op de NDSM-Werf bekendgemaakt.

De eerste nacht verschijnen Nina Kraviz, Âme, Modeselektor, Jon Hopkins, Ryan Elliott, De Sluwe Vos, Fort Romeau, Oceanic ten tonele.

De tweede nacht - gehost door Paradise - zijn Dubfire, Apollonia, Matador, Richy Ahmed, Patrick Topping, Andrea Oliva, Peggy Gou, Lauren Lane en Detlef van de partij.

En de derde nacht - die wordt gehost door Kompakt - is de beurt aan Apparat, Danny Daze, Bui Boratto, Locked Groove, Michael Mayer, Patrice Bäumel, Pachanga Boys, Roman Flügel, Tobias Thomas, Weval.

Digitale kiosk Blendle heeft een samenwerking met Amsterdam Dance Event aangekondigd.

De redactie van Blendle zal van 18 tot en met 22 oktober een speciale ADE-nieuwsbrief gaan maken, met de beste reportages, recensies en achtergrondartikelen over het Amsterdamse dancefestival. Opgeven kan hier.

Daarbij krijgt iedereen die een kaartje voor ADE of merchandise van het festival koopt een maand gratis toegang tot Blendle Premium. Wie dat al gedaan heeft, krijgt het abonnement met terugwerkende kracht cadeau.

24+feest Komm Schon Alter geeft tijdens ADE op de vrijdag (20 oktober) een feest in Theater Amsterdam. Dat maakt de organisatie bekend.
In Theater Amsterdam is maximaal plek voor 1100 personen.

Voor de ADE-editie van Komm Schon Alter stappen onder andere Extrawelt (live) en Robag Wruhme het podium op.

Into the Woods vindt jaarlijks plaats in een bos bij Amersfoort, maar dit jaar maakt het festival ook onderdeel uit van ADE. Op 20 en 21 oktober organiseren ze een weekender op de NDSM-werf. Reken op intieme podia en een hoop creativiteit.

Radiostation SLAM! keert tijdens Amsterdam Dance Event terug naar de Ziggo Dome met de Mixmarathon live. Op vrijdag 20 oktober zullen dj’s en muziekstijlen elkaar net als vorig jaar in een hoog tempo afwisselen.

Het is een liveversie van het programma dat het radiostation al sinds 2015 elke vrijdagavond uitzendt. Welke dj's hun opwachtig zullen maken, wordt binnenkort bekend.

Op de 22e editie van het Amsterdam Dance Event treedt een recordaantal van zo'n 2500 artiesten op.

Donderdag maakte de organisatie de eerste namen bekend, onder wie Jeff Mills, Joris Voorn, Martin Garrix, David Guetta en Paul Oakenfold.

's Werelds grootste clubfestival blijft groeien. Zo komen er naast de uitbreiding van het nachtprogramma dit jaar ook meer activiteiten overdag en in de avond.

Eerder was al bekend dat het Metropole Orkest ADE opent samen de Nederlandse dj Jameszo.

Het DeLaMar Theater is dit jaar de thuisbasis van het evenement, dat plaatsvindt van 18 tot en met 22 oktober.

Het Metropole Orkest en de Nederlandse dj Jameszoo verzorgen dit jaar samen de opening van het Amsterdam Dance Event.

Het concert Jameszoo & Metropole Orkest - Fool is op woensdag 18 oktober in de Melkweg. Tijdens de openingsavond gaat het orkest onder leiding van chef-dirigent Jules Buckley proberen de elektronisch geproduceerde muziek van het debuutalbum Fool van Jameszoo te spelen op echte instrumenten.

Buckley: "Ik heb het gevoel dat de combinatie van de composities van 'Fool', op een unieke manier bewerkt en gespeeld door het Metropole Orkest, deze herfst zeker hun impact zullen hebben."

Jameszoo, wiens echte naam Mitchel van Dinther is, vult aan: "Toen het ADE en het Metropole Orkest me benaderden was ik op zijn zachtst gezegd vereerd. Ik ben erg nieuwsgierig naar hoe Fool zal groeien."

Kaarten voor de openingsavond zijn verkrijgbaar via Ticketmaster.

Het Metropole Orkest tijdens een optreden in het Muziekgebouw aan het IJ Beeld anp
Het Metropole Orkest tijdens een optreden in het Muziekgebouw aan het IJBeeld anp

Awakenings voegt tijdens ADE twee dagspecials toe aan het programma dat opnieuw uit vijf avonden bestaat. Paul Kalkbrenner staat op vrijdag 20 oktober vanaf 16.00 in de Gashouder met de show Back to the Future, waar hij remixes en mashups brengt van technoclassics uit zijn jeugd.

Op zaterdag 21 oktober vindt vanaf 12.00 uur Awakenings by Day plaats, waar onder meer Bart Skils & Paul Ritch, DJ Rush en Paula Temple hun opwachting maken in de Gashouder.

Paul Kalkbrenner Beeld ANP Kippa
Paul KalkbrennerBeeld ANP Kippa

Martin Garrix geeft dit jaar opnieuw twee solo shows in de RAI, net als vorig jaar is een daarvan voor alle leeftijden.

De eerste show, op vrijdag 20 oktober, is voor 18 jaar en ouder. Het tweede optreden, op zaterdag 21 oktober, kunnen ook jongere fans de dj zien draaien.

Garrix: “Vorig jaar hebben we twee uitverkochte shows gedaan, waaronder mijn eerste all ages show. Het was geweldig om eindelijk een show te doen voor al mijn jonge fans die er normaal niet bij kunnen zijn. Ik ben super blij dat we het dit jaar nog een keer gaan doen!”

Beide shows worden geproduceerd door E&A Events. De kaartverkoop start op 26 juni om 10.00 uur.

Martin Garrix vorig jaar in de RAI Beeld anp
Martin Garrix vorig jaar in de RAIBeeld anp

Na zestien jaar in Felix Meritis is tijdens de 22e editie het DeLaMar Theater de centrale plek van ADE. Vanwege een renovatie is de oorspronkelijke locatie dit keer niet beschikbaar, waardoor het vijfdaagse evenement noodgedwongen op zoek moest naar iets anders.

"DeLaMar biedt veel nieuwe mogelijkheden en ligt bovendien op een strategische plek in het centrum van Amsterdam, met de Melkweg en Leidseplein letterlijk om de hoek," zegt ADE-directeur Richard Zijlma.

"Het is ook voor onze nationale en internationale bezoekers een prachtige centrale plek om elkaar te ontmoeten."

Alvast even opwarmen? In 2016 hielden ADE-verslaggevers Peter van Brummelen, Sasja Kooistra, Tom Kieft en Josien Wolthuizen al een liveblog blij over het dancefestival. Lees het hier terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden